VK promoveert naar derde provinciale

 

De provinciale voetbalcompetities werden om de gekende redenen stilgelegd . In vierde provinciale A stond Kaprijke-Bentille aan de leiding met vier punten voorsprong op VK, dat evenwel één match minder had gespeeld. Het was dus niet denkbeeldig dat VK nog aan de leiding zou kunnen komen. Maar de beslissing van de bond was formeel: Kaprijke-Bentille wordt afgeklokt als kampioen, maar ook VK Knesselare promoveert naar derde provinciale. Een bijdrage van Luc De Muynck.

Eindelijk goed nieuws dus, na een paar moeilijke jaren. We gingen eens luisteren bij twee mannen die daar een grote rol in gespeeld hebben, voorzitter Jean-Pierre Buyle en trainer Frank De Clerck, die pas in de loop van het seizoen bij VK terechtkwam.

Stel jezelf even voor want je bent nog  relatief onbekend in de Knesselaarse voetbalmiddens .

Ik ben 54 jaar en woon in Evergem. Ik debuteerde al op 17 jaar in de eerste ploeg van KFAC Meulestede. Daarna speelde ik bij Olympia Gent, Zomergem, Edeboys, Evergem en bij Young Star Eeklo. Als trainer van de eerste ploeg begon ik bij Hansbeke. Nadien volgden Olympia Gent, Bassevelde, VC Zwijnaarde, DKW Evergem en  Assenede. Momenteel en ook volgend seizoen dus bij VK Knesselare.

Wanneer heb je overgenomen van Danny De Baets die de laatste seizoenen toch wel voortreffelijk werk leverde?  

Dat was na negen wedstrijden. VK stond toen op de tweede plaats met acht punten achterstand op Kaprijke-Bentille. Nadien hebben we samen met de spelersgroep een reeks neergezet van 31 punten op 36, wat uiteraard een mooi resultaat is.

Heb je veel moeten veranderen op training of qua wedstrijdbeleving?

Iedere trainer legt uiteraard zijn eigen accenten als hij bij een nieuwe club terechtkomt. Ik probeer altijd om bij elke speler er het maximum uit te halen, zowel individueel als collectief. Ik sta ook voor aanvallend voetbal.

VK eindigde tweede op vier punten van Kaprijke-Bentille maar wel met één match minder gespeeld. Zat de titel er nog in bij een normale, volledige competitie?

We hadden het lot niet meer in eigen handen, maar zowel ikzelf als de spelersgroep geloofden rotsvast dat de titel er nog in zat. Ik had een spelersgroep die zowel op training als op de wedstrijden er 100 procent voor bleef gaan. De groepssfeer was heel goed, wat zowel op of naast het veld heel belangrijk is in voetbal.

De promotie naar derde provinciale is een feit. Blijf je aan het roer bij VK en zal de ploeg er klaar voor zijn?

Ik heb een overeenkomst getekend voor twee seizoenen bij VK. Ik voel me goed in mijn vel bij de club, zowel tegenover het bestuur als de spelers. En wat volgend seizoen betreft , ik denk dat we ons huiswerk goed gemaakt hebben en dat we bij VK een rustig seizoen zullen spelen. Bijna de volledige kern blijft , wat me enorm veel plezier doet. En we hebben de juiste spelers aangetrokken om wat meer kwaliteit en concurrentie in de groep te krijgen. We hebben nood aan een sterke basisploeg, maar ook aan een sterke bank om het seizoen succesvol rond te maken.

Wat gaat er om in het provinciaal voetbal ? Ploegen die stoppen (o.a. Bassevelde) of die vrijwillig degraderen (Donk)?

Ik zie dat het tegenwoordig niet meer eenvoudig is om een club te runnen. En daar zijn meerdere redenen voor. Eén ervan is dat er te veel voetbal op TV is als er provinciaal voetbal wordt gespeeld. Wat ook wel een rol speelt: het zijn voor nogal wat mensen moeilijke tijd, er zijn strengere controles op wie een pintje drinkt, het rookverbod in de kantine, het sociaal engagement van heel veel mensen voor de voetbalsport verdwijnt. Wie werkt nog als vrijwilliger uit clubliefde voor een vereniging? Het tekort aan vrijwilligers is één van de grootste problemen.

Welk idee heb je van VK nu je er een aantal maanden aan het werk bent ?

Ik merk dat het ganse bestuur mooi werk levert op en naast het veld, zowel voor de jeugd als voor beloften en eerste ploeg. Onze voorzitter Jean-Pierre Buyle is de voortrekker en je ziet dat hij het met hart en ziel doet zoals de vele vrijwilligers in de club. Dat is mooi om zien! Daarnaast is het leuk werken met een spelersgroep van beloften en A-kern die één grote vriendengroep vormt. Het is leuk om daar een onderdeel van te zijn.

Voorzitter

Opmerkelijk: voorzitter Jean-Pierre Buyle is de enige trainer van VK die erin slaagde kampioen te spelen met zijn ploeg. Dat was in het eerste seizoen van het bestaan van de fusieclub (1989-1990), toen de ploeg kampioen was in vierde provinciale. Hij heeft dus twee promoties op zijn naam in twee verschillende functies !

Buyle legt uit: “Voor aanvang van het seizoen was het de betrachting terug te keren naar derde provinciale. De groep heeft zich schitterend ingezet en de promotie is het resultaat van iedereen. Na een donkere periode zijn we als vereniging er terug in geslaagd VK op de kaart te zetten. Ook verdienen al onze medewerkers van de jeugdwerking een pluim. De jeugdtrein zit terug op de rails .

Voor volgend seizoen denk ik dat we voldoende versterkt zijn om een goed figuur te slaan. Spelers die naar VK komen zijn: Simon Busschaert (Ursel) , Ertigen Midili (Waarschoot) , Nesten Schepens (Vinkt A) , Tom De Keyser (Vinkt A) , Laurens De Neve (Hansbeke), Yannick Van De Walle (ex-Maldegem – Adegem). En 95% van de huidige groep blijft. We kijken uit naar de komende derby’s tegen Ursel, Maria-Aalter, Hansbeke en Vinkt met als doelstelling de linkerkolom in de rangschikking.

Een bijkomende doelstelling voor onze club moet er een zijn van engagement en samenhorigheid, een nog betere samenwerking tussen jeugd en fanion. Als we deze samenwerking nog beter kunnen maken (en ze is al goed), zal dit bijdragen tot een nog sterker VK.”

Als de nieuwe competitie in september kan starten, rekent VK opnieuw op hun volle steun.

Luc De Muynck

Uit de oude doos: VK Kampioen in het seizoen 1989-1990

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s