Van de potdichte Hellestraat naar Napoleon


Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op maandag 22 maart 2021 met onderhoudswerken in de Hellestraat (N368) in Knesselare. De werken duren een week. Het verkeer moet omrijden. En dat allemaal op een weg van Napoleon?

De aannemer vernieuwt het asfalt in de Hellestraat tussen de Langedonkstraat en De Plaats (dorp). Voor een beter wegcomfort en de veiligheid van de weggebruikers wordt in totaal 1,8 km rijweg vernieuwd. De werken starten op maandag 22 maart en zijn een week later klaar. Maar, asfaltwerken zijn weersafhankelijk en kunnen bij slecht weer langer aanslepen.

  • De Hellestraat (N368) wordt afgesloten tussen de Langedonkstraat en De Plaats (Dorp).
  • Het verkeer van Beernem en Sint-Joris naar Knesselare moet omrijden via de Overleiestraat. Dus: Sint-Joristraat (N368) verlaten vóór de brug over het kanaal Gent-Oostende). Vervolgens kan men naar het centrum van Knesselare via de Hoekestraat en de Kerkstraat/Aalterseweg. Goed om weten: aan de provinciegrens ter hoogte van het kapelletje rechtsaf  omrijden via Langedonkstraat en Hoekestraat, zo bevestigde ons het Agentschap Verkeer en Wegen (17 maart).
  • Van Knesselare naar Sint-Joris en Beernem rijdt het verkeer om via de Kloosterstraat (N337), richting Oedelem de Knesselarestraat, de Schipperstraat, de Hoornstraat, de Bloemendalestraat, de Parkstraat (N370) en de Stationstraat. Sint-Joris is ook bereikbaar via de Potterstraat en de Oedelemsteenweg.
  • Fietsers kunnen gebruik maken van het dubbelrichtingsfietspad in de Hellestraat. Alleen ter hoogte van het kruispunt met de Kwadamstraat moeten ze even om langs de Hemelrijkstraat en de Kerkstraat.
  • De woningen in de afgesloten zone van de Hellestraat blijven bereikbaar tijdens de werken, behalve op de dag van het asfalteren. De aannemer zal twee dagen op voorhand de bewoners met een brief op de hoogte brengen van de onbereikbaarheid.

Meer info: Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen via de webstek wegenenverkeer.be/contact Als die site werkt, tenminste. En als je bij navraag geen mailtje krijgt met de mededeling dat het daar te “druk” is om te antwoorden.

De info en het omleidingsplan kunt u ook raadplegen op http://www.wegenenverkeer.be/aalter.

Retro tot Napoleon (lees verder onder de foto’s)

Vanaf hier liep het kasseitje richting Knesselare. Dat adertje wordt een week lang afgesneden.

Vanaf het centrum van Knesselare (kruispunt Kwadamstraat) werd een kaarsrechte weg aangelegd. Door Napoleon?

Toemaatje

Werd de huidige kaarsrechte weg van Knesselare naar Sint-Joris aangelegd kort na de Franse Revolutie (1789), toen de Fransen hier de plak zwaaiden? Het is bekend dat Napoleon snelle verbindingen wou tussen verschillende grote steden. Die verbindingen, soms ook Napoleonswegen genoemd, waren vaak kaarsrecht. Maar waarheen zou zo’n stuk weg naar Sint-Joris dan wel moeten leiden?

De weg staat echter voor het eerst vermeld op de kadasterkaarten van Popp, een gecommercialiseerde versie van het toenmalig kadaster van België. Op de nog eerder gemaakte Atlas der Buurtwegen (1844) is hij ook genoteerd (1843-1844), maar mogelijks is hij later toegevoegd op de in Knesselare (nu Aalter) bewaarde afdruk van die kaart, want op andere exemplaren ervan staat hij niét genoteerd.

We vermoedden dus dat de weg pas halfweg de jaren 1800 werd aangelegd. En de van Knesselare afkomstige Eric Van Hulle heeft dat na plaatsing van dit stuk op 16 maart meteen laten weten dat hij de nodige bronnen heeft die dat bevestigen (we komen daar nog op terug). In diezelfde periode zijn er een paar stafkaarten gedrukt waarop de weg de naam kreeg “Route d’Eerneghem” op de ene en “Route de Saint-Georges” op de andere. Het Belgisch leger en Nederlands, dat was toen nog een verbazende kwestie, maar dit terzijde.

De nieuwe weg naar Sint-Joris werd een deel van een staatsbaan, nu gewestweg (de N368). Die N368 volgt een wat bevreemdende,  rare route, want hij verbindt Knesselare met Oudenburg/Eernegem (zie kaartje). De weg heeft een lengte van ongeveer 40,5 kilometer en heeft vrijwel over de gehele lengte twee rijstroken voor beide rijrichtingen samen. Na de reactie van Eric is het Napoleonverhaal dus herleid tot … een kwakkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s