Vlaanderen Feest. Een beetje toch

 

Terwijl in Vlaanderen ter gelegenheid van 11 juli in tal van Vlaamse gemeenten feest wordt gevierd, blijft de Vlaamse feestdag in Aalter en Knesselare een tot muziek beperkt evenement. Volgend jaar beter? Wie zijn verleden niet een beetje koestert, heeft geen toekomst.

Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Zoals elk jaar gebeurt dat op verschillende fronten, in een andere stijl dan vroeger.

Zo pakt Radio 2 uit met een Feestlied. Een “jonge” versie van Tura’s Vlaanderen m’n Land. In het kader van Vlaanderen Feest staan honderden initiatieven op stapel. Zie de website Vlaanderen Feest.

De Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) kent ook dit jaar weer Gulden Sporen toe aan verdienstelijke Vlamingen die elk op hun manier een opmerkelijke verdienste hebben op cultureel, algemeen-maatschappelijk of economisch gebied.

Cultuur

De Gulden Sporen voor Culturele Uitstraling werden uitgereikt aan Will Tura en Niels Destadsbader wegens een positieve betrokkenheid op de Vlaamse samenleving.

Will Tura was meer dan vijftig jaar geleden (1968) al te gaset bij de Knesselaarse Studenten- en jongerenclub De Beerkes (bovenaan: Walter Taghon, Walter Maes, Gentil Smessaert, Luc Gussé; onderaan Antoine Van Maldeghem, Bertrand Van Renterghem en Marc Neyrinck – en die vrouwen? Da’s andere koek …)

Tura zong een indrukwekkend repertorium aan Nederlandstalige liedjes bijeen. Eerdere laureaten waren regisseur Jan Verheyen en actrice Chris Lomme. Ook de Studio 100-bazen Gert Verhulst en Hans Bourlon kregen dit jaar een ereteken voor hun bijdrage aan het positieve imago van Vlaanderen. Tura kreeg zijn Gulden Spoor op zaterdag 29 juni in Gent, in de historische pacificatiezaal van het stadhuis.

De tweede laureaat, van een andere generatie, was Niels Destadsbader. Zijn recentste album Dertig werd het best verkochte in Vlaanderen in 2018. Ook Destadsbader kiest voor een Nederlandstalig repertorium. Hij krijgt zijn Gulden Spoor op woensdag 10 juli in Brugge.

Economie

Het Gulden Spoor voor Economische uitstraling is dit jaar voor Vic Swerts, oprichter van Soudal, producent van allerlei materialen voor de bouwsector, met uitvoer naar 130 landen. Bij het brede publiek is hij vooral bekend als sponsor van de  wielerploeg van Bjorg Lambrecht. Ondanks die internationalisering koos Swerts met het behoud van zijn hoofdzetel in Turnhout voor verankering in Vlaanderen. Swerts krijgt zijn Gulden Spoor op donderdag 11 juli in Antwerpen.

Politiek

De Orde van de Vlaamse Leeuw, een andere onderscheiding, werd op 5 juli in Aalst uitgereikt aan de Leuvense politicoloog Bart Maddens. Hij is een consequente en kordate voorstander van verdere sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse Gemeenschap en samen met Rik Van Cauwelaert één van de weinige Vlaamsgezinde commentatoren in de politieke programma’s op de openbare omroep. Zijn bekendste standpunt – onder meer als lid van de progressieve flamingante Gravensteengroep en columnist in Doorbraak – is dat de Vlamingen de politieke strijd moeten omkeren: niets meer vragen of eisen (‘demandeur de rien’) en wachten tot de Franstaligen binnenkort zelf vragende partij worden.

Drie concerten

Elfjuliconcert WIK 2018

In het kader van Vlaanderen Feest staan ettelijke honderden initiatieven op stapel. Hoe zit het bij ons in de fusiegemeente? De activiteiten zijn beperkt tot een drietal concerten. Ze vinden plaats op hetzelfde moment.’t Is dat ons Here het zo heeft gewild? Maar goed, de ene parochie is de andere niet, de ene gemeente is het andere niet. En de zondagvoormiddag is nu eenmaal een prima moment voor dit soort evenementen. Zowel voor uitvoerders als voor publiek. Maar volgend jaar een beetje overleg, wie weet?

De Aalterse fanfare speelt om 11.30 uur op de kiosk op de Markt, de Knesselaarse fanfare treedt om 10.30 uur op in het Drongengoed en in de Sint-Godelievekerk van Maria-Aalter start om 11 uur een ‘Aperitiefconcert met Mozart’, een organisatie van Culturaal, het koor Amabile en het feestcomité van Aalter-Brug.

De Vlaamse Strijdbroeders organiseren op elfjuli hun jaarlijkse uitstap naar Doornik. Deze vereniging heeft samen met de fanfare Willen is Kunnen de oudste traditie van elfjulivieringen. Die combineerde culturele en politieke elementen. Die traditie dateert al van in de jaren 1800. Maar daarover morgen meer.