David Geens zorgde mee voor nieuwe Mormoonse Kerk

David Geens (Nieuwstraat, voormalig politicus in Knesselare) trok recent de aandacht van TV-zenders en de twee grootste Vlaamse kranten met zijn aandeel in de bouw van een gloednieuw en hagelwit kerkgebouw voor de Vlaamse Mormonen in Melle. Net voor de kerstweek even over een muurtje kijken.

Geens is communicatiedirecteur van de Gense Mormonenwijk (Oost- en West-Vlaanderen). Hij omschrijft de mormoonse kerkgemeenschap liever als “De Kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen“. Wij gebruiken hieronder de kortste benaming. Het bouwwerk is een nieuw gebedshuis van de “Wijk Gent”, een deel van het Nederlands zendingsgebied.

Mormonen danken hun naam aan Het Boek van Mormon, één van de eerste profeten die het evangelie schreef waarop hun geloof steunt. De grondlegger was de Amerikaan Joseph Smith, die in de 19e eeuw het boek schreef. De leden van de kerk geloven in de Bijbel én in het Boek van Mormon. Vandaar de bijnaam “mormonen”. Ze vieren niet symbolisch met water en wijn, maar met water en brood, ze volgen een gezondheidswet met zuinig vleesgebruikt, tabaksverbod, alcohol, koffie, thee, drugs. Hun doopritueel met volledige onderdompeling is kenmerkend, en een symbool voor de begrafenis van het oude leven en hun geboorte in het geloof en hun nieuwe leven met Jezus Christus.

De Mormoonse Kerk werkt “zonder “bedienaars” (clerus), maar met één bisschop per ‘wijk’ (in dit geval een ruim gebied). Wie zich geroepen voelt, kan priester, voorganger, lezer worden. “We proberen in ons geloof terug te grijpen naar de kerkelijke instellingen zoals die in de Bijbel geschreven staan. Terug naar de basis dus, waarin het gezin centraal staat. Ervoor zorgen dat in onze gemeenschap niemand in de kou blijft staan is heel belangrijk”, legt David Geens uit. “Wij kennen ook het doopsel, het huwelijk en de ziekenzalving. We zijn echter geen afscheuring van de katholieke kerk, maar een nieuw geloof”, verduidelijkt hij in Het Laatste Nieuws.

Stamboeken

De mormonen zijn ook verzamelaars van gigantische stamboekdata, doop- en bevolkingsregisters die door vrijwilligers worden genoteerd (geloof in “eeuwige families”). Waarom doen ze dat? Ze trouwen niet “tot de dood”, maar voor tijd en eeuwigheid. Families zijn een ketting en mormonen plaatsvervangend dopen ook voor de doden, die eerder de Boodschap niet kregen. Ook in Vlaanderen zijn ze intens met digitalisering bezig. Wereldwijd beschikken de Mormonen over een database met meer dan 10 miljard namen uit doop- en geboorteregisters die teruggaan tot in de diepe Middeleeuwen. 

Bij het gebouw horen ook leslokalen, ruimtes om te zingen en te knutselen, om baby’s te verversen of borstvoeding te geven.

Polygaam

Nog zo’n rarigheid: Mormonen zouden “polygaam” zijn. “Neen”, zegt David, meerdere mannen, meerdere schoonmoeders, dat is bij ons niet zo. Het gebruik bestaat in vele landen (op sommige momenten en als God het gebiedt, om de Kerk “te laten groeien”), maar ook door onze God is het verboden. Sommige splintergroepen hebben zich daar nooit bij neergelegd. Maar dé moederkerk van de Mormonen doet dat wel.

Utah (VS) is voor veel Mormonen een beloofd land. Als een hechte gemeenschap trokken ze in de Verenigde Staten almaar meer westwaarts, vaak vervolgd en verdreven. Naar het niemandsland Utah, waarvan ze een levende bloeiende staat maakten. Bijna helft van bevolking daar is lid van de Mormoonse Kerk. Salt lake Sity is de hoofdzetel van de kerk, met grootste mooie kerk, het Rome van de Mormoonse kerk. In België zo’n 6.500 gelovigen. In de nieuwe Melle is er plaats voor een 210 gelovigen per gebedsdienst.

In niet-coronatijden komen de Mormonen samen om te bidden, enkele toespraken te horen en het laatste avondmaal met brood en water te delen. Het hele gebouw is voorzien van een digitaal televisiecircuit en werd gefinancierd door bijdragen aan een soort “wereldkas” van al de leden wereldwijd, die vrijwillig tien procent van hun inkomsten afstaan voor zo’n bouwprojecten.

(*) David Geens was een atheïst, maar werd zelf lid van “De Kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen” in 2011, na te hebben ingezien dat de wetenschap geen antwoord had op al zijn vragen. Een interview met David Geens kun je beluisteren op de podcast van het nieuws- en duidingsmedium Doorbraak, waar Geens meewerkt aan de digitale communicatie. Voor een kennismaking:  Klik hier

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s