Te doen in Knesselare (20-11 tot 15-12)

Wie dat wil, kan wel even de deur uit. Te doen in Knesselare in de komende paar weken.

Door de bril van Knesselare

kankerpreventieOp dinsdag 22 november om 19.30 uur geeft dokter Luc Colemont in het gemeentehuis in een lezing toelichting bij de stand van zaken in het voorkomen, opsporen en behandelen van darmkanker. Colemont is de stuwende kracht achter de vzw Stop Darmkanker. Inschrijven kan bij het Sociaal Huis Knesselare (OCMW,  09 325 89 89). Nog tot 29 november loopt in de feestzaal van het gemeentehuis de rondtrekkende tentoonstelling ‘Door de bril van Knesselare’, waarin tien bekende Vlamingen aan de slag gingen met een WC-bril en verf.

 

 

Kwelgeesten in Knesselare

affiche-tekening‘Van zwarte honden, duvels en tovenaressen…”, het klinkt veelbelovend. Op woensdag 23 november is er in de namiddag om 15.15 uur in de bibliotheek een vertelsessie met verhalen uit Oost-Vlaanderen en dit voor kinderen vanaf zes jaar en hun (groot)ouders.  Veerle Ernasteen & Meneer Zee brengen er een pak volksverhalen, sagen, legenden en sprookjes, opgetekend in Oost-Vlaanderen, waaronder een verhaal over een figuur als Kludde, een kwelgeest die zich vaak onder bruggen of in holle bomen schuilhoudt en enkel ’s nachts tevoorschijn komt en ook een anekdote  over mierenjagers in Knesselare …  Vooraf inschrijven is nodig: 09 325 78 90 of bibliotheek@knesselare.be

 

Theater voor Markant

nele-de-graevenNele De Graeve is op donderdag 24 november om 20 uur voor Markant te gast in De Swaene. Ze brengt er de theatermonoloog Dame Blanche. Met de nodige humor kijkt ze terug op haar inleefreis in Burkina Faso. De Graeve is woordkunstenares, actrice en lerares. Ze was al eerder in Knesselare met een andere monoloog. Zes jaar geleden trok ze op vraag van Wereldsolidariteit naar een van de armste landen van Afrika. Een reis waarop ze terugblikt in een komische, maar ook pakkende theatershow.

 

 

 

Siervogels om te kweken, te keuren en te kijken

De vereniging De Distelvink organiseert nu op zaterdag 26 en zondag 27 november in de gemeentelijke feestzaal in de Kloosterstraat een tentoonstelling voor siervogels. Hieronder een woordje uitleg en een prentenbak

De actieve kern van De Distelvink

De Distelvink is ontstaan uit de vogelbond De Koperwiek, die hier werd gesticht in 1947. De club verzamelde toen bij Romain Schelstraete in de Maldegemweg.  Stichter-voorzitter was Albert De Spiegelaere. De Koperwiek telde toen meer dan 200 leden en werd geleid door Roger De Meyer (voorzitter) en penningmeester. Voorts Robert Sonnaert (secretaris), Antoine De Baets, Julien Tanghe, Daniël De Vylder, Paul De Muynck, Amedé Bral (later voorzitter) en Leonard Plaiy. De Koperwiek verenigde vogelvangers, die hun “kweek” tentoonstelden. Zo’n club is dus iets helemaal anders dan de vinkenclubs die er ook waren in de gemeente.

De Koperwiek lag begin de jaren 1980 een paar jaar stil, maar is heropgericht onder de naam De Distelvink. Oreil Focquaert (67) is de huidige voorzitter en in die functie al 35 jaar actief.  Bestuursleden zijn Hubert Vermeire, Aimé Matthijs, Mario Hooreweghe, Cindy De Bruycker en Marc De Muynck.

De belangrijkste activiteiten zijn het kweken van vogels, de eigen jaarlijkse tentoonstelling en het zelf gaan deelnemen aan gelijkaardige initiatieven elders in het land. “Dat doen we zo’n tien tot vijftien keer per jaar”, zegt Oreil.

“In de tentoonstelling zijn er zo’n veertig deelnemers, een derde minder dan enkele jaren terug, die samen zo’n 900 vogels tentoonstellen. De beestjes, vooral kanaries en zebravinken worden door de liefhbebbers in functie hiervan “thuis opgekweekt met de hand”.

Hoe kweek je een vogel? “Niet in een volière, maar thuis met de hand, en met het lepeltje. De beestjes worden dan op de tentoonstellingen gekeurd door keurders van de overkoepelende Koninklijke Belgische Ornitologische Vereniging. En er wordt onder meer gekeken naar hun verenkleed, hun poseren, hun kalmte, hun presentatie. Voor de winnaars of de kampioenen is er een bescheiden geldprijs en/of naturaproducten zoals zaad”, aldus nog Oreil.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Exotische of erotische dranken?

exotische-of-erotische-drankenOp zondag 4 december om 10.30 uur vindt de laatste lezing in de cyclus 2016 van “Geschiedenis in het Meetjesland” plaats, meldt ons Filip Bastiaen, voorzitter van het Historisch Genootschap van het Meetjesland.

De titel op zich “Exotische (erotische) dranken in de 18de eeuw” trekt al heel wat aandacht. Maar deze lezing biedt een extraatje door de samenwerking met Oxfam Wereldwinkel. Elke aanwezige zal bij (tijdige) aankomst koffie of warme chocolademelk worden aangeboden. Net zoals de lezing gratis. De lezing heeft plaats in het gemeentelijk ontmoetingscentrum in Bellem, Bellemdorpweg 5A. Alle informatie vindt u door op volgende link te klikken:Lezing “exotische” dranken

Meer info over de publicaties: http://www.appeltjes-meetjesland.org

 

Humor en muziek bij Neos

bert-ostynOp de Sinterklaasbijeenkomst van Neos is Bert Ostyn te gast met zijn cabareteske muziekvoorstelling Tralalie. Ostyn speelt piano, viool en accordeon én hij zingt eigen nummers. Een verhaal over leven en liefde, over het kleine verdriet en de grote lach, waarbij verhaal en muziek worden doorspekt met visuele humor. Donderdag 8 december om 14.30 uur in De Swaene. Inkom: 10 euro voor leden en 13 euro voor niet leden. Inschrijven uiterlijk op 2 december via storting op rekeningnummer BE30 4496 6823 6111 van Neos.