De zotskappen zijn weer ingepakt. Hier al een tijdje…

Na drie dagen feesten voor Aswoensdag begint vandaag de vasten. De maskers, kostuums en wagens worden weer opgeborgen. In Knesselare is dat al zowat vijftig jaar het geval. We kijken even achterom, naar de tijd dat het hier elk jaar feest was. Al heeft die periode maar goed tien jaar geduurd.

carnaval-4e-zondag-1957-180Carnaval (Latijn: carnem levare = vlees wegnemen) is een feest met katholieke, maar ook heidense wortels heeft. Het is de aanloop naar het einde van de winter, vaak een periode van toenemende schaarste. Een periode van veertig dagen vasten, als imitatie van de veertig vastendagen van Jezus in de woestijn. Net voor de vastenbeproeving begint, worden de bloemen buitengezet. Eten, drinken en nog wel wat meer. Het heidense carnaval werd in heel Europa gevierd. Voor een keer worden de rollen worden omgedraaid en vervagen de normen.

Paaszondag valt de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. De vastentijd begint 40 vastendagen daarvoor. De eerste carnavals(zon)dag valt dan zeven weken voor Eerste Paasdag.De traditie gaat terug tot de middeleeuwen, De stoetentraditie is evenwel jonger (midden 19de eeuw). Er zijn verwijzingen naar carnaval in Binche in 1395. De stoet van Aalst dateert maar van 1923.

Meer over carnaval in Knesselare, lees hier : Toen Knesselare nog de zotskap droeg (uit “Over Knesselare gesproken. Foto’s en feiten uit een beeld-schoon dorp”, 2013)

Hieronder een “verse” prentenbak met nog meer foto’s over die tien karnavalsjaren en om af te ronden een krantenknipsel uit 1957.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

1957-us-carnaval