Werk aan de maskerwinkel

 

Over mondmaskers, mondkapjes en andere gezichtsbescherming zal nog heel lang gepalaverd worden. Maar goed, we moeten erdoor. Als we het allemaal goed begrepen hebben zit het zo: Alle burgers hebben er een te goed van de federale overheid (1), maar wanneer? Aalter heeft er zelf 30.000 toegeleverd gekregen en startte op maandag 4 mei met de bedeling, maar u moet er een kleine moeite voor doen om die in handen te krijgen (2) en Aalter steunt initiatieven van particulieren en verenigingen die er maken maken (3). Dat vraagt om een woordje toelichting.

Toen naaien populair werd, op de “kostelooze naai- en snijlessen gegeven door de Maatschappij Singer”. Beeld genomen in de patronage van Knesselare, 1914.

Na de nogal omstreden vernietiging zonder vervanging van miljoenen mondmaskers in een Naamse loods en een slepende discussie over zin en onzin van gezichtsbedekking die daar de weken nadien op volgde, besliste de Nationale Veiligheidsraad uiteindelijk toch om de mensen ertoe aan te zetten “mond en neus te bedekken in de publieke ruimtes” (openbaar vervoer, scholieren vanaf 12 jaar, in specifieke beroepen en omgevingen zoals kinderopvang, en alles wat nog volgt).

Kanaal 1: wachten (federale overheid)

Dat leidde tot de belofte dat de bijna 11,5 miljoen Belgen er allemaal eentje zouden krijgen van de federale overheid. Noem dat kanaal 1. Dat zullen herbruikbare maskers zijn. Maar wanneer en hoe we die zullen krijgen, is nog niet duidelijk. Ze moeten blijkbaar nog altijd worden besteld. Dus over naar kanaal 2.

Kanaal 2: bestellen (Aalter)

Aalter kreeg vorig weekend 30.000 chirurgische maskers aangeleverd. En is op maandag 4 mei meteen gestart met de bedeling. Omdat die maskers niet voor alle burgers even dringend zijn, en om ervoor te zorgen dat ze effectief worden gebruikt, werkt het gemeentebestuur vanuit de optie dat burgers die zelf moeten aanvragen. Moeilijk is dat niet: het kan via de digitale communicatie (website Aalter, en Aalter App), maar ook via een simpel telefoontje. Hierbij wordt gevraagd dat de burgers hun bestelling verduidelijken (aantal gezinsleden met vermelding van hun rijksregisternummer,

En de levering dan?

Die gebeurt door een massale mobilisatie van Aalterse personeelsleden die in zones zijn ingedeeld. Iedereen doet dus zijn ronde. “Dat werkt prima aldus burgemeester Patrick Hoste en schepen Kristof De Blaere, want op de eerste dag werden er al 2.800 bedeeld (cijfer maandagavond). Deze levering betreft kwalitatieve “chirurgische mondmaskers” die niét wasbaar zijn, maar – na 72 uren “rust” – wel herbruikbaar zijn (zie foto).

Een beetje verwarring toch, want in Het Laatste Nieuws zei Pieter De Crem hierover: “Eerst komen de Aalternaren aan bod die gebruik moeten maken van het openbaar vervoer”.

Kanaal 3: de naaiende burgers

Aangezien de hogere overheid de massale nood niet meteen kan lenigen, werd ook aan de burgers gevraagd maskers te naaien. Ook hier mikt men volgens de site van Aalter op een 30.000 exemplaren. In dit geval om “wasbare en herbruikbare mondmaskers”. Verenigingen en particulieren/vrijwilligers kunnen aan het werk, en krijgen hiervoor een bescheiden maar haalbare vergoeding van 1,5 euro, met één duidelijke voorwaarde. Dat geld moet naar een vereniging of naar een goed doel worden doorgesluisd. Alle initiatieven zijn welkom, maar initiatiefnemers moeten een aanvraag indienen voor minimum van 25 stuks. Dit tweede kanaal is een optie, financieel ondersteund door de gemeente.

Kanaal 4: beter één masker in de hand dan tien in de lucht

Op de website kondigt Aalter nog andere toekomstmuziek aan. We citeren: “Daarnaast (naast 2 en 3) plaatste het gemeentebestuur ook een bestelling van nog eens 30.000 wasbare en herbruikbare mondmaskers voor haar inwoners. Het gemeentebestuur doet daarnaast mee aan een groepsaankoop van herbruikbare mondmaskers van de provincie.” In Het Laatste Nieuws zegt Pieter De Crem dat die laatste tegen 15 mei geleverd zouden zijn …

Tot daar de gecombineerde info van website en van mondelinge contacten met de bestuurders. Een puzzel, op zijn minst.

En nu terzake: de practica

Hoe krijg je nu zo’n maskertje te pakken. Door er een te bestellen, zo blijkt (of er een te kopen – bij Veritas tot 20 euro per stuk, zo uw modegevoel dat wil / of door er zelf een te maken. Meer info over de kanalen twee en drie op de website van Aalter, http://www.aalter.be, KLIK HIER – Of ga naar de Aalterapp (KLIK HIER) Of bel tijdens de kantooruren  of op zaterdagvoormiddag naar het nummer 09 325 22 00. Praktische tip: noteer vooraf de rijksregisters van de personen voor wie u een masker aanvraagt.

Oppositie

Met deze regeling komt het gemeentebestuur in de buurt van wat ook de oppositie vroeg. Raadslid Paul Beheyt en voorzitter Frederik Roose van Vlaams Belang riepen Aalter op om zelf initiatieven te nemen, “omdat minister Koen Geens (CD&V) al liet uitschijnen dat de federale overheid voor de zoveelste keer al haar belofte niet zou kunnen nakomen”. Vlaams Belang wees er wel op dat andere gemeenten, zoals Maldegem, al een maand geleden bestellingen plaatsten. Vlaams Belang pleitte voor wasbare mondmaskers, via samenwerking met private initiatieven. De partij bedeelde begin april al 1.500 chirurgische mondneusmaskers aan de zorginstellingen Veilige Have in Aalter en Onderdaele in Ursel.

Ook Groen probeerde de voorbije maand al beweging te krijgen in de aanschaf van mondmaskers, en verwees hierbij naar andere, soms gemeenschappelijke initiatieven in de buurgemeenten.

In de fluistergangen van de digitale media (Facebook e.a.) lezen we kritische vragen, met voorop de vraag waarom men de maskers niet meteen in alle huisgezinnen liet bedelen. Pieter De Crem legde dat als volgt uit in Het Laatste Nieuws: “We kiezen er bewust voor om de maskers niet zomaar in de brievenbus te droppen. Dan zouden er te veel maskers bedeeld worden aan mensen die er eigenlijk geen moeten hebben. Wie de moeite doet om het gratis mondmasker aan te vragen, zal het ook effectief gebruiken”.

Maken is één, opzetten is twee …

Mogen we eindigen met een vrolijke noot. Een mondmasker maken, dat valt blijkbaar nog mee. Maar er eentje opzetten? Kijk HIER hoe het eigenlijk NIET moet

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s