Zij kruipen in de kelder voor u. Tot de haan kraait

 

De toneelploeg van de Vlaams Strijdbroeders Rederijkerskamer Sint-Elooi Knesselare speelt binnenkort zeven voorstellingen van ‘Eer de haan kraait’. Een woordje uitleg van Geert en Geert.

Spelers en toneelmeesters. Staand vlnr: Christa Grijp, Magda Dhondt, Geert Van Ryckeghem, Hilde Van de Geuchte, Koen Wittevrongel, Let Clincke, Geert De Groote, Dries Van Rafelghem, Piet Arnaut, Meike De Bruyne. Zittend: Lieve Vandendriessche, Marnix Van Heyste, Sofie De Brée

De toneelvoorstellingen zijn in Knesselare al 125 jaar lang zowat het grootste cultuurevenement in de gemeente.  Geert De Groote en Geert Van Ryckeghem geven wat meer uitleg.

De titel ‘Eer de haan kraait’ doet niet direct denken aan een oorlogsverhaal maar dat is het dus wel degelijk?

Ja, dat klopt. Het stuk speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het relaas van tien gevangengenomen burgers die door de Duitse bezetter opgesloten worden in een kelder van een verlaten winkelhuis. Wanneer de ware reden van hun aanhouding en de daaraan verbonden consequenties duidelijk worden, beseffen de tien dat ze voor een onmenselijke keuze staan.

Klinkt heftig. Het is dus een drama?

Wij vinden het eerder een psychologische thriller vanwege het claustrofobische effect van een afgesloten kelder met de tijd (verwijzing ‘Eer de haan kraait’) als grootste vijand.

Waarom kozen jullie precies voor dit stuk?

Omdat het een boeiend en spannend verhaal is met elf interessante personages en een onvoorspelbare plot. Komt daarbij dat de twee wereldoorlogen de jongste tijd weer veel aandacht krijgen in de media door o.a. de herdenkingen rond 75 jaar bevrijding.

Waar speelt het zich af?

De Slovaakse schrijver Ivan Bukovčan situeerde het verhaal in zijn thuisland. Tijdens de eerste lezingen werd echter snel duidelijk dat het herkenbaarder wordt als we het in een kleine Vlaamse stad zouden laten afspelen met Nederlandstalige namen. Te meer daar dergelijke dramatische situaties zich ook bij ons hebben voorgedaan tijdens de Duitse bezetting in WO II.

Waar wordt er gespeeld?

We spelen terug in de feestzaal (de voormalige parochiezaal/paternoage) van Knesselare. Het voordeel is dat we daar qua setting volledig ons ding kunnen doen, maar het impliceert wel dat we in de laatste twee weken met man en macht de kille zaal moeten omtoveren tot een gezellige theaterzaal met bijhorende bar. En daar kruipt natuurlijk veel werk in.

Speeldata, ticketprijs en uren, zie affiche hieronder. Voor een drietal speeldagen is het aantal nog beschikbare plaatsen al vrij beperkt.  Snel inschrijven is dus de boodschap.

Tickets bestellen kan via www.rederijkers.be. Wie niet via PC kan bestellen kan altijd terecht bij print & paperbar De Groote, Veldstraat 7 in Knesselare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s