Geknipte dagen

Pieter koopt Litanie

Pieter Steyaert en zijn vrouw Sabine Steyaert hebben herberg De Litanie gekocht. Er werd al geruime tijd gespeculeerd over de toekomst van de bruine kroeg. “Nu is de kogel door de kerk, en het is maar beter dat de mensen weten dan de kroeg op De Plaats blijft bestaan”, aldus Pieter. De Litanie, vroeger Café Gemeentehuis, is het oudste café van het Dorp. Tot in de jaren 1970 volstond de bovenverdieping om er het gemeentehuis te huisvesten. Pieter en Sabine startten er in oktober 1997.

het-gemeentehuisDe voorloper van De Litanie en Café Gemeentehuis was de Sint-Hubertus, geopend in 1755. De Litanie is het oudste café van Knesselare, maar evenwel niet de oudste Knesselaarse uitspanning. Dat is De Swaene, reeds in 1488 in documenten vermeld. Die oude herberg – vandaag restaurant – was ’beurtelings wisselend met De Vier Heymanskinderen ook vergaderplaats der wethouders’. Dat laatste café lag aan de overkant van het dorpsplein, op de hoek van Kloosterstraat en Hellestraat, maar werd in 1925 gesloopt voor de woning van de familie De Baets (later dokter Vanthuyne en vandaag de nieuwe vleugel van het gemeentehuis).

De Sint-Hubertus werd begin vorige eeuw gesloopt voor de bouw (1901) van het nieuwe gemeentehuis en café Gemeentehuis.

 

Pieter Steyaert is nog discreet over zijn plannen met het café. “Maar we blijven een bruine kroeg, dat staat vast. Het eerste doel is de uitvoering van nodige herstellingswerken en de renovatie van café, terras en patio. Later bekijken we dan wel wat we met die ruimte verder kunnen doen”. Hij omschrijft het lyrisch: “Onze klanten kunnen gerust zijn, het bruin café tussen het nieuw gemeentehuis en de post, recht onder de kerktoren heeft een beschermheer en een beschermvrouw gevonden en misschien zet één of meerdere van onze drie knapen ons werk verder.”

cid_f30b5bfc-f187-4895-853c-f6cd4b798ff4homeb_2De Litanie was eigendom van de familie Maenhout, een destijds bekende brouwersfamilie uit Overleie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen toneel dit voorjaar

De toneelgroep van de Rederijkerskamer annuleert de geplande voorstellingen van het toneelstuk ‘Van meiskes en jongens’, gepland voor 31 maart, 1,7 en 8 april. Er wordt gewerkt aan een alternatief in de vorm van een optreden van Frank Degruyter (‘Grimlachen’) op dinsdag 11 april om 20 uur in De Swaene. Verder nieuws hierover volgt. Leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Reserveren kan in de krantenwinkel bij Geert De Groote (Veldstraat) of via geert.de.groote@skynet.be

 

 

Geld ‘Kom op tegen Kanker’ verdween in eigen zakken

De Gentse rechter heeft een vrouw uit Evergem veroordeeld tot 9 maand cel en een boete van 50 euro omdat ze samen met haar schoondochter in 2015 pralines verkocht voor Kom op tegen Kanker. Het duo trok van deur tot deur in naam van onder meer het KTA in Brugge en basisschool Het Klavertje Vier in Knesselare. Ze verkochten de pralines voor 10 euro, terwijl die spotgoedkoop werden aangekocht in een warenhuis. Het misbruik kwam aan het licht toen de directeur van de school in Knesselare vragen kreeg van ouders die wisten dat er geen verkoop van pralines werd georganiseerd. De schoondochter kreeg een werkstraf van 80 uur. Basisschool Klavertje Vier kreeg een schadevergoeding van 500 euro toegewezen. (Het Nieuwsblad, 24 februari)

Jens nationaal kampioen

jens-almeyZaterdag had in Luna’s IJsstadion in Lommel het Belgisch kampioenschap shorttrack plaats. Shorttrack is een snelschaatsproef die zich afspeelt op een baan van 111,12m lengte. Dat is korter dan een traditionele schaatspiste van 400m, vandaar de naam van de sport. Op de Olympische Spelen zijn er in totaal acht shorttrackproeven, vier voor dames en vier voor heren. De verschillende afstanden zijn de 500m, 1000m, 1500m, 3000m en de aflossing over 5000m. Bart Swings en Jelena Peeters kozen voor het lange baan schaatsen en zijn er niet meer bij. Vooral bij de heren senioren werd toch een ferme strijd verwacht, ook al omdat het volledige Be Gold team aan de start kwam. Jens Almey (STKG) uit Knesselare won de nationale titel. (Krant van West-Vlaanderen, 25 februari). Jens, geboren in Deinze, is afkomstig uit Knesselare, maar woont en traint in Hasselt onder de vleugels van olympiër Pieter Gysel. Daar werkt hij samen met de andere talenten van het shorttrack-aflossingsteam aan zijn olympische droom: de Olympische Spelen in PyeongChang volgend jaar. Jens Almey is ook een uitstekend wielrenner. Jens Almey maakt deel uit van het jongerenproject “Be Gold”.
Bjorg Lambrecht: “Zal pas eind maart weer in competitie zijn”
bjorgDe grote Knesselaarse wielerbelofte Bjorg Lambrecht is nog steeds herstellende van een voetbreuk die hij deze winter opliep. Intussen maakt hij de stage van het Isorex Cycling Team in het Spaanse Cambril mee en geeft hij er de jongeren de nodige raad. “Ik moet nog wat conditionele achterstand wegwerken, maar ik voel duidelijk beterschap. Ik voorzie dat ik eind maart terug in competitie zal kunnen uitkomen. Ik zal eerst enkele kermiskoersen rijden. Nadien trek ik naar Frankrijk en wordt de driedaagse Circuit des Ardennes van begin april mijn eerste belangrijke wedstrijd”, aldus de belofte van Lotto Soudal. (Het Nieuwsblad, 1 maart)