Tom nog altijd fier op zijn Knesselaarse roots

 

Een ode aan zijn Knesselaarse “voorvaderen”, zo omschreef Tom Van Poucke de nieuwe naam voor zijn zaak in Kortrijk. “Atelier VIC” staat nu voor zijn twee zaken, vooral actief in maatwerk in bedrijfskledij, maatpakken en vrijetijdskledij.

Herenkledijwinkels Rolls en Atelier Victor in Kortrijk worden VIC. De naam verwijst niet alleen naar Victor Van Poucke bij wie de liefde voor het maatwerk ooit begon. Het is ook de afkorting voor Very Individual Clothing. VIC wil zich toespitsen op maatwerk, ook in vrijetijdskledij. Ook Vic, de vader van Tom,was lange tijd zaakvoerder.

De winkel in de Leiestraat in Kortrijk bestaat sinds 1996.

Het Nieuwsblad schreef over Atelier VIC op de laatste dag van 2021. De familie Van Poucke, oorspronkelijk afkomstig van Knesselare, bouwde de afgelopen 25 jaar in Kortrijk een zaak uit in herenkledij. Bij Rolls kon je terecht voor vrijetijdskledij van de betere merken. Atelier Victor was dan weer thuis in maatkledij voor alle gelegenheden.

“Het was Victor Van Poucke die in de jaren 1930 van de vorige eeuw de eerste kleermaker was in onze familie”, zegt zaakvoerder Tom. “Hij maakte niet alleen maatpakken, hij specialiseerde zich ook in het ontwerpen van uniformen voor het leger, politiediensten of fanfares. We bouwden een mooie reputatie op. Zie de nieuwe naam dus als een ode aan mijn voorvaderen.”

Victorex

De naaisters Anna Verwilst (Ursel), Irene De Prest (Westvoorde) en Lutgarde Lekens (dochter van Flora en Jeroom Lekens Drongengoed). (infol Luc Neirynck)

De oudere generaties kennen ongetwijfeld nog de zaak van Van Poucke in de Kerkstraat. Victor was een gediplomeerd meester-kleermaker. Hij en zijn zonen Omer en Hilaire konden er op geen tijd een bedrijfje uitbouwen waar in de beste jaren (1963-1974) 49 mensen (46 vrouwen, 3 mannen) werk vonden. De grote sprong voorwaarts kwam er via goede connecties met volksvertegenwoordiger Neels, die Van Poucke introduceerde als uniformmaker bij spoorwegen en de brandweer. Victorex zou later ook veel uniformen maken voor muziekverenigingen.

Na het overlijden van Omer nam zijn zoon Vic (2) de zaak over, maar de concurrentie van grote bedrijven zorgde voor een terugval.  In 1998 werkte er nog een handvol mensen en in 2000, mede door de ziekte van Vic, gingen de deuren dicht. Zijn zonen Tom en Stijn startten in die periode een kledingzaak in Kortrijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s