Knesselare geknipt en gekort

Korte berichten die u misschien heeft gemist over “uwen brol”, ambras en de juge, kinderideetjes van Lars, het dipje van Jens, de winst van Bart en Bjorg, een Heli in de buurt en – op de valreep – de aankondiging van kroegentocht en andere muziekevenementen.

Bjorg wint in Ursel

Meteen prijs voor ons grootste wielertalent. In zijn eerste wedstrijd van het jaar (Eliterenners zonder contract en beloften, 19 maart, Ursel) was Bjorg Lambrecht de snelste van net geen 100 renners. Bjorg waaide mee met een kopgroep van 17 renners, waarin onder meer ook Emiel Planckaert. Er werd gekoerst tot er nog zeven leiders overbleven. In de slotkilometer kon Bjorg Lambrecht een kloofje slaan en dat en de steun van zijn ploegmaats Planckaert en Harm Vanhoucke volstonden meteen voor de zege. Lambrecht, gewezen nationale juniorenkampioen, recent derde in de Ronde van Lombardije werd vorig jaar ook nog eens tweede op het Europees kampioenschap voor beloften in Plumelec. Een voetbreuk in december was meteen een streep door zijn seizoensstart. Na een kermiskoers in Florennes (aanstaande weekend) volgen op zijn programma het driedaagse Circuit des Ardennes (start 7 april), Luik-Bastenaken-Luik (wedstrijd op zaterdag 15 april). Voorts wil hij sterk staan in de Ronde van de Toekomst en er zijn selectie voor het WK in Noorwegen later op het jaar vastleggen.

 

 

 

Lars maakt Eureka

In een aantal Vlaamse scholen ontwerpen kinderen de gekste machines. Ze doen dat op vraag van studenten Digital Arts & Entertainment van Howest (Brugge) en hun project MyMachine. Onder hen onder meer de Knesselarenaar Lars Laukens (22). Kinderen gaan op zoek naar een of andere droommachine, waarna de hogeschoolstudenten spellen ontwerpen en die door scholieren van technische richtingen secundair laten uitwerken tot eindproducten. De leerlingen van de Sint-Amandsbasisschool in Kortrijk mochten op 9 maart dankzij MyMachine hun eigen game (Eureka) in primeur uittesten. Blijkbaar waren die lagere schoolkinderen – alvast die in Kortrijk – bezeten van een spel waarbij “leerkrachten leerlingen ontvoeren en ze dan klonen met een zombiemachine… waarop leerlingen de stad tegen zombies moeten beschermen en de leerkracht mogen  afknallen met een snoepgeweer… Tijdens het spel verzamelen ze machines zoals een sneeuwstraal vanuit de ruimte, een bottleflipmachine en een geld schietende jetpack. Meer nieuws over de projecten van de studenten van Howest: http://mymachinevlaanderen.be/category/nieuws

Jens heeft nog werk voor de boeg

In de Rotterdamse Ahoy had het wereldkampioenschap kortebaanschaatsen plaats. Voor onze Knesselaarse atleet Jens Almey had dit één van de belangrijkste wedstrijden moeten zijn in het vooruitzicht van de Olympische Spelen. In Salt Lake City (Canada) zette hij bij de start van het seizoen met 2’10″314 een toptijd neer op zijn geliefkoosde 1500 meter. Goed voor een plaats in de top 10 van snelste seizoensafstanden over die afstand. Nadien won hij in Utrecht, maar ontgoochelde hij op het EK in Turijn, waar hij pas twintigste werd. Daarna vielen ook de wereldbekerwedstrijden in Dresden en Minsk individueel wat tegen. Begin maart won hij op het BK in Lommel nog drie van de vier afstanden en domineerde hij in de superfinale over 3000 meter”. Jens keek ambitieus uit naar het wereldkampioenschap (500, 1000 en 1500 meter), maar hij eindigde uiteindelijk allround finaal pas als 26ste. Na een druk seizoen gaat hij nu rust nemen om nadien zijn selectie te verdienen voor de komende Winterspelen.

Bart Bleyaert wint in Zeeland

Het was mooi weer in Cadzand op zondag 12 maart. Veel deelnemers daar dan ook voor de loopwedstrijd van VAC Natuurlopen in Cadzand-Bad (De Wielingen) goed. Op het strand was het behoorlijk ploeteren in het soms mulle zand. Die lastige omstandigheden werden in de wedstrijd over 10,7 kilometer het beste getrotseerd door onze dorpsgenoot Bart Bleyaert. De atleet won al verschillende malen aan de Zeeuws-Vlaamse kust. “Het is hier altijd goed geregeld. Het zijn lastige wedstrijden, maar organisatorisch is het steeds perfect. Je hoeft bijvoorbeeld nooit lang te wachten op de uitslag”, zei hij in de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant). Hij maakte er een solotocht van en won in 41.42 uur.

Kermis met Kroegentocht in dorpscentrum

Op zaterdagavond 25 maart is er opnieuw een kroegentocht in de uitspanningen in het dorpscentrum. Vanaf 20.30 uur optredens op het programma van The Moonlovers, Stefan Dixon, Creatif Mindz en Band of Brothers. Een organisatie van de Nobis, de Litanie, De Swaene, en La Mouche.Nieuwelingen – nieuws 20/03

Zondag 26 maart is er om 15 uur in het dorpscentrum een wielerwedstrijd voor nieuwelingen (15-16 jaar). Twaalf ronden van 4,5 km. Start en aankomst dit keer in de Aalterseweg. Parcours (en dus ook verkeershinder): Vedlstraat, De Plaats, Hellestraat, Kwadamstraat, Langendonk, Hoekestraat, Kneukelstraat, Stekelhoek en Aalterseweg. Een organisatie van Wielerclub Sportief Onze Roem.

Eerste kroegentocht (georganiseerd door Rederijkers, 24 jaar geleden

WIK en Jo Lemaire nemen u mee naar de zee !

Zaterdag 29 april 2017 kan u aan de Sporthal Flabbaert te Knesselare inchecken voor een muzikale cruise langs internationale wateren. Om 20u zal het jeugdorkest WIKit onder de leiding van “kapitein – dirigent” Fien Van de Casteele, u meenemen voor een eerste etappe over het schuimende water. Ze probeert u ook met de verschillende trommelkorpsen van WIK te verrassen met percussie-acts. En u weet het, zelfs met storm op zee “speelt het orkest” verder. De jonge meute van WIKit zal samen met u in verschillende havens aanmeren. Via Schotland, naar Duitsland om na enkele uren toch de Caraïben te bereiken. Om maar enkele te noemen…

Omdat ook hier de “vaar- en rusttijden” moeten gerespecteerd worden, neemt ‘gezagvoerder – dirigent’  Luc Blomme na de eerste pauze het roer over. De muzikanten van WIK zijn sinds september vorig jaar aan hun programma beginnen sleutelen. Ook met hen bevaren we gekende en nog te ontdekken wateren. Een combinatie van leuke, gekende filmmuziek en enkele concertstukken zullen de WIK-ers u zeker kunnen bekoren op deze cruise. Onderweg meren we aan om de vedette van dienst aan boord te laten. En neen, niet Nicole & Hugo, maar wel Jo Lemaire zal ons het laatste deel begeleiden en plezieren op onze tocht.

 

Vanaf maandag 3 april 2017 kaarten (€15) te verkrijgen bij “Print- & Paperbar De Groote, Veldstraat 7 te Knesselare”. Wens je meer info ? Heb je vragen over VIP-kaarten ? Contacteer ons dan via dit nummer: 09/374 47 01. (info/tekst: bootsman Wim De Groote)

‘t Folk Ursel vier 20-jarig jubileum met Bart Herman

2017 is een jubileumjaar voor ’t Folk Ursel. Al twintig jaar lang organiseert de groep tweemaal per jaar een concert in de Katerhoek in Ursel. Het jubileum wordt op zaterdag 29 april om 20 uur in de Katerhoek gevierd met een optreden van Bart Herman. Bart Herman is een veelgevraagd en hooggewaardeerd artiest op de podia van de Lage Landen met een eigenzinnige muziekgenre dat nog het best te omschrijven valt als “een mengeling van luisterlied rock&roll en Latijnse ballades”.  Het voorprogramma wordt verzorgd door het kleinkunstduo Mandragora (Johan Willems en Marc Thienpont). Kaarten kosten 15 euro en zijn te verkrijgen via info@tfolkursel.be of via 09 227 50 15. Geen voorverkoop.

Recycleren in Maldegem

Er mogen dan al fusieplannen zijn, Knesselare moet voor zijn recyclage nog naar Maldegem en voor zijn rechtspraak bij het vredegerecht naar Zomergem. Samenwerkingsverbanden zijn historisch niet eenduidig gegroeid… Wat afval betreft verlengden Knesselare en Maldegem onlangs hun samenwerking om samen het recyclagepark van Maldegem te gebruiken tot zeker 30 juni 2021. Knesselare zelf een “basis-containerparkje” aan de sporthal (groen, hout, metaal, plastic, etc…). Voor meer specifieke zaken (afbraakmateriaal, banden, matrassen, roofing, etc.) moet Knesselare naar Maldegem. De tarieven zijn die van de Maldegemnaars, maar Knesselare betaalt per gebruiker een extra vergoeding voor de algemene kosten.

MUG-heli helpt motard na crash

Motorrijder S.V. (26) uit Knesselare verloor vorige zondagochtend in de Hellestraat de controle over zijn motor. Hij reed vanuit het centrum van Knesselare richting Sint-Joris en miste honderd meter voor het kruispunt Hellestraat – Kwadamstraat de bocht en kwam tegen een gevel van een huis terecht. Hij werd met de MUG-heli overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Het MUG-team bleef een halfuur ter plaatse om de gewonde te stabiliseren. De gewonde motorrijder verkeert niet in levensgevaar. De heli moest die zondag verschillende keren uitvliegen. Het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening, dat permanent op zoek is naar middelen om te overleven, heeft in elk geval iets meer dan 13.000 euro gekregen van de verschillende acties die opgezet werden in het kader van Music for Life.

 

 

Vredegerecht verhuist naar Eeklo

Justitie telt 187 vredegerechten met 229 zetels. Minister Koen Geens (CD&V), op zoek naar rationalisatie en besparingen wil 34 van de minst gebruikte vredegerechten sluiten. Ook Zomergem staat op zijn lijstje. Daar konden en moesten ook inwoners van Knesselare terecht voor betwisting omtrent nalatenschappen, valsheid in geschrifte, wanbetalingen enzomeer. “Gedurende een aantal jaren was ons vredegerecht ook politierechtbank. Van 1870 tot 1914 hadden de zittingen plaats i!n ons vorig gemeentehuis, en tijdelijk ook even in de pastorij van Ronsele (eind 1999 ). Voor 1870 was er ook een vredegerecht maar die plaats is voorlopig nog onbekend”, verduidelijkt Tony Vermeire, de burgemeester van Zomergem. Merkwaardig: de burger die na de nu op til zijnde sluiting toch nog mordicus een zitting wil in een gemeente waar een gebouw werd gesloten, kan die ‘sous l’arbre‘ laten doorgaan. Dat gebruik gaat terug op tijden waarin rondreizende rechters recht spraken in de schaduw van een boom. Vandaag kan dat dus nog, weliswaar niet onder een boom, maar in een ander gebouw. Dat zou volgens de Zomergemse burgemeester in de raadszaal in het gemeentehuis kunnen zijn. Inwoners van Knesselare moeten voor hun betwistingen straks naar het vredegerecht Eeklo, Aalter moet naar Deinze.

WTC Knesselare weer de baan op

De Wielertoeristenclub WTC Onze Roem is gestart aan haar 47ste seizoen. Eind februari werden de fietsen ingezegend. Op de agenda dit jaar naast de wekelijkse zondagritten onder meer de toprit 100 km (ingericht door wielercomité Eeklo) op zaterdag 18 maart, de midweektocht op woensdag 10 mei, de Flabbaert Cycling Tour (opvolger van Knesselare-Kluisberg-Knesselare)  op zaterdag 8 en zondag 9 juli en de Flabbaert Veldtoertocht op zaterdag 4 november 2017. De groep trekt volgende zomer weer naar de Pyreneeën voor de tweejaarlijkse fietsvakantie. Meer info op de webstek van de club