Wielerclubs weer de baan op… of toch bijna (deel 1)

 

De lente komt eraan en dat is het sein voor de wielertoeristenclubs om weer uit te rukken. Er zijn drie clubs actief in Knesselare: de oudste en grootste club is Onze Roem, van recentere datum zijn Fiets en Fun en Pecora. De eerste rit in clubverband is traditioneel gepland op de eerste zondag van maart. Zal dat lukken? Neen. Maar in plaats van met vier mogen fietsers vanaf maandag 8 maart met een groepje van tien de baan op. De clubs mogen minstens tot 1 april niets organiseren. Maar er is een vooruitzicht op beterschap. Een vlucht over de Knesselaarse wielen. Met veel foto’s. En in twee delen.

Onze Roem

Eerste bestuursploeg

Als eerste laten we Onze Roem aan het woord. De club gevestigd bij Jona en Ronny verdient dit. Het is de oudste wielertoeristenvereniging in de gemeente met nog altijd de meest leden. Uitleg krijgen we van bestuurslid Bart Van De Riviere en eerste voorzitter Etienne Blomme.

Onze Roem werd in 1970 opgericht op initiatief van Jef Timmerman, toen nog beroepsrenner en samen met Jona De Neve de  nieuwe cafébazen van Café Sportkring . Schoonbroer Etienne Blomme werd de eerste voorzitter. Hij bleef dit gedurende 23 jaar. Eerst reden de wielertoeristen nog met truitjes die Jef hen bezorgde, maar algauw werd Jan Martens (Keukens Martens), hoofdsponsor. Omstreeks 1980 werd hij opgevolgd door Verhuizingen Alex De Vlieger. In 1999 nam Fietsen Leon Claeys de hoofdsponsoring over. De jongste decennia is de club onherroepelijk verbonden met Altra Decor van Raf Cornelis en zoon.

Etienne Blomme vertelt nog met heel veel enthousiasme over de eerste bestuursploeg, met Antoine Timmerman, Jef Van Paemel, Gerard Van Den Abeele, Noël Hooreweghe, André Roose en Willy Waerniers. “In de beginjaren reden velen mee met een gewone heren- of damesfiets. Er reden inderdaad toen al dames mee! De gewone zondagsritten waren niet zo lang als tegenwoordig. Het verste was Hoeke in Nederland en uitzonderlijk eens naar de omgeving van  Roubaix. Voor de allermoedigsten organiseerden we ook eens een rit vanuit Namen (heenreis met de trein) en vanuit Charleroi (op met de bus). We waren regelmatig met een zestig fietsers op de baan. Willy Van De Velde en ikzelf waren de wegkapiteins van dienst. We zorgden voor een zekere discipline in de groep met o.a. twee aan twee rijden en achter de kapiteins blijven! Roger De Jaegher reed jarenlang mee als volgwagen. Gelukkig hadden wij nooit zware accidenten , hooguit wat schaafwonden omwille van een tuimelperte.”

We gaan vol moed verder met een nieuw bestuur waarin Aldo Van Den Neste de secretaris en het manusje-van-alles is“, zegt Bart. De start van het seizoen was voorzien voor zondag 7 maart, met vooraf de fietsenwijding. Dat is dus voor later. Normaal bevat de groep een dertigtal fietsers en wordt gereden aan een gemiddelde van 26 à 27km/uur. De traditionele volgwagen is er niet meer bij. Start en aankomst: lokaal Café Sportkring.

Bart: “Onze leden zijn geen doetjes want ze fietsen het hele jaar door, alleen of in kleinere groepjes. Ze gaan regelmatig een serieuze uitdaging aan: Amstel Gold Rally, Ronde van Vlaanderen e.d. staan op hun programma. Zonder te spreken van heuse bergritten. Dit jaar is half juni een trip naar de Italiaanse Alpen gepland. Een week lang zal er gezwoegd worden op de hellingen van de Stelvio, de Motirolo en de Passo di Gavia, beruchte bergen uit de Giro. Als we tegen dan het land mogen verlaten!!! Verder staat op 15 augustus, met een jaartje vertraging, het jubileumfeest van de club én het clublokaal op het programma. We hebben ook nog onze winter-VTT opgenomen in onze planning.”

We hebben een vernieuwde site. Alle inlichtingen om aan te sluiten bij de club zijn daar te vinden. Er staan ook veel mooie ritten op. In elk geval mag een kandidaat-lid drie ritten meerijden alvorens een beslissing te nemen. Dat is meestal voldoende om de kandidaat te overtuigen!”, besluit Bart.

Hieronder in een prentenbak een greep foto’s uit het archief van de club (foto’s Jona De Neve, Etienne Blomme en Rudy De Bruyne)   

Luc De Muynck           

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

                          

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s