“Pottenpakken” en nog veel meer op Erfgoeddag

 

Op zondag 28 april 2019 is het voor de 19de keer Erfgoeddag. Overal in Vlaanderen worden erfgoed en verleden in de kijker geplaatst. In Knesselare kan u op drie plaatsten een kijkje nemen.

Bij ons was het vooral Willy Stevens die tweejaarlijks het initiatief nam om ook in Knesselare iets te organiseren. Velen zullen zich nog de rondleidingen herinneren in de kerk, het klooster, de molen, op het kerkhof, etc…

Anderzijds was het organiseren van een tweejaarlijks weerkerend evenement in de kleine gemeente niet altijd evident. Onder meer omdat de Vlaamse overheid nogal strikt “thema’s” naar voor schoof (“metaal”, “grenzeloos”, “zorg”, om maar die te noemen) die de opties van kleinere gemeenten om deel te nemen beperkten.

Willy Stevens was binnen de bij de fusie opgedoekte Knesselaarse cultuurraad de voortrekker van activiteiten op erfgoed- en monumentendagen. De nieuwe cultuurraad van Aalter is ondertussen nog niet actief. De Aalterse dienst Cultuur en Toerisme neemt dit jaar de organisatie op zich.

In Knesselare kunt u terecht bij een microbrouwer, een pottenbakker en een schilder. Ook het keramiekatelier in het Drongengoed werkt mee. Daar staat onder meer een presentatie over de reconstructie van de Gallo-Romeinse oven op het programma.

In Aalter en andere deelgemeenten kunt u een kijkje nemen bij een molenaar, een kunstschilder, kantklossen, een meubelmaker, een ambachtelijke grootbakker en een imker. Daarover meer informatie op de site van Erfgoed Aalter

Vleugje humor

We lezen daar het volgende: “We konden wel niet anders dan even glimlachen bij de vaststelling dat voor de redactie van de site daar pottenbakken en pottenpakken blijkbaar heel dicht bij elkaar liggen. Maar wellicht maken tifkouten onvermijdelijk deel uit van het ambacht van de auteur of journalist…

 

 

Gevonden op de site van Erfgoeddag, nog een vleugje humor.

Volgens de officiële site van Erfgoed Vlaanderen moet je voor de Knesselaarse en Urselse deelnemers naar Aalter. Strikt genomen klopt dat, maar toch… Ook namen van gemeenten en dorpen behoren tot het Erfgoed. Westvoorde vind je nog altijd makkelijkst als men je naar Knesselare verwijst.

De (overigens keurige) Aalterse website maakt het niet zo bont en vermeldt noch Aalter, noch deelgemeente/dorp. Maar het kan nog beter. Zoals de Meetjeslandse cultuurkoepel Comeet bij voorbeeld. Die spreekt in haar communicatie over het cultuurcentrum in “Sleidinge (Evergem)”. Goed zo.

Pottenbakkerij Marc Quintyn

  • Urselseweg 161 Knesselare
  • Open van 10.00 u tot 12.00 u en van 13.00 u tot 18.00 u

 

 

 

 

 

 

 

Bierbrouwerij Geirn Meugen

  • Waterstraat 9 Knesselare
  • Doorlopend open van 10.00 u tot 18.00 u

 

 

 

 

Schilderkunst Catherine Martens

  • Hoekestraat 176 Knesselare
  • Doorlopend open van 10.00 u tot 18.00 u

Bij onze Urselse buren kunt u hier terecht:

Keramiekatelier Cuesta

  • Drongengoedweg 9 (Drongengoedhoeve) Ursel
  • Doorlopend open van 10.00 u tot 17.00 u

 

 

 

 

 

 

 

Bakkerij Mattheeuws

  • Onderdale 11 Ursel
  • Doorlopend open van 10.00 u tot 18.00 u