Marika publiceert “Maurice en de schoolbusfee”

 

Als voormalige inwoners van Knesselare zich na hun verhuizing op een of andere manier verdienstelijk maken, besteden we daar graag aandacht aan. Marika Dancet, dochter van de voormalige postbode Gabriël en van Lisette Wille, bracht haar jeugd door in de Kloosterstraat. Als begeleidster van kinderen met een beperking schreef ze een kinderboek, dat deze week werd voorgesteld.

Het was in september volop in het nieuws: sommige kinderen met beperkingen of leerlingen uit het buitengewoon onderwijs, zaten soms per dag 5 à 6 uur op de bus. Dat schokte veel mensen, maar verder gebeurde er niets, of toch… 

Sommige busbegeleiders en -begeleidsters zetten zich al langer in om die tocht voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Marika Dancet en Nahla Mahdi bij voorbeeld, begeleidsters van de school Sint-Lievenspoort in Gent, een netwerk van organisaties die de communicatieve mogelijkheden van kinderen en volwassenen met een stoornis proberen te vergroten.

Marika vertelt hoe ze tot dit verhaal kwam: “Mijn man Luc Hoste en ik baatten een restaurant uit in Aalter (Lakeland, in het gelijknamige industriegebied – red.). In 2010 stopten we de zaak. Dat stilzitten thuis viel niet mee en we zochten een nieuwe bezigheid. Luc ging met de schoolbus rijden voor de Sint-Lievenspoort in Gent. Een jaar later hadden ze daar een begeleider nodig voor busvervoer van kinderen met een beperking (type 7 en 9, kinderen met gehoor-, leer- en taalachterstand en autisme).”

Het viel Marika in de loop der jaren op hoeveel en hoe snel veranderingen opdoken. “Kinderen zaten toen veel minder dan nu met allerlei digitale spelletjes en zo bezig. Ik praatte dolgraag met die kindjes en van het een kwam het ander. Ik begon samen met hen mini-verhaaltjes te verzinnen, onder meer over een vliegende bus.”

Even later kreeg er als busjuf een collega bij: Nahla Mahdi, een illustratrice uit Soedan. “Een bijzonder lief meisje. Daar ontstond het idee om bij die verhaaltjes tekeningen te maken.”

Marika en Nahla

De volgende stap was een contact met Katrien Ryserhove, die Marika aanmoedigde om een boekje uit te geven. Ook de school stond meteen achter dat idee. Katrien publiceert het nu – na haar eigen roman – als volgende boek in haar uitgeverij Het Moment.

Het verhaal

Het lees- en voorleesboekje vertelt het verhaal van een vliegende schoolbus die naar Egypte trekt. Het is het verhaal van een bus die “in panne” valt. Het focust op de avonturen die de kinderen dan beleven. Maurice verzint samen met zijn vrienden een verhaal over hun bus die plots kan vliegen en een lieve toverfee die hen allemaal naar Egypte brengt.

Op 17 december 2020 werd het kinderboek (vooral voor 7- tot 9-jarigen) door de school Sint-Lievenspoort en uitgeverij Het Moment voorgesteld. Het voorleesboek zal te koop zijn in de Knesselaarse print- en paperbar Geert De Groote, Veldstraat (15 euro). 

Marika Dancet (rechts) in jonge chirojaren, samen met Greta Van de Casteele (de vrouw van onze fotograaf Paul Verhoestraete, links) en Rosanne Bouché (midden)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s