Hoe (ver) mogen we in Knesselare nog bewegen?

 

De verwarring over sommige maatregelen tegen de verspreiding van Corona was behoorlijk, onder meer inzake onze mobiliteit. Maar wandelen mag nog. De komende dagen geven we op deze blog vier mogelijke wandelingen.

Op vrijdag 27 maart werden de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan verlengd van 3 april tot en met zondag 19 april. Allicht tot en met 3 mei. En daarna? Dat zien we dan later wel.

‘ Is soms moeilijk hé …

Laat alle aandacht nog maar een tijdje gaan naar de bestrijding van het vieze beest. Laat ons maar aannemen dat onze stuurlui vooral hun uiterste best doen, ook al zijn er opvallende verschillen tussen de aanpak van Chinezen en die van Amerikanen en Europeanen, tussen de Europese landen onderling, tussen Vlamingen en Franstaligen (Waals Gewest krijgt per inwoner het tienvoudige van Vlaanderen uit Europees corona-fonds), tussen de viroloog Van Ranst van januari en diezelfde man van einde maart, tussen de politieman van hier en die van elders …

Verschillen zijn er ook in de kijk op preventie en mobiliteit van de mensen, bij voorbeeld. Tussen de diverse politiediensten, tussen de gemeenten, of  tussen de ministers. Pieter De Crem (CD&V) en Maggie De Block (OVlD) kibbelden zo over een mobiliteitsbeperking.

Uitzonderingen

Volgens premier Sophie Wimès (MR) zijn “alleen noodzakelijke” verplaatsingen toegestaan. Alleen al over “noodzakelijk” kun je lang discussiëren. Wilmès gaf dan maar als “voorbeeld”: om naar het werk als telewerk niet mogelijk is, of naar de voedingswinkel of naar de dokter. Vul het lijstje maar aan met wat we voordien al wisten: om ons te verplaatsen naar de bank, naar het postkantoor, naar de apotheker, naar het pompstation, of om mensen in nood te helpen.

“Alle andere niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden”, luidde het de voorbije weken al. Maar wat is essentieel? Of hoe “noodzakelijk” zijn andere activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen/sporten?

Hierover ontstond verwarring, en die is niet weg. Op de website www.vvsg.be van de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten staat het zo: “Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren”.

Vertrouwen

Onze burgemeester en minister van Binnenlandse Zaken De Crem wou hier geen Franse toestanden (1 uur, 1 kilometer, 1 persoon), maar wou de “normering” toch bepalen (50 km bvb.). Maggie De Block was ferm tegen en ook Bart De Wever pleitte voor stabiliteit in de mobiliteitsvoorschriften en voor vertrouwen in het gezond verstand van mensen én van politiediensten. De Crem lijkt daar (terecht) geen halszaak van te hebben gemaakt. Er komt geen beperking van pakweg 50 kilometer op een fietstochtje. Als we onze manieren houden, tenminste.

Nog zo’n moeilijke. Grenzen bepalen is niet makkelijk. Mag u de auto nemen om naar een plek te rijden om daar te wandelen. Naar de uithoeken van de gemeente bij voorbeeld, waar het erg rustig wandelen is? En waar afstand houden geen probleem is? Of moet je daar met de fiets of te voet naartoe?

Tot nader bericht of order gaan we er dus van uit dat de Knesselarenaar “beweger” nog de baan op kan. De burger met gezond verstand zal geen ambras zoeken en zijn hap gezonde buitenlucht in eigen regio en eigen gemeente zoeken. En als men dat overal een beetje doet, zijn we goed bezig.

De Knesselaarse fietsers en wandelaars kennen de rustige uithoeken in de buurt, binnen of zelfs net buiten onze gemeentegrenzen (Maldegemveld, Oostwinkel, Ursel, Aalter, Maria-Aalter, Ruiselede, Oedelem, Oostveld, Burkel …).

En voor wie toch wat inspiratie zoekt, en nog wat dichter bij huis zijn er de bossen, dreven en velden van ons eigen dorp. We zijn hier niet misdeeld, wat dat betreft. In vier volgende berichten geven we evenveel wandelsuggesties, met wat minieme toegevoegde info over straten, wegen, wat bezienswaardigheden op de route, etc. We grijpen terug naar een serie Uilenspiegel-wandelingen die veertig jaar geleden al in dat gelijknamige blad zijn verschenen…  Zo ziet u ook eens wat mooi bleef en wat er niet meer is.

BESTE FACEBOOKVOLGERS (en jullie zijn met meer dan 900), de artikels van Knesselaars Nieuws verschijnen het eerst en het snelst op de blog/site http://www.knesselaarsnieuws.net

Daar vindt u, bij het aanklikken van om het even welk artikel, een inschrijfvakje om meteen mee te zijn als “volger” van deze blog. Email-adres intikken en enter. Meer is het niet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s