Verenigingen in Beeld: Fanfare stapvoets uit coronastilte

 

Normale tijden komen stapvoets terug. De muzikanten van Willen is Kunnen zagen elkaar terug op de eerste repetitie op vrijdag 6 augustus, na zo’n anderhalf jaar quasi volstrekte stilte. De repetities kunnen nog altijd niet in het eigen lokaal plaatsvinden, maar wel in de ruimere feestzaal van het gemeentehuis, nog altijd met het vervelende concept “musiceren op afstand”.

Deze maand hernemen ook de buitenactiviteiten, met een eerste optreden op zondag 22 augustus (namiddag, ca. 15u), een “Taptoe” in Lotenhulle, waaraan ook de muziekverenigingen van Aalter en Lotenhulle deelnemen.

Op 19 september is er min of meer algemene heropstart van de blaasmuziek voorzien voor de verenigingen die lid zijn van de koepel Vlamo, onder de naam WEER-KLANK

Andere data voor WIK in het najaar (alles uiteraard onder voorbehoud):

– 11 november: optocht naar aanleiding van de herdenking van de Wapenstilstand
– 20 november: Ceciliafeest met avondmaal
– 27 november: Ceciliaconcert, Kerk Knesselare
– 28 november: Ceciliamis, Kerk Knesselare

Het is duidelijk dat ook het programma opnieuw op gang moet komen. Voorzitter Philip Timmerman: “In het voorjaar van 2019 hadden we concert in het thema Eurovisie. In het najaar (2-3 november 2019) was er het dubbelconcert met de fanfare van Maldegem. Dat was het allerlaatste concert.”

De muzikanten hadden, op een korte uitzondering na, anderhalf jaar lang niet de minste optie om samen te musiceren. De coronamaatregelen troffen alles en iedereen, maar zeker de blaasorkesten. Cursussen werden tijdelijk onderbroken in voorjaar van 2020. Het aantal inschrijvingen in de muziekscholen kwam onder druk te staan.

4 mei 2019, het jongste groot concert van WIK

In de enige periode waarin WIK wél mocht repeteren (zomer 2020) was dat alleen mogelijk in de gemeentelijke feestzaal op De Plaats, mits grote afstand bij het spelen. Niet zo gunstig voor het samen-spel, maar dat zal vermoedelijk nog een tijdje zo blijven. Het was en is tot vandaag door corona ook onmogelijk om het toch wat kleinere, eigen WIK-lokaal in de Kloosterstraat te gebruiken. Meer details over de complexe coronavoorschriften voor blaasorkesten vindt de lezer HIER.

Concert 3 mei 2020: geannuleerd, zoals (bijna) alle andere repetities, en zeker de activiteiten en optredens

Accommodatie

Samengevat: een lastige periode dus voor de muziekvereniging WIK, die ook nog geen duidelijkheid heeft over de accommodatie in de toekomst. Er is in het kloosterproject van de gemeente Aalter sprake van een repetitieruimte en een zaal voor optredens. Die onduidelijkheid is er ook voor anderen verenigingen die grotere evenementen, concerten of toneel organiseren. Laat ons hopen dat de gemeente, planbureaus en administraties – hopelijk vooraf en niet na de feiten of beslissingen – een degelijk overleg organiseren met de lokale gebruikers/verenigingen/raden, zodat de gemeentelijke investeringen maximaal kunnen renderen. 

Verenigingen staan in deze tijd quasi overal voor grote uitdagingen. Deze coronaperiode zorgt voor een vervelende onderbreking. en versterkt die tendens.

Nieuwkomers

Zo heeft corona het hele weefsel van de fanfare onder druk gezet. Ook de eigen opleiding (WIKit-jongerenorkest, slagwerkgroep …) moest worden stilgelegd, en de instroom van nieuwe kandidaat-muzikanten via de muziekacademie en het KMTO is in zo’n periode niet evident. Ook het hele sociale leven dat aan een muziekvereniging met eigen lokaal vasthangt, viel weg.

Het wordt ook voor de fanfare, de oudste vereniging van Knesselare (°1888), een hele uitdaging om de gevolgen van die bizarre coronaperiode met succes te verwerken. Nog eens de voorzitter: “Het zal inderdaad afwachten zijn, hoe we hier als vereniging uit zullen komen. Ik vrees in het algemeen dat het verenigingsleven een serieuze klap zal krijgen of al gekregen heeft”. Maar de fanfare heeft in haar lange geschiedenis nog wel een paar moeilijke momenten overleefd. 

Wat geldt voor WIK, geldt ook voor WIKit, het jongerenorkest van WIK.De riem moest eraf na het ontbijtconcert van april 2020.

Nieuw bloed

Wie interesse heeft om muzikant te worden van de fanfare kan na deze “corona-tussenstop” inpikken (nieuwe inwoners van Knesselare, die al actief waren in de blaasmuziek) of de stap zetten naar scholing, omscholing, of (bij)scholing via de passende initiatiecursussen (+14).

  • Kinderen kunnen terecht in de muziekacademie (09 374 36 54).
  • Jongeren en volwassenen die een koperinstrument (van trompet tot bas),  saxofoon of slagwerk willen leren, kunnen die een opleiding volgen in de Knesselaarse muziekschool  KMTO (info: 0476 409 791)

Achteruitkijkspiegel

Binnenkort openen we hier ook een rubriekje met aandacht voor mooie momenten uit de WIK-geschiedenis.

Op vrijdag 17 september zijn er bij WIK bestuursverkiezingen.

Meer info over de werking van WIK: Willen is Kunnen Knesselare

Wik 125 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s