De N-VA volgt de binnenbaan van Pieter

CD&V en N-VA trekken samen naar de kiezer. Vorige week sprak de N-VA Aalter in een gesprekje met Knesselaars Nieuws nog over “onzekerheid”, maar kijk, enkele uren later was de zaak geklaard.

Merkwaardig toch dat enkele uren voor in Aalter het kartel werd bevestigd, het bij de Aalterse N-VA nog helemaal anders klonk: “Als er een kartel komt… Als… Het is bijzonder stil. Op dit moment hoor ik niks vanuit CD&V, noch vanuit Knesselare. We moeten nog eens verder discussiëren”, aldus Vermeersch.  Dat was donderdag 14 december. Een dag later, op vrijdag 15 december was alles rond…

De fusiegemeente zal Aalter noemen, waarmee meteen duidelijk was waar de kaarten worden geschud. “We werken in Aalter al elf jaar samen met het volste vertrouwen en respect. Echte discussies zijn er eigenlijk niet geweest. We willen met een zo breed mogelijk gedragen basis de toekomst van de nieuwe fusiegemeente uittekenen”, aldus Pieter De Crem, handig zoals altijd.”Wie zegt dat een fusie niet nodig is, blijft plakken tussen de romantiek en de nostalgie”, zei hij in Het Laatste Nieuws. Dat is dan misschien weer niet zo handig als je ook mikt op dit soort kiezers.

“Het kartel werkt al twee legislaturen echt goed, en we kunnen wegen op het beleid en dingen realiseren”, zegt op haar beurt Sofie Vermeersch, voorzitter van N-VA Aalter en momenteel gemeenteraadslid. Vijf jaar geleden haalde het kartel nog 64 procent van de stemmen. Never change a winning team? Maar wie wint hier het meest bij?

De Crem neemt N-VA onder de arm”, titelt Joeri Seymortier in Het Laatste Nieuws. Klinkt als: de N-VA is het klein broertje en mag erbij. Het Aalters kartel dateert al van 2006, twee verkiezingen geleden. Toen was de N-VA nog piepjong en zwak en haalde de partij in Aalter geen zetel. Zes jaar later (of zes jaar geleden) werden dat er op een kartellijst drie (Luc De Meyer, Sofie Vermeersch en Joke Meeuws). En nu?

De partijleiding van N-VA wou in zoveel mogelijk gemeenten zelfstandige lijsten. Dat de Aalterse N-VA opnieuw – en vooral nu al, voor de kiezer spreekt – voor De Crem kiest, is dus opmerkelijk.

Sofie Vemeersch is duidelijk blij met de gang van zaken, want “we mogen niet blind zijn voor de lokale waarheden en hier tegen het huidig bestuur opkomen. We willen besturen, liever dan in de oppositie terecht te komen en te vechten tegen de bierkaai”, aldus Vermeersch.

Knesselare

In Knesselare was er geen N-VA-afdeling. Een aantal Knesselaarse N-VA’ers pasten er in 2012 uiteindelijk voor om een rechtstreekse confrontatie aan te gaan met de toen nog erg populaire burgemeester Fredy Tanghe. Een kartel met de lijst van Tanghe werd door N-VA-nationaal afgewezen. Carine Goemaere haalde wel een mooie score op de provincieraadslijst.

De Aalterse N-VA lijkt er wel blij mee dat er in Knesselare geen actieve afdeling was. “Dat is aan de ene kant een voordeel, je zit er niet met twee besturen waarbij twee voorzitters zich de haren uit het hoofd trekken, maar langs de andere kant is het ook een nadeel. Je moet alles nog opstarten”, zegt Sofie Vermeersch.

De manier waarop de N-VA de verkiezingen voorbereidde was ook niet meteen “dynamisch”. Al van in het voorjaar is sprake van een fusie, maar de N-VA-leden in Knesselare werden bij de voorbereiding van en beslissing over de fusie niet betrokken.

“We hebben alle Knesselaarse N-VA-leden uitgenodigd voor een vergadering”, aldus Vermeersch. Juist, maar was dat niet pas half september, begin oktober, al maanden na de principiële beslissing van N-VA Aalter? Ging het in werkelijkheid niet om een overhaast en half geïmproviseerde vergadering in een kroeg, waar maar een paar Knesselaarse N-VA’ers kwamen opdagen? “Er was toch de bedeling van een huis-aan-huisprogramma?”, aldus Vermeersch. Ja, maar daar stond niets concreet in.

Werd ook maar één keer gepoogd om in de voorafgaande maanden een gemeenschappelijk structuur uit te bouwen? Werd geprobeerd om werk te maken van een gemeenschappelijk programma met Knesselaarse mensen?

Even merkwaardig is de spraakverwarring over de bekendmaking van de namen van de kandidaten op de kartellijst. “We zijn helemaal nog niet rond”, aldus Sofie Vermeersch op 14 december. “De namen van de lijst zullen “gezamenlijk” worden ingevuld en nog voor Nieuwjaar worden bekendgemaakt”, aldus Pieter De Crem enkele uren later.

Hoe dan ook, op de lijst komen een paar Knesselaarse kandidaten. Voor hen wordt het in een kleine Knesselaarse kiesomgeving een erg lastige opgave om tussen Aalterse kandidaten met een tweemaal zo grote kiesomgeving.

Tevreden

Of de Aalterse N-VA niet heel snel tevreden was met een paar mandaten voor de N-VA? “De N-VA doet het goed in algemene peilingen, maar we moeten realistisch zijn, het is niet omdat de N-VA het volgens de jongste peiling veruit de grootste partij blijft (29,6 peiling VTM – red.) dat we nu in staat zouden zijn om De Crem in de problemen te brengen… (in 2014 behaalde de N-VA bij de federale verkiezingen in Aalter 27,7 procent van de stemmen, in Knesselare 31,47 procent). “Ik ga niet romantisch doen, ik ga niet in de oppositie gaan zitten, men begrijp in het partijbestuur ook wel dat we hier moeten optornen tegen een nationaal figuur die een monsterscore haalt.”

Dan is er nog de vraag waarom de N-VA de verkiezingen niet laten voorafgaan aan het bepalen van een politieke keuze, zoals ook de partijtop het liever had gezien. “Na de verkiezingen? Dan breek je een soort vertrouwen en ik maak mijn keuzes liever vooraf dan achteraf… Willen besturen is een gezond teken van ambitie. We moeten vooraf de keuze maken”, besluit Vermeersch.

Dat vooraf lijkt achteraf ergens in het voorjaar van 2017 te liggen, ergens in Aalter.

PS: Dat de N-VA voorstander is van fusies is bekend. Ondanks alles bleef de Vlaamse fusieteller steken op acht. Commentatoren wezen er al op dat vooral CD&V-gemeenten fusies rond kregen. Dat zal wel niet de bedoeling geweest zijn van Vlaams minister Homans.

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

DEZE BLOG VOLGEN IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE