Vlaanderen feest en kermist (een beetje toch)

 

Elf juli 1302 is een symbolische datum voor het lange verhaal van Vlaanderen, dat kiemde in de middeleeuwen. De Vlaamse Gemeenschap doorspartelde nadien en tot vandaag de eeuwen, met vallen en opstaan. Op weg naar autonomie, behoud van taal, cultuur en identiteit, maar ook naar meer sociaal-economische welvaart. De romantische Guldensporenherdenkingen werden lichtvoetiger Vlaamse Feesten. Dat is ook zo in de komende julidagen.

De Vlaamse Feestdag werd in Knesselare al vanaf 1893 gevierd door de Vlaamse Strijdbroeders Rederijkerskamer Sint-Elooi, heel vaak in samenwerking met de fanfare WIllen is Kunnen.

Daar kwam verandering in omstreeks 1960 toen de Knesselaarse Cultuurraad het initiatief overnam en grote elfjulifeesten organiseerde op diverse locaties (scholen, parochiezaal, De Plaats, Cogetama en vooral Drongengoed, …) met deelname van meerdere Knesselaarse verenigingen (fanfare, toneelgroep, jeugdverenigingen, landelijke gilde, en andere verenigingen), met een gevarieerde programmatie van muziek, toneel, fietstochten, volksdans, quiz, rally’s, een tegen allen, en optredens allerhande.

De jongste jaren (na de fusie, omwille van corona en andere redenen) beperkte de Cultuurraad de eigen initiatieven rond de Vlaamse Feestdag. Dit jaar steunt de raad een elfjuliconcert met de muziekvereniging WIK op zondag 3 juli, ook naar aanleiding van de Knesselaarse Zomerkermis. Locatie: de omgeving van het pannenkoekenhuisje in de tuin van de voormalige sigarenfabriek in de Kerkstraat. Start om 11 uur. Gratis toegang.

De activiteit van WIK viel om een of andere reden van de Aalterse affiche over de Zomerkermis. Maar warm aanbevolen voor kermisstappers is het koersgebeuren van zondag aanstaande

De Rederijkers vulden tot dit jaar hun jaarlijkse elfjuli-bijeenkomst vooral met uitstappen, stadsbezoeken, etc. Dit jaar trekt de vereniging op zondag 10 juli op fietstocht naar het kasteel van Poeke en dat van Bellem, om te eindigen in het Drongengoed.

Samenwerking

Van gemeenschappelijke aanpak en samenwerking, die vroeger veel volk naar kermissen en 11 juli lokten, is vandaag in het culturele veld maar weinig sprake meer. Dat politieke partijen op eigen terrein ieder voor zich “feest” vieren, bevestigt die trend.

Volgend jaar beter? Na het wegvallen van de autonomie van de Knesselaarse adviesraden in de fusiegemeente kan het dorp alleen maar hopen op een nieuwe impuls.

Politieke partijen

De N-VA organiseert op vrijdag 8 juli vanaf 19.30 een feest in het Kasteel van Poeke, sinds kort via minister Zuhal Demir in Vlaamse handen. Om 20 uur spreekt federaal parlementslid Kathleen Depoorter er over de geldverslindende huidige Vivaldi-regering. Daar is er ook tijd en ruimte voor gesprekken over lokale en federale onderwerpen. Gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden (twee consumpties)

Vlaams Belang Aalter organiseert terug een “braai” (BBQ) op zaterdag 9 juli 2022 vanaf 12.30 uur in het Gemeentelijk ontmoetingscentrum Kerkem, Rerum Novarumstraat 24 te Aalter (centrum). Aperitief en braai aan 20 € (-12 jaar 5 € voor friet + frikandel). Inschrijvingen bij: voorzitter Dieter Alyn (0470 91 81 71). Traditioneel legt het Vlaams Belang Aalter op de Vlaamse feestdag zelf (11 juli) een krans neer bij het graf van Flor Grammens in Bellem.

Bellemnaar Flor Grammens was met zijn taalgrensacties een van de smaakmakers van de Vlaamse Beweging

   
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s