Zoeken in de erfenis van “Oud Knesselare” – Weet u het (2)

Onderstaand portret kregen we van Christa Rodts. Om welk soort activiteit ging het hier? We waren deze verklede vrouwen? In welk jaar is de foto genomen? We plaatsten de prent in het parochieblad. Die namen kennen we ondertussen (zie onder de foto), met dank aan Imelda Focke, Lutgarde Arnaut en Lutgarde De Spiegelaere en Roland Schelstraete. Maar wanneer en wat, dat is een ander paar mouwen. Zelfs de vrouwen op de foto lijken het niet meer te weten… Info welkom bij janvdc@telenet.be. Volgens de enen zou het gaan over een feest van de jongeren van de Congregatie, een religieuze vereniging. Anderen twijfelen daaraan en denken aan een zanggroep.

 

 

De namen, van boven naar onder, van links naar rechts… Bovenste rij: Odette Van Heyste, Imelda De Kesel, Mariette Stock, Lutgarde De Spiegelaere, Christiane Mestdagh en Simone Maes. Tweede rij: Hilda Buyse, Yvonne Van Houtte, Lutgarde Locks (?), Rita De Vreese, Anna Arnaut, Lutgarde Arnaut. Onderaan: Marie-Thérèse Mattheeuws, Margriet Coryn, Diane Van Hooreweghe, Cecile Spanhove, Imelda Focke, Anna Gussé en Bernice De Rycke.
Een nieuwe vraag!
Een heel mooi portret uit het archief Hooft-Vanthuyne (1957), genomen op De Plaats voor de herberg van Michel Bellaert. Wie 25 namen kent, mag die doorsturen. En wat viel er te vieren? Dank voor de info via janvdc@telenet.be
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
En nu even terug naar aflevering 1, met de info die ons daarover bereikte:
Vreemde tekst (fragmentje)
Geen reacties op de bizarre tekst van schrijver August-Victor Bultynck waarin een aantal oude Knesselaarse namen voorkomen (‘In den tijd van Fien Fockaerts en eersten hoed’). Verwonderlijk is dat niet, want de tekst is 150 jaar oud (en 50 jaar geleden overgetikt).
Roelandts… uit Ursel!
Wel reacties op de foto uit 1939 met de renner Roelandts, uit “Knesselare” rechts in beeld (zo schreef toen toch de krant). Een aantal mensen lieten ons weten dat het wellicht om Urselse/Zomergemse personen (Roelandts, Vandeveire, Bert) gaat.

We vroegen even uitleg aan volbloed Urselnaar Werner Roelandts. En we geven Ursel graag wat Ursel toekomt: “Hela, Roelandts​ uit Knesselare? Uit Ursel aub! Romain Roelandts (1922-2007) was een rasechte Urselnaar, die naar men me altijd vertelde een vélorijder pur sang was, type Fausto Coppi. De oorlogsjaren hebben die droom van mijn vader gefnuikt. Ursel had een bijzondere traditie als ’t op koereurs aankwam. Denk maar aan Marcel Claeys (in 1938 kampioen van Oost-Vlaanderen in Koolskamp) en later Rene De Smet, in de 50’er jaren een Tourrevelatie, zeker als ’t bergop was. Bergaf was wat anders.

De supporter links van Romain Roelandts (man met alpinmuts) was zijn broer Maurits, even talentrijk, maar dan op muzikaal vlak. Zowat elk feest en wijkkermis werd door hem en zijn gezel Snoare Claeys opgeluisterd. Maurits, getrouwd met de Knesselaarste van gans Knesselare (zei hij), werd Bert genoemd, net zoals de rest van de Roelandts’en uit het toenmalig Ursel Straatje (Urselseweg). Allemaal Berts: Maurits Bert. Mijn vader Romain Bert was coiffeur op Urseldorp. ‘‘Ik ga ne keer naar Berts mee mijn haar,” zei men. Ik was Berts’e zeune, en om die traditie in ​eer te houden, heb ik mijn oudste zoon Bert Roelandts ​genoemd

De man achteraan links was wellicht Edmond Claeys, de nonkel van Romain Roelandts (zijn moeder was Honorine Claeys)”  ​

Knesselaarse volkszanger
Wie was de Knesselaarse volkszanger, woonwagenbewoner “Bert Van de Veire”? Oud-Knesselarenaar en verzamelaar Eric Van Hulle stuurde ons nog een paar teksten van Vandeveire. Wij hebben nooit over die man gehoord, nooit foto’s van gezien, maar teksten bewijzen zijn bestaan. Hieronder twee gedrukte liedjes van één van de vele volkszangers uit het begin van de vorige eeuw. Blijkbaar had ook Knesselare er eentje in huis.
Kerkkuisploeg

Ook op de foto van de ‘kerkkuisploeg van toen’ kwamen er een aantal reacties, maar de vrouwen op die foto identificeren (jaren 1920?) is niet zo evident. Een van de vrouwen zou Alice Saintobyn zijn geweest.

 Viergeslacht uit 1957

Tenslotte was er nog het ‘Viergeslacht uit de jaren 1950‘. Info van een paar familieleden: het gaat om Octavie Ardeel (zittend, 76), getrouwd met Aloïs De Cock (1), haar dochter Maria De Cock (staande rechts, 57 jaar), getrouwd met August Willems die woonde in de Urselseweg (2), haar dochter Clara Willems (34 jaar), getrouwd met Kleitenaar Gerard Van den Driessche (3), en uiteindelijk Anita Van den Driesche (7 jaar). De foto dateert uit 1957.

Info hierover kregen we van Christiane Hooft (Pietendries, weduwe van Antoine De Pau). Maria De Cock was haar tante, Octavie Ardeel haar meter. “Zou je geloven dat ’t mij nog pakte als ik die foto zag in ’t Parochieblad”, aldus Christiane. Ook dank aan Ginette Willems, een nicht van Clara Willems.