Was Judith een prostituee? Katrien publiceert boek over Vlaamse prinses

 

Deze blog is een medium over Knesselaars nieuws. Maar uitzonderlijk gaan we een streepje verder met een korte introductie op de publicatie van een roman van Katrien Ryserhove, dochter van de Knesselaarse onderwijzer, inspecteur en publicist Alfons Ryserhove. Katrien kennen we al van onder meer vorige publicaties, spreekbeurten, culturele activiteiten bij haar thuis (Appel van Verleiding) en haar verfilming van de moorden van Beernem.

Covid-19 was voor Katrien Ryserhove – zoals voor vele mensen- een echte spelbreker: voordrachten, fietstochten en een kort filmproject vielen in het water. Maar de lockdown zorgde ook voor een niet gering voordeel. Ze kreeg zalig veel tijd om het eerste deel van haar roman (een trilogie) over ‘Judith, de stammoeder van de graven van Vlaanderen’ af te werken.

Katrien neemt de lezer op sleeptouw voor een tocht doorheen onze geschiedenis en vertelt het waargebeurde verhaal van Judith van West-Francië, achterkleindochter van Karel de Grote, en vrouw van Boudewijn met de IJzeren Arm. Een verhaal dat zich als een “game of thrones’ ontrolt en dat het begin vormt van onze eigenste Vlaamse saga.

Haar belangstelling voor Judith werd al gewekt door haar vader Alfons Ryserhove, die haar in haar kinderjaren al aanzette om er iets over te lezen.

Om bij elkaar te komen omzeilden de verliefde Judith en Boudewijn tussen 856 en 863 alle politieke intriges aan de koninklijke hoven van West-Europa. In vol Viking-tijdperk doorkruisten ze zes landen, achterna gezeten door haar vader, Karel de Kale van West-Francië, om uiteindelijk in Brugge te stranden. Zo zouden ze uiteindelijk zorgen voor het ontstaan van het graafschap Vlaanderen.

Katrien beschrijft in deze trilogie het leven van deze West-Frankische prinses vanaf haar elfde jaar tot en met haar erkend huwelijk met Boudewijn I als 19-jarige. Alle kuiperijen, politieke intriges, misdaden én heldendaden waartoe de mens in staat is, komen in het verhaal aan bod. “Parallellen met de huidige Europese politiek zijn legio; maar bovenal beschrijf ik het meest aangrijpende liefdesverhaal van West-Europa – mooier dan Romeo en Julia – én bovendien met een happy end! Dat maakt dat ‘Judith’ volgens mij een ruim publiek zal aanspreken”, aldus de auteur.

Luisteren en voorintekenen

Voorintekenen op het boek, uiterlijk op 30 juni, heeft een aantal voordelen: u betaalt slechts 17,95 euro in plaats van 24,95 euro, voor een boek van 400 pagina’s; uw naam wordt vermeld in het boek (tenzij u dat liever niet wenst) en u krijgt een uitnodiging voor de boekvoorstelling én de receptie achteraf. Indien u het boek liever thuis geleverd krijgt, betaalt u 22,95 euro, mits vermelding van het volledig postadres.

Overschrijven kan op rekeningnummer BE08 0018 4275 8813 van Het Moment – Merendreedorp 56 – 9850 Merendree. U krijgt een bevestiging van de betaling en in augustus volgt dan de uitnodiging voor de boekvoorstelling.

Een korte toelichting kunt u beluisteren in een podcast (geluidsbestand), via deze link (http://judith.ryserhove.be).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s