De geknipte week (1-20/11)

Korte berichten van de voorbij novemberdagen. Over volk te kort in de politiek, oud worden in de politiek, snel zijn op het ijs, en andere geruchten.Knesselare niet in de problemen

leegloop_partijen2_110105De gemeenteraad van Knesselare zal de komende twee jaar uit 18 leden bestaan in plaats van 19. Groep 9910, de partij van burgemeester Erné De Blaere, die in 2012 met 65 procent van de stemmen veertien mandaten bezette, beschikt na het recente overlijden van schepen Liliane Martlé-Cooreman over geen kandidaat-opvolgers meer. Voordien verdween ook voormalig burgemeester Fredy Tanghe uit de raad. Anderen verzaakten eerder al aan een mandaat en kunnen daar nu niet op terugkomen.

In de gemeenteraad kunnen enkel mensen zetelen die effectief in 2012 werden verkozen. Hiervoor hebben we niemand meer beschikbaar, zei de burgemeester in Het Laatste Nieuws. “Wanneer je de dag na de verkiezingen al 14 van de 19 kandidaten naar de gemeenteraad kan sturen, dan is je lijst natuurlijk sneller uitgeput”.

Met vijf raadsleden in de oppositie (vier Groen en de eenmanspartij van Bart Van Daele) beschikt Groep 9910 nog altijd over een comfortabele meerderheid.  Knesselare is niet verplicht een buitengewone verkiezing te organiseren om een 19de man of vrouw aan te duiden.

Nooit te oud?

oud-worden-xOp 8 november legde Freddy Bertin (74, N-VA, voormalig personeelsdirecteur bij Campina Aalter) de eed af als schepen van onder meer Financiën en Mobiliteit in Nevele. Niet dat we ons hier nu met Nevele gaan bezighouden, maar Bertin werd schepen omdat hij in Nevele als raadslid nog wel een optie was. “Voor de verkiezingen heb ik gezegd dat ik niet de ambitie had om een mandaat op te nemen.” Maar de feiten halen Bertin in en na het plotse ontslag van Nele Clarebout legde hij gisterenavond de eed af als schepen. In onze regio zijn zeventigplussers met een mandaat een uitzondering. “In Knesselare verwacht Groep 9910 zelfs dat een schepen op z’n zeventigste met pensioen gaat”, merkt Het Laatste Nieuws op, verwijzend naar Bertins leeftijd.”Ook ik ben voorstander van verjonging. Maar het ontslag van Nele was niet voorzien”, zo zei Bertin nog. Ondertussen weet Knesselare dat ze in Nevele én in de Verenigde Staten niet zo’n probleem hebben met leeftijdslimieten.

 

Jens Almey sterk in Calgary

jens-almeyOp de wereldbekerwedstrijden shorttrack in het Canadese Calgar heeft Jens Almey met het aflossingskwartet op de 5.000 meter goed gepresteerd. Het team werd weliswaar in de reeksen uitgeschakeld, maar de tijd die Almey met zijn ploeggenoten neerzette (6:47.458) was wel goed voor een nationaal record. Almey klokte op de 500 meter af met een persoonlijke besttijd van 41″87. Ook op de 1500 meter lukte hij een nieuw persoonlijk record. De kortebaanschaatser – eerste seizoen bij de senioren – eindigde derde in zijn halve finale, dit in een chrono van 2.16.00. “Ik kijk nu vooruit naar de volgende wereldbekermanche in Salt Lake City”, aldus Jens Almey.

ticket_4Een kennismaking in beeld: klik hier Jens Almey op het ijs…

 

 

Let op uw auto

Begin november noteerde de politie Aalter/Knesselare verschillende inbraken in auto’s.  Dieven hadden het vooral gemunt op het ingebouwde gps-toestel en/of het airbagsysteem. De politie vraagt dan ook de auto zoveel mogelijk te parkeren in een afgesloten garage en om – dat voor wie het niet wil geloven – geen waardevolle voorwerpen achter te laten in het voertuig. Evidente wijsheden, maar goed om weten als de lieve jongens hier aan het werk zijn.

Nieuwe uitbaters in ’t Jagershof

jagershofIbe Demeester (20) en Noëmi Pittery (17) zijn sinds 18 november de nieuwe uitbaters van restaurant en tea-room ’t Jagershof in het Urselse Drongengoed. Demeester, afkomstig van Beernem, werkte er al vaker als student. Hij volgde hotelschool in Koksijde, werkte een tijd in De Parasol in Blankenberge. (info: Nieuwsblad, foto Natuur en Bos)

 

 

Minister Tommelein in Hemelrijk

tommelein-in-knesselare-cxdarjnweaaqmu0-jpg-largeVlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) bezocht in de Hemelrijkstraat de sociale woningen van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij. Hij  kreeg er uitleg over een project over dak- en spouwisolatie dat daar werd opgezet in samenwerking met de KU Leuven. Men becijferde er het effect van het plaatsen van dak- en spouwisolatie. “We hebben 21 woningen aangepast. Ondertussen staan in deze woningen meettoestellen waaruit blijkt dat de thermische efficiëntie met 50 procent verbeterd is. Dat wil zeggen dat er dus de helft minder warmte verloren gaat”, aldus directeur Steve Van Damme. De bouwmaatschappij heeft er ook al de cv- installatie en het schrijnwerk vervangen.