Knesselaarse sporthal vanaf vandaag Corona-meldpunt

 

Vandaag opende in de Knesselaarse sporthal een zorgmeldpunt en “triagecentrum” voor controle en doorverwijzing van mogelijke coronapatiënten. Voorlopig is het er rustig. Maar dat zegt weinig over wat er de rest van de week nog volgt.

Wie kaartjes van de verspreiding van corona een beetje volgde, kon vaststellen dat de coronacrisis in onze regio nog relatief beperkt bleef. Dat gold zowel voor registraties, ziekenhuisopnames, intensieve zorg, en erger. Maar de witte vlek van enkele weken geleden is ondertussen donkerder gekleurd (zie de recentste kaart, 29 maart). AZ Alma Eeklo is de bestemming van mogelijke patiënten uit Knesselare (en omliggende gemeenten).

In de doorbraak van corona hadden we zoals wel meer landelijke gebieden in veel gevallen een voordeel. Elke tijdswinst (uitgestelde doorbraak) kan essentieel zijn. AZ Alma vergadert al een maand dagelijks om de nodige voorbereidingen te treffen.

Kaart verspreiding 29 maart

Tot dusver werden (mogelijke) zieken van het Meetjesland naar het zorgmeldpunt aan AZ Alma in Eeklo doorverwezen. Dat wordt nu anders geregeld. Een deel moet naar Knesselare, een ander deel naar Evergem, om zo de druk op Eeklo te verminderen.

Voor alle duidelijkheid dit vooraf: wie vermoedt de symptomen van een coronabesmetting te vertonen, moet eerst telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts of, indien die niet bereikbaar is,  een andere huisarts via het nummer 1733.

Het is de huisarts die beslist of de patiënt voor verder onderzoek naar zo’n zorgmeldpunt moet.In Knesselare zijn in de Sporthal voortaan dagelijks drie tot vier artsen beschikbaar.

Wie?

Wie kan hier allemaal terechtkomen? We kregen toelichting van Marc Van Hulle, woordvoerder manager PR en communicatie van AZ Alma.

“Het zijn ook de lokale huisartsen die in het zorgmeldpunt de nodige eerste vaststellingen zullen moeten doen. Dat zijn dan vooral mensen met klachten aan de luchtwegen.Sommige van hen kunnen besmet zijn met het nieuwe coronavirus.

De piek van het virus is nog niet bereikt en daarom wil men voor wat spreiding zorgen, indien de nood zich voordoet.

Aalter kreeg ook een meldingspunt toegewezen en dat werd de voorbije dagen gevestigd in de Sporthal van Knesselare. Waarom Knesselare? Voor de duidelijkheid: de Knesselaarse wachtpost kwam er na overleg tussen AZ Alma, de huisartsenwachtpost Meetjesland en de lokale besturen.

Op het eerste gezicht ligt de Flabbaert-sporthal toch in een uithoek van Aalter, hoor je hier en daar. Maar daar is een andere verklaring voor: “Omdat Knesselare wel centraal ligt in het werkgebied van de West-Meetjeslandse Huisartsenkring (Wemehak). Dat lijkt wat vreemd, maar dat is om historische redenen zo gegroeid (Sijsele zat deels onder de vleugels van AZ Alma Eeklo). Wemehak is dus het westelijke deel van de ruimere Huisartsenwachtpost Meetjesland, dat zich dan weer uitstrekt van Wachtebeke tot Beernem”, verduidelijkt de woordvoerder van AZ Alma.

Kregen ze in Eeklo al bezorgde telefoontjes over de nieuwe triagecentra? “Sommigen gaan blijkbaar in overdrive, maar zo’n zorgmeldpunt is geen leprakolonie hé. Uiteindelijk zijn het plekken waar artsen beschikbaar zijn in een veilige omgeving. De meeste mensen zullen naar huis gaan, omdat ze niet té ziek zijn en thuis kunnen uitzieken. Eventuele ernstige gevallen worden doorverwezen naar Eeklo”. Daar heeft het AZ de voorbije dagen al de nodige voorzorgen genomen om de capaciteit uit te breiden.

Het vollopen van de Sporthal is nog niet meteen aan de orde. “Vandaag maandag was er voor zover ik tot dusver (16 uur) heb gehoord in Knesselare nauwelijks volk, maar het is in andere posten ook kalm. De cijfers van aanmeldingen in de wachtposten kunnen sterk schommelen. Wat niet wil zeggen dat het de komende dagen niet helemaal anders kan zijn”, besluit Van Hulle.

 

1733

De recentste cijfers vindt u hier: Epidemio recentste update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s