Wielerclubs weer de baan op … of toch bijna (deel 2)

 

De lente komt eraan en dat is het sein voor de wielerliefhebbers om weer uit te rukken. Vanaf maandag mag het met tien, in april wellicht weer in clubverband. Drie clubs zijn actief in Knesselare. Over de oudste en grootste club Onze Roem, leest u HIER  meer. In dit tweede deel aandacht voor de jongere clubs Fiets en Fun! en Pecora Cycling.

Fiets en Fun!

Op naar Fiets en Fun! Dat levert wel een uitzonderlijke situatie op vermits uw verslaggever zelf aan de bron stond van deze club met o.a. Kurt Willems en Luc Van Vlaenderen als belangrijke medewerkers.

Fiets en Fun werd opgestart in 2004 in de Willem Tell, het laatste jaar dat Franci De Zutter er cafébazin was. Filip De Picker was jarenlang de hoofdsponsor. Het ledenaantal groeide en op de zondagritten hadden we regelmatig 20 à 25 deelnemers. De doelstelling was toen nog een ritje van ongeveer 50 km aan een gemiddelde snelheid van 27 km/uur. Halfweg de rit hadden we zelfs een tussenstop. Maar na één drankje en een hapje zetten we koers naar ons eigen lokaal.

Op donderdagavond hadden we een rit met een vaste omloop. We kregen er rijders bij van alle clubs uit de omgeving zodat we bijna met een peloton op baan waren. En dan ging het veel harder!  De jaarlijkse tijdrit en de dagrit waren de hoogtepunten van het sportieve seizoen voor de clubleden, maar daarnaast hadden wij de Kapellerit overgenomen van het feestcomité van de Kapellefeesten.

Toen ons lokaal Willem Tell dreigde gesloten te worden verhuisde de club in 2012 naar De Reisduif  waar we door Myriam en Danny met open armen ontvangen werden.  Ondertussen was Steve Pollet hoofdsponsor geworden. In 2014 stopten zowel Luc Van Vlaenderen als ikzelf onze activiteiten binnen het bestuur.

Voor alle info over het tegenwoordige reilen en zeilen binnen Fiets en Fun moeten we bij Nele Van Autreve zijn. Zij is de drijvende, stille kracht achter de schermen.

Nele Van Autreve

Luc, Luc en Kurt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nele: “Dit seizoen hebben we een twintigtal actieve fietsers. Bij het begin van het seizoen doen we het rustig aan met een gemiddelde snelheid van 27km/u over 60km. Zowel de snelheid (30km/u) als de afstand (80km) worden geleidelijk opgedreven. Het seizoen 2020 werd uitgereden door “de harde kern”, maar de dagrit, de tijdrit, de Kapellerit en de jaarlijkse souper konden niet georganiseerd worden. Ook de nieuwjaarsreceptie voor 2021 kon niet doorgaan.

We zijn een kleine maar gezellige club. Het is niet onze ambitie om een grote club te worden, want dan wordt het moeilijk om voor iedereen de ideale snelheid en afstand te bepalen. En de vaste kern geniet er nog steeds van om op zondagvoormiddag alles uit de kast te halen, zowel tijdens als na de rit. Normaal starten we het nieuwe seizoen op de eerste zondag van maart. We zullen de opgelegde maatregelen respecteren (groepjes van vier) maar hopen toch dat we vlug terug kunnen schakelen naar de normale groepsritten. We hopen in elk geval dat de Kapellerit editie 2021 op 14 augustus kan doorgaan.

2020 werd niet alleen een zwart jaar door corona, maar vooral door het dodelijk ongeval van Michel Van De Weghe op 18 oktober 2020, toen hij op pad was met een paar vrienden van de club. Michel was de laatste jaren één van de trouwste leden van Fiets en Fun. Hij werd meerdere keren clubkampioen. Van zodra het toegelaten is organiseren wij zeker een herdenkingsrit met gans de club naar de plaats van het ongeval (Oudenburg-Oostende).

Hierronder een prentenbak van Fiets en Fun (foto’s Luc De Muynck). Daarna de derde club aan het woord.

Luc De Muynck

Pecora Cycling

Voor de jongste club, Pecora Cycling Club kunnen we terecht bij Christoph Mouton, stichter en voorzitter van Pecora Cycling Club. Christoph vertelt over de oorsprong van de club maar niet over de ietwat vreemde naam van zijn club. Maar wie het Italiaans machtig is kan het vlug achterhalen. En Christoph is bereid om het aan de nieuwsgierigen te verklappen!

Pecora CC begint aan zijn vijfde seizoen en komt voort uit Tour of Flanders (°2008), waarmee een paar keer een jaarlijkse fietsrit naar de Vlaamse Ardennen werd georganiseerd. Die club werd vervolgens Wielervereniging Tour of Flanders met La Mouche als uitvalbasis en in 2016 Pecora CC.

Lees verder onder de prentenbak (foto’s Christoph Mouton)

Deze slideshow vereist JavaScript.

Christoph vertelt: “Iedereen die graag wil fietsen in groepsverband  en met respect voor de ander is welkom. In 2020 is er een groepje dames komen meerijden en dat zal in 2021 zeker een vervolg krijgen. Er wordt ook off-road gereden en we proberen dan ook een evenwicht te zoeken tussen dit en ritten op de weg. Maar samenzijn op de fiets is steeds het uitgangspunt. Exponent daarvan zijn onze “coffee-rides” waarbij we op zondag een rit doen op ’t gemak met een kwalitatieve koffiestop onderweg. Uiteraard is er nog de vrijblijvende “après bike”.

Onze club heeft momenteel een veertig fietsende leden. We zijn niet gebonden aan een lokaal en een clubtenue is ook niet verplicht. Toch zien we dat na verloop van tijd graag een clubtenue koopt. De mening over de look is meestal zeer positief. Het is de Italiaanse vlag maar de puntige lijnen zijn geïnspireerd door de Brooklyn-trui van Roger De Vlaeminck. In een eerste ontwerp was het rode gedeelte zelfs zoals die iconische trui rood-wit gestreept. Er is bewust niet voor truisponsors gekozen, wat resulteert in een tijdloze tenue die sober kan blijven.

Ook Pecora start “normaal” het nieuwe seizoen in het eerste weekend van maart. Maar als er maar vier fietsers mogen samen rijden is dat niet evident. Als het weer mag organiseren we onze “koffieritten” tot en met september, over een afstand van 50 tot 70 km. De snelheid is afhankelijk van de meerijdende fietsers. Ons standpunt is “samen uit , samen thuis”. Alleen de voorzitter mag men achterlaten! Weekritten of toertochten worden door de leden onderling geregeld op afroep via Whatsapp. De club denkt ook na over een buitenlandse fietstocht, maar momenteel is dat niet of nauwelijks te plannen.

We organiseren jaarlijks op het einde van het seizoen een etentje voor de clubleden. Daarop wordt de coffeestop van het seizoen verkozen. Voor verdere organisaties zijn er wel plannen, maar voorlopig niets concreets. Sinds 2007 organiseren we wel op de zondag voor Kerstmis een “Alleycat race”. Dat is een mysterieus antwoord maar de voorzitter verwijst ons  voor meer info naar deze pagina

Door corona is het voorjaar van 2020 in het water gevallen, maar men zorgt nu en dan wel voor een fris alternatief. Nog eens Christof: “Onze leden waren vooral individueel op weg. Om het toch plezant te maken organiseerde Pecora een “kerkencompetitie” waarbij de leden op één weekend zoveel mogelijk kerken moesten inplannen op hun rit. Zo kwamen ze ook eens op andere plaatsen dan bij hun gewone oefenritten. Na de versoepelingen is er wel tot eind september in groep gereden.

Iedereen is welkom bij Pecora CC. Er zijn op de verzekering na geen verplichtingen. Die kost 32 euro voor het hele gezin via de VWB plus 10 euro per meefietsend lid. Verder zijn er geen verplichtingen. En met een kwinkslag voegt Christoph er aan toe: “We zijn de veiligste club in de wijde omtrek, want enkel de voorzitter heeft accidenten voor!”

Een weelde aan truitjes (met dank aan Ronny en Paul):

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

                          

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s