Erfgoed Aalter heeft zomernummer klaar

Het zomernummer van Erfgoed Aalter is klaar. Voor elke deelgemeente weer een verhaal. We geven het overzicht van de redactie, met zoals gebruikelijk voorop de Knesselaarse info. En de nodige gegevens voor wie zich op het blad wil abonneren.

De Strijdbroeders in de jaren 1930, schoven de band van Uilenspiegel met Knesselare door naar de toekomst

In Knesselare wisten ze hoe er moest worden gerookt. En hoe er moest worden gefeest. De redactie opent het zomernummer met een korte bijdrage over Cogetama. En wat dat feesten betreft … Of het nu ging om het vieren van een dorpsgenoot, de inhuldiging van een pastoor of burgemeester of de opening van een gebouw: om een stoet te organiseren stonden ze altijd paraat. Een overzicht van Jan VdC in Knesselare had iets met stoeten.

Een feestelijke aangelegenheid in Aalter-Brug is tot op vandaag de autowijding, een gebruik dat sinds 1957 in eer wordt gehouden. Nog iets waar Knesselare bij aanschoof. In dit geval met de wagen (Philippe Verleyen).

Van tradities weet ook August Van Parys uit Ursel mee te praten. Hij stelde een cd samen met Urselse vertelselkes en Erfgoed Aalter licht dit toe. August werd dit jaar negentig. Een boeiend verhaal, geschreven door Marc D’Hooge. Beslist ook eens kijken naar een korte reportage op AVS

De lezer die het blad in het midden openslaat, kijkt met verbazing naar de luchtfoto van de Aalterse dorpskern in 1961. Interessant om te zien hoe een dorp in enkele decennia een transformatie ondergaat.

Een bijdrage van Patriek Vanlaere over de lancering van een heuse raket leert hoe een Aalterse wijkkermis inspireerde tot grootse daden.

Ook oorlogstijd blijft tot de verbeelding spreken. In dit nummer gaat rond dit thema aandacht naar jonge kerels uit Lotenhulle die in het leger van Napoleon werden ingelijfd. In het Franse leger terechtkomen was een gevaarlijke onderneming, aldus de conclusie van Jonas Maebe.

De verandering ten gevolge van oorlog was ook merkbaar in Poeke in de meidagen van 1940, zo blijkt uit een eerder opgetekend getuigenis van Irène Buysse, waarover ex-Knesselarenaar Arnold Strobbe bericht.

Oorlogshandelingen hadden in 1918 ook de verwoesting van het kasteel Blekkerbos in St.-Maria-Aalter tot gevolg. Gelukkig kon het gebouw met een rijke geschiedenis worden heropgebouwd (Jean Camerlinckx).

Naast de zoektocht naar de betekenis van een ‘vergeten’ voorwerp is er tot slot aandacht voor dialect (dialectliederen en het begrip vliem).

Die streektaal is ook nooit ver weg in de herinneringen die Odilon Hallaert over de verhalen van De Bels in Bellem heeft opgetekend.

Leverden een bijdrage voor dit nummer: Jan Van de Casteele, Arnold Strobbe, Philippe Verleyen, Jean Camerlinckx, Patriek Vanlaere, Marc D’Hooge, Jonas Maebe, Erik Wille, Chris De Wulf, Marie-Rose en Odilon Hallaert.

Een abonnement op Erfgoed Aalter kost 15 euro. Meer info via erfgoed.aalter@gmail.com en op www.erfgoedaalter.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s