Toen het voetbal uit de Knesselaarse velden kroop

Knesselaars Nieuws biedt graag plaats aan verdienstelijke medeburgers die zich inzetten voor het behoud van ons breed cultureel erfgoed. Luc De Muynck is er zo eentje. Zelf een talentrijke voetballer en trainer geweest, verzamelt hij nu met veel geduld maar vastberaden informatie over het sportleven in onze gemeente. Recent was er zijn tentoonstelling over het voetballeven van bij ons. Als medewerker van deze blog publiceert hij hier zijn archief. Vandaag de eerste aflevering van onze voetbalhistorie.

Oudste beeld – voor WO1

Voor zover we weten de oudst foto van een Knesselaars voetbal. Foto van voor de Eerste Wereldoorlog (foto Pauline Cooreman, met haar vader Denis midden in beeld)[/caption]

De eerste sporen van de voetbalsport in België dateren van rond 1865 toen Engelse scholen in Brussel matchen tegen elkaar organiseerden. Ook de bedienden van de Britse havenbedrijven in Antwerpen en de ingenieurs van de Cockerillfabrieken in Luik voetbalden regelmatig.

In België ontstonden de eerste voetbalclubs vanaf ongeveer 1880. Elke grote stad had zijn ploeg: Antwerpen, Brussel, Luik … Op 1 september 1895 werd dan uiteindelijk de KBVB gesticht. RFC Antwerp kreeg stamnummer 1 en wordt hierdoor nog altijd de “great old” genoemd . Opmerkelijk is dat de Belgische competitie, na de Engelse, de Schotse en de Noord-Ierse de oudste ter wereld is. Er speelden in dat eerste jaar maar zeven ploegen in competitie, waaronder liefst vier Brusselse clubs.

Het eerste schriftelijk spoor over een ploeg in Knesselare vinden we in de Gentse krant Het Fondsenblad van 3 april 1914. Daarin schrijft de Knesselaarse correspondent: “Zondag laatste nam onze pas gestichte footballclub deel aan de match uitgeschreven door de SV van Nazareth en klopte er de Cercel Sportif van Eine met drie goals tegen twee. De overwinnaars werden geestdriftig toegejuicht en eenen prachtigen bloementuil werd de heer Leon Rodts, voorzitter, aangeboden”.

Kranten en foto’s zijn zeldzame bronnen die ons iets meer leren over die periode. Een aantal foto’ en artikels van voor de Eerste Wereldoorlog leren nog wel meer over dit prille begin.

De oudste foto’s tonen ons (piep)jonge voetballertjes in uitrusting, gefotografeerd door Alfons Hooft senior. Let op de uniformen die duidelijk aangeven dat het al om een “ploeg” ging. De naam van de ploeg (op de bal) is helaas niet leesbaar.

In 1921 werd in Gent het Diocesaan sportverbond opgericht. Dat was aanvankelijk een competitie onder scholierenteams. Later komen de gestreepte uniformen (verticaal en horizontaal) van de door Leon Rodts gestichte voetbalploeg met de naam Voorwaarts

Hierboven jonge voetballers voor de camera bij fotograaf Hooft. Bovenaan: Raymond Seghers, Aloïs Boerjan, Marcel Vermeire en Gentiel De Vos. Onderaan: Maurice Cooreman, Albéric Van Hooreweghe, Raymond De Vos, Felicien Maenhout, Maurice Hooft en liggend vooraan Leon Van Hooreweghe.

In 1922 wordt hier de ploeg van de Katholieke Vlaamse Jonge Wacht gesticht (KJVW). “Er werd gespeeld op verschillende weiden… met muziek aan ’t hoofd, al zingend ’t Vrije lied“, lezen we in de verslagboeken. Of de ‘Vlaamsgezinde’ ploeg van de Jonge Wacht de voortzetting was van de club Voorwaarts van Leon Rodts is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk.

Hoe dan ook, die club groeide flink en deed mee aan de kampioenschappen van D.S.V. en telde in de jaren 1920 bijna 100 leden. Het team organiseerde vaak tornooien (Beker Windelinck, beker Leuridan, beker Belga, beker Neron… In die namen flikkeren Knesselaarse lichtjes. De ploeg sloot in 1929 aan bij de Vlaamse Voetbalbond.

Hieronder ons fotoarchief van de eerste jaren (club ‘Voorwaarts’, Jonge Wacht)

Voetblalblub Voorwaarts Knesselare – Boven: X – X – Alberic Van Hooreweghe – X – Victor Crappé, Jozef Van Hooreweghe; midden Maurice Cooreman, Raymond Dobbelaere, Remi Arnaut; zittend: Felicien Maenhout, Charles Mouton, Leon Rodts met de bal, – en mogelijks een Mattheeuws en een Devreese?

Rechtstaand: Herman Schouteet, Remi Cooreman, Denis De Wispelaere, x, Charles Mouton. Zittend: Raymond De Vos, Robrecht De Rycke, Marcel Focquaert, Nestor Dancet (met bal),en een onbekende (ca. 1914)Ploeg van de Katholieke Jonge Wacht (let op de bal). Bovenaan: Robert Buyse, Cyriel Van den Kerchove, Denis Stock (?). Midden: Theofiel Verplaetse, Gentiel Verheye en Raymond Mattheeuws, Onderaan… De Coster, Gerard Verplaetse, MIchel Mouton, Maurits Verheye en Denis Cooreman.

Uit de ingezamelde foto’s blijkt dat Felicien Maenhout (staat op bijna alle foto’s) één van de voortrekkers van de plaatselijke voetbalsport was en dat hij een lange voetballoopbaan beleefde. Ook op de bovenstaande en onderstaande foto van iets latere datum, zit en staat hij op de eerste rij in het midden. Let hieronder ook even op de leeuwtjes op de trui. Een sigaretje paffen op het veld hoorde er nog bij…

Wedstrijden en tornooien werden vaak op weiden gespeeld, want er was in die beginjaren nog geen vast voetbalterrein. Zo zijn er sporen van wedstrijden in de Aalterseweg (weide van Edgard Verheye), op het Drieselken (op een wei van de familie Rodts, het nieuwe deel van het kerkhof), in de Driesstraat (weide van Raymond De Groote) en in de Hoekestraat (op een weide van de familie Almey). Onderaan nog een foto met Felicien Maenhout en zijn voetbalvrienden, klaar voor de wedstrijd. Let op het gammele doel en de primitieve donkere uniformen…

Knesselaars Nieuws biedt graag plaats aan verdienstelijke medeburgers die zich inzetten voor het behoud van ons breed cultureel erfgoed. Luc De Muynck is er zo eentje. Zelf een talentrijke voetballer en trainer geweest, verzamelt hij nu met veel geduld maar vastberaden informatie over het sportleven in onze gemeente. Recent was er zijn tentoonstelling over het voetballeven van bij ons. Als medewerker van deze blog publiceert hij hier zijn archief. Vandaag de eerste aflevering van onze voetbalhistorie.

WIL U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

INSCHRIJVEN OP DEZE BLOG IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST DIT ARTIKEL RECHTS OF ONDER DIT ARTIKEL (smartphone), EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE