Bjorg nu ook kandidaat Sportman van het jaar… en ander sportnieuws

Een beetje sportnieuws nu en dan, ook dat is Knesselaars Nieuws. In deze aflevering aandacht voor VK Knesselare in een cruciale periode op zoek naar zekerheid over het behoud, voor basketbalclub Gembas, vorig jaar kampioen en nu op zoek naar een vaste plek in eerste provinciale, voor onze flandrien Bjorg Lambrecht en voor trainer Henk Houwaert, die na een lange carrière stopt (of toch niet?).Voetbal: VK Knesselare moet knokken!

Pas op de tiende speeldag van de competitie kon VK Knesselare een eerste overwinning behalen tegen Sparta Ursel. Twee weken geleden volgde – ondanks veel geschorsten en geblesseerden – een tweede overwinning tegen Wachtebeke. Is het tijd om aan de alarmbel te trekken? En dus om te gaan supporteren?

Coach Danny De Baets blijft hoopvol: “Ik twijfel niet aan het behoud. Die 6 op 30 is geen weerspiegeling van onze eerste periode. Week na week voetbalden we kansen bij elkaar, maar in de afwerking liep het keer op keer fout… In elk van de andere wedstrijden zat er zeker iets in. De komende weken spelen we vaak tegen rechtstreekse concurrenten voor het behoud en ik hoop dat we aan de winterstop toch al een punt of 17, 18 hebben”, aldus De Baets in Het Laatste Nieuws 10 nov.)

Knesselaarse voetballertjes nog voor de Eerste Wereldoorlog. Oudste voetbalfoto in Knesselare.

De komende weken worden cruciaal, nu ook op 18 november werd verloren op Ertvelde United (derde in de stand), maar nog voor de korte winterstop volgen tegenstanders die te pakken zijn: thuis tegen middenmotor Lembeke (26/11), uit op Maria-Aalter, vijfdelaatste in de stand (3/12), thuis tegen Kaprijke-Bentille, voorlaatste in de stand (10/12) en thuis tegen de rode lantaarn Watervliet (10/12).  Als dat goed afloopt zijn de kansen op behoud meteen reëel.  De wedstrijden voor de winterstop beginnen om 14.30 uur.

Een gemeente als Knesselare, met een niet onaardige voetbaltraditie, hoort minstens thuis in derde provinciale. We blikken de komende maanden nu en dan even terug met wat artikels over het voetballeven in de gemeente. Vandaag de prehistorie: de prille start, al meer dan honderd jaar geleden.

We doen dat graag samen met voormalig trainer Luc De Muynck, die vorig jaar een mooie tentoonstelling organiseerde, en een rijk fotoarchief verzamelde (en dat overigens blijft doen, want nu en dan duiken nog ongekende prenten op.

Basketbal

Knesselare is bezig zijn plaats in de subtop van het Meetjeslandse basket opnieuw in te nemen. De ploeg heeft een stevige supporterskern. Recent tegen Hansbeke waren er een kleine 200 kijkers.En ook voor competitiewedstrijden van de eerste ploeg is het best gezellig druk op de supportersbanken. Voorzitter Geert Van Vlaenderen is er van overtuigd dat de ploeg zich na de overgang naar eerste provinciale dit seizoen uit de degradatiezone kan houden. “Doelstelling is een stabiele eersteprovincialer te worden… Positief signaal is dat er dit jaar alleen al opnieuw dertig nieuwe jeugdspelers zijn aangesloten. Trainer Van de Vyver is verantwoordelijk voor het totaalplaatje en hij heeft ons volste vertrouwen. We hopen hem dan ook zo lang mogelijk aan de club te kunnen binden. Mede dankzij zijn werk leeft het basketbal opnieuw op in Knesselare”, zegt de voorzitter in Het Laatste Nieuws (7 november). Volgend jaar op 30 juni wordt het 50-jarig bestaan van de Knesselaarse basketsport gevierd.

Tentoonstelling

Daar zijn de vogeltjes weer…Naar jaarlijkse gewoonte is er in de gemeentelijke feestzaal in de Kloosterstraat weer een tentoonstelling voor siervogels, ingericht door ‘De Distelvink Knesselare’ op zaterdag 25 en zondag 26 november. Meer info over dit evenement: lees onderaan dit artikel van vorig najaar in Knesselaars Nieuws (ook prentenbak)

Lees hieronder verder…

 

 

 

 

 

 

Wielrennen

Bjorg Flandrien en nu ook belofte van het jaar?

Onze Flandrien (foto Het Nieuwsblad)

Knesselarenaar Bjorg Lambrecht volgde begin deze maand zichzelf op als winnaar van de Jonge Flandrien. Tijdens het Gala van de Flandrien worden ook de meest verdienstelijke jongeren en de beste vrouwelijke wielrenner in de picture geplaatst.

De trofee De Jonge Flandrien gaat naar de renner met de grootste regelmaat. Voor Lambrecht is het de bekroning van een schitterend seizoen met onder meer winst in Luik-Bastenaken-Luik, tweede plaatsen in le Tour Savoie Mont Blanc en de Ronde van de Toekomst en een mooie prestatie op het WK. “Dit heb ik niet gestolen.

Dit seizoen was beter dan het vorige en dat was toen ook al knap”, aldus Lambrecht in Het Nieuwsblad (8 nov.). Op 1 januari start zijn profcarrière, waarin het jonge Knesselaarse wielertalent de eerste twee jaar naar eigen zeggen “vooral nog veel wil leren”.l

Nog goed nieuws voor Bjorg: de Belgische Beroepsbond voor Sportjournalisten (Sportspress.be) heeft de longlists voor de trofeeën van het Sportgala bekendgemaakt. Journalisten en ex-laureaten mogen stemmen. Op 16 december kennen we de winnaars. Vorig jaar waren de hoofdprijzen bij de profs voor de olympische kampioenen Greg Van Avermaet en Nafi Thiam. Er is ook een prijs voor de “Belofte van het jaar” en daar staat Bjorg Lambrecht op de lijst van 21 genomineerde kandidaten, naast de wielrenners Eli Iserbyt, Lotte Kopecky en Gerben Thijssen en sporters uit atletiek, gevechtssporten, voetbal, schaatsen, gymnastiek, tafeltennis, kaja, judo, gewichtheffen en autosport. Bij de genomineerden zijn is al een hele prestatie en eer, een goede score is best mogelijk. Lees hier de namen: Hier de lijst van alle kandidaten bij de beloften

Henk Houwaert stopt (definitief?)

Henk – enige tijd geleden al – met een van zijn jonge Knesselaarse supporters…

Onze dorpsgenoot Henk Houwaart (°1945) zet na een carrière van 48 jaar als voetballer en trainer een punt achter zijn sportieve carrière. Hij speelde bij FC Twente, bij Club Brugge (1969-1975) en nog even bij FC Antwerp. Nadien werd hij trainer bij (onder meer) Roeselare, Eendracht Aalst, KV Kortrijk, Cercle en Club Brugge, Waregem, Harelbeke, Gent, Zottegem, Antwerp, Sint-Truiden en bij het Cypriotische Omonia Nicosia, waar hij naar eigen zeggen fantastische tijden beleefde. De jongste jaren bolde hij – nog training gevend als vriendendienst – uit bij onder meer FC Knokke, Standaard en RFC Wetteren en uiteindelijk bij KSKV Zwevezele. Marc Degryse wees eerder dit jaar nog op de talenten van Houwaert. “Er staan op het veld, Henk Houwaert stampte dat erin hoor!”, zei hij in De Zondag.

Met KSKV Zwevezele, zijn laatste ploeg, miste hij vorig seizoen de titel en in onderling overleg met voorzitter Paul Degroote besliste Henk om te stoppen. Maar Houwaert is een taaie, en met hem weet je nooit. “Ik sta nog steeds open voor nieuwe uitdagingen, want ik hou nog enorm veel van het spelletje en zie wekelijks nog tien wedstrijden. Heel mijn weekend staat in het teken van voetbal. Actief op zoek gaan naar een club doe ik echter niet. Als ze me willen, moeten ze zelf bij me aankloppen. Als ze morgen bellen vanuit Cyprus ben ik meteen weg. Twee jaar geleden kon ik naar Qatar, maar toen besliste ik om in Zwevezele te blijven”, verduidelijkt hij in de Krant van West-Vlaanderen

 

WIL U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

INSCHRIJVEN OP DEZE BLOG IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST DIT ARTIKEL, EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE