Barts inzet voor kinderen levert award op

 
”We brengen een beetje menselijkheid op een plaats waar er geen is”, zegt Bart Pauwels in Het Laatste Nieuws. De zoon van “meester” Jan Pauwels, lange tijd aan de slag in de jongensschool, trok jaren geleden naar Litouwen en kreeg er een award voor zijn inzet voor vluchtelingen.

Bart Pauwels (ondertussen … 47) zet zich met Teachers for Refugees in voor kinderen in enkele gesloten vluchtelingenkampen in Litouwen. Hij kreeg van de Litouwse TV de award voor Beste Burgerinitiatief. De roots van Bart Pauwels liggen in Knesselare, waar hij opgroeide, en Merendree, waar hij tot zijn 19de woonde, nadat zijn ouders naar daar waren verhuisd. Hij trok vrij jong nog naar Litouwen waar hij stilaan dertig jaar woont. Sinds kort is hij ook één van de bekendste inwoners van het land, lezen we in Het Laatste Nieuws. Bart studeerde filosofie aan het Grootseminarie in Brugge, trok als chauffeur voor een religieuze gemeenschap naar Litouwen, waar hij al snel met jongeren ging werken.Tien jaar geleden werd hij bibliothecaris en leerkracht Frans en geschiedenis in een Franse school in de hoofdstad Vilnius. “Mijn vrouw en ik hebben een buitenverblijf in de bossen op 500 meter van de grens met Wit-Rusland en daar hebben we de vluchtelingenproblematiek voor het eerst met eigen ogen kunnen aanschouwen”, zo klinkt het.

Wie een beetje de actualiteit volgt weet dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko  duizenden vluchtelingen uit vooral Irak en Syrië liet overvliegen om vervolgens te proberen om ze de grens over te sturen (Polen, Litouwen …). Een reactie op de EU-sancties tegen zijn land.

In Litouwse opvangkampen verblijven ondertussen zo’n 4.000 vluchtelingen in armoede, waaronder veel kinderen, die er van alles missen (cultuur, onderwijs of sport).  Bart Pauwels richtte men met enkele collega’s van de school het burgerinitiatief Teachers For Refugees op. Ondertussen telt de groep een 70 vrijwilligers. Bart geeft ondertussen Engelse les, leert de kinderen Engelse liedjes, organiseert er sport en spelmomenten. “We proberen wat menselijkheid te brengen op een plek, waar die amper te vinden is”, zegt hij nog in HLN.

Hij werd tweemaal genomineerd voor beste burgerinitiatief, waarvan één keer door de Litouwse Radio en Televisie. Op 1 januari mocht Bart daar een award in ontvangst nemen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s