De geknipte week: nieuws van rond de jaarwisseling

Nieuwjaarsreceptie of walking dinner

Donald Trump (niet achteraan, maar in het midden) verwelkomt burgemeester Erné De Blaere. De bolhoeden van de Feestraad (Johan Gussé en José Spriet) kijken vol belangstelling toe.

In het weekend van 7 en 8 januari werd er in tal van gemeenten in onze regio gekust, gewenst, maar vooral geborreld en gegeten. In de sporthal in Knesselare werden zo’n 800 mensen verwelkomd voor een samenzijn met optredens en versnaperingen. Zoiets bevordert het gemeenschapsgevoel.

Het Laatste Nieuws stelt na rondvraag vast dat de gemeentelijke nieuwjaarsrecepties steeds vaker een walking dinner zijn geworden met drankjes en hapjes om u tegen te zeggen. De tijd dat een nieuwjaarsreceptie synoniem was voor een lauw glas cava of een goedkoop fruitsapje is verleden tijd. In tal van gemeenten werd er afgelopen weekend op het nieuwe jaar geklonken met prosecco, speciaalbieren, jenever en noem maar op, schrijft de krant.

Zulte spande de kroon met een menukaart met liefst 21 versnaperingen en een haast eindeloze drankkaart. Kostprijs: 10.000 euro. In Lovendegem werd de nieuwjaarsreceptie in 2014 nog geschrapt omdat de toenmalige formule te duur was, zondag liet men voor 4.000 euro onder andere 180 flessen prosecco en 120 flessen Augustijn aanrukken. Gemeenten als Waarschoot (2.000 euro), Nevele (2.500 euro), Zomergem (3.000 euro) houden het dan weer eerder bescheiden. In de laatste twee gemeenten doet men een beroep op de vrijwilligers van feestcomité’s om de kostprijs te drukken. De goedkoopste gemeenten zijn evenwel Eeklo, Evergem, Sint-Laureins en Maldegem: zij organiseren géén nieuwjaarsreceptie voor inwoners. (Foto Nancy Van Parys – meer beelden zie: klik hier)

Alleen op Knokseweg (N44) nog 90 per uur

Met de invoering van de algemene maximumsnelheid van 70 kilometer per uur op zowat alle gewestwegen, was er enige onduidelijkheid over de snelheid op de Knokkeweg (N44). De maximum toegelaten snelheid, enkele jaren geleden verlaagd van 120 naar 90 km per uur, blijft er 90 per uur. “De regel is dat je op gewestwegen 70 mag rijden, tenzij anders aangegeven”, zegt burgemeester Patrick Hoste (CD&V) van Aalter in Het Laatste Nieuws (6 jan.). “Langs de Knokkeweg staan borden van 90 per uur en die blijven ook staan. Je mag daar dus 90 rijden. Het gaat om een viervaksbaan met een middenberm”. Meteen is dit de enige weg in Knesselare waar nog 90 km per uur mag worden gereden.

Leefbaarheidsbelasting niet omlaag

105436Het gemeentebestuur verving jaren geleden al de huisvuilbelasting door de zogenaamde “algemene leefbaarheidsbelasting”. Senioren en mindervaliden en mensen met een beperkt inkomen genoten bij aanvang van een vermindering. Bij de invoering van die wijziging was er zo’n tien jaar geleden felle discussie over wat toen een extra belasting werd genoemd en op het feit dat ook zo’n 350 niet-gepensioneerde alleenstaanden de volle pot moesten betalen. (Het Nieuwsblad, 27 nov. 2008). Een paar jaar later werd de belasting veralgemeend voor alle gezinnen, zonder uitzonderingen. Ook in 2017 krijgt elk gezin in Knesselare en Ursel een algemene leefbaarheidsbelasting van 87,50 euro in de brievenbus. Groen wou die halveren, maar daar gaat de meerderheid niet op in. “Nu de gemeente meer financiële ademruimte heeft, zou dat kunnen”, zegt Moniek Braeckman (Groen). “Jammer dat iedereen in 2017 weer de volle pot moet betalen: ook alleenstaanden, langdurig zieken en gepensioneerden.” Schepen van Budget Herlinde Trenson (Groep 9910) legt uit: “De belasting nu nog verlagen kan niet, want het budget werd goedgekeurd met alle belastingen en retributies. Een halvering van de algemene leefbaarheidsbelasting zou voor de gemeente ook een jaarlijkse minopbrengst van 145.000 euro betekenen. Er komen nog belangrijke projecten op ons af, ook na 2019. De overheid schuift steeds meer taken door naar de gemeente, dus gaan we elke euro nodig hebben. Het voorstel wordt meegenomen wanneer we volgend jaar een nieuw budget opstellen”. (Het Laatste Nieuws, 27 dec.)

Lichtverbruik sporthal gehalveerd

De sporthal van Knesselare wordt verlicht met een nieuwe ledverlichting. Goed voor minder verbruik en meer comfort voor de sporters. Schepen van Sport Hedeli Sassi (Groep 9910): “De verlichtingsinstallatie was aan vernieuwing toe. De aansturing kon moderner, zodat ze kan ingesteld worden op maat van elke sportdiscipline. We hebben de hulp ingeroepen van Eandis. Er wordt nu een besparing van 50 procent gerealiseerd op het elektriciteitsverbruik van de verlichtingsinstallatie en er zijn geen onderhoudskosten meer”. Tijdens de zomer investeerde het gemeentebestuur ook al 65.000 euro in nieuw sanitair voor de sporthal Flabbaert. In de toekomst zal regenwater gebruikt worden voor het doorspoelen van de toiletten en voor het poetsen van de sporthal. De douches zullen minder water verbruiken. Vorige zomer liet de gemeente Knesselare ook al het volledige dak van de sporthal vervangen en isoleren. Samen met de nieuwe ledverlichting goed voor 300.000 euro. (Het Laatste Nieuws, 27 dec.)

Opvangcentrum sluit de deuren: “Afscheid nemen wordt heel lastig”

Knesselare -Eind januari gaat het opvangcentrum in de Kloosterstraat dicht, maar op tweede kerstdag werden Kerst, het nieuwe jaar en het sluiten van het centrum uitbundig gevierd. “Jammer dat we moeten stoppen”, klinkt het bij de vrijwilligers. Het asielcentrum in het oude klooster gaat op 31 januari dicht. Sinds februari verbleven er tussen de 60 en 75 asielzoekers in het opvangcentrum. “Om in schoonheid te eindigen, vond op tweede kerstdag een feest plaats in het centrum”. (Het Nieuwsblad, 27 dec.)

Tsjolende vluchtelingen…

In een artikel in de Waalse krant L’Avenir ging het over de opvangcentra in die regio. De krant had het over chaos in het asielbeleid, ook nu de grote toestroom van vluchtelingen de jongste jaren fors is gedaald. Zo was voorzien dat er vanaf november vorig jaar geen nieuwe asielzoekers meer zouden komen in het centrum in Couvin, maar midden december kwam er een familie met acht kinderen terecht, die al zeven jaar in Vlaanderen woonde… Het gezin sprak geen Frans, de kinderen waren in het Nederlands naar school geweest in Vlaanderen. Enkele dagen later werd dat gezin dan weer verplaatst,… naar Knesselare, “ook al een centrum dat in januari de deuren sluit”… ( L’Avenir, 2 jan.)

Tientallen fietsen gestolen

82773_fietsendiefHet hele jaar door trekt de politie op pad om fietsen te registreren. Niet enkel om de kans op een diefstal te verkleinen, maar ook om gestolen fietsen sneller op te sporen. En dat lijkt vruchten af te werpen. De politie krijgt op veel plaatsen stilletjes aan het fietsdiefstallenprobleem onder controle (politiezones Deinze-Zulte en Meetjesland Centrum), maar de zone Aalter-Knesselare klokt dan weer af op 82 fietsdiefstallen, dertig meer dan vorig jaar. Dat terwijl de cijfers sinds 2012 gehalveerd waren.  “We hadden dit jaar af te rekenen met een georganiseerde dievenbende”, klinkt het bij de zone Aalter-Knesselare. “De daders hadden het duidelijk gemunt op iets duurdere fietsen die ze dan zo snel mogelijk verkochten.” Maar de politie kon de daders identificeren en rolde zo twee bendes op. In een ruimte in de Europalaan in Aalter werden elf gestolen fietsen aangetroffen. (Het Nieuwsblad, 28 dec.)

 

Weetjes uit de gemeenteraad

Het Knesselaarse gemeentebestuur investeert in 2017 in een onthaalloket in het gemeentehuis. Het Drieselken wordt volgend jaar ook opnieuw geplaveid.De gemeente zet voor volgend jaar 73.000 euro opzij voor de installatie van een onthaalloket in het gemeentehuis. “Het loket moet burgers snel en efficiënt doorverwijzen naar de juiste diensten”, zegt burgemeester Erné De Blaere (GROEP9910).

overleie-2Er gaat in 2017 ook 700.000 euro naar wegenwerken. “In Overleie ijvert de gemeente voor een nieuw wegdek en veilig fietspad, de ‘missing link’ tussen Beernem en Aalter. Het Drieselken wordt opnieuw geplaveid en een aantal straten krijgt een nieuwe toplaag”, zegt De Blaere.

De gemeente werkt in 2017 samen met de provincie Oost-Vlaanderen verder aan waterbeheersing. “In het gebied tussen de Urselseweg en Onderdale komen er buffers op de Leensvoortbeek, zodat bij hevige regenval het overtollige water richting het lagergelegen Ursel vertraagd wordt afgevoerd. De plannen zijn zo goed als klaar, zodat de onteigeningen weldra kunnen starten. Knesselare voorziet 150.000 euro voor de aankoop van de grond. De provincie Oost-Vlaanderen neemt de werken voor haar rekening”, zegt de burgemeester.

Na binnen- en buitenwerken in de kinderopvang van Knesselare, krijgt dit jaar de Buitenschoolse Kinderopvang in Ursel een opsmukbeurt (7.500 euro).

“Voor de omvorming van het oude speelterrein Flabbaert naar een natuurlijke speelruimte en de verdere aanleg van de natuurlijke speelruimte Ganzekleit, is 20.000 euro voorzien”, becijfert Erné De Blaere nog. (Het Nieuwsblad, 31 dec./Foto Paul Verhoestraete)

Gemeente koopt wagens op aardgas

dsc_02950002Knesselare investeert in bedrijfsvoertuigen op aardgas en wil zo een stap zetten naar een groener wagenpark. Eandis ondersteunde de aankoop van de wagens en de plaatsing van een eigen aardgasvulstation. “We zochten naar minder vervuilende auto’s en de overstap naar een duurzamer wagenpark”, zegt schepen van Milieu Fons De Neve (Groep 9910). “Daarom hebben we gekozen voor de aankoop van een lichte vrachtwagen Iveco New Daily en een lichte bestelwagen Opel Combo. Een aanvulling voor het huidige wagenpark. De Opel Combo wordt door de administratieve diensten gebruikt, vooral dan de dienst vrije tijd. De Iveco New Daily is in gebruik bij de technische dienst voor het beheer van de wegen. De wagens rijden op CNG, wat staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas.” In afwachting van meer publieke gastankstations plaatste Knesselare een eigen CNG-vulstation op de speelplaats van de bibliotheek aan de Veldstraat. (Het Laatste Nieuws, 3 jan). Her en der worden vragen gesteld bij de lange oplaadtijd voor de voertuigen en bijhorende geluidsoverlast op die locatie (nabij appartementen, bibliotheek, muziekschool). (Foto PV)

Geen huwelijken meer op zaterdagnamiddag

Knesselare past zijn reglement voor de huwelijken aan. Voortaan kan je niet meer trouwen op zaterdagnamiddag. Tot nu kon dat wel, maar dan alleen wanneer het burgerlijk huwelijk gevolgd werd door een kerkelijk huwelijk. “We willen iedereen gelijk behandelen, los van het geloof, en daarom wordt dat geschrapt”, zegt schepen Herlinde Trenson (Groep 9910). “Trouwen op zaterdag kan nu voor iedereen alleen nog in de voormiddag. Op weekdagen kan je in Knesselare nog steeds elk weekdag trouwen en op woensdag zelfs gratis. Om mee te zijn met de tijd worden de baldakijn en de rode loper definitief naar het archief verwezen. We proberen om van de trouw voor iedereen een bijzonder moment te maken.” (Het Laatste Nieuws, 26 dec.)

Tweede wagen van gezin vernield na ongeval

icon_pechVoor de tweede keer in een half jaar tijd ging een auto van het gezin De Smul perte totale na een zware aanrijding voor hun deur in de Hoekestraat. Maandagavond rond 22.30 uur verloor een jonge bestuurder de controle over het stuur in een bocht, waardoor hij tegen de geparkeerde wagen van dochter Daphne (23) botste. De bestuurder zelf liep een bloedneus op en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Een half jaar eerder was het ook al prijs. Eind mei vorig jaar werd de wagen van moeder Sandra al in de prak gereden na een verkeersongeval. Toen sneuvelde ook nog een brievenbus. Het gezin roept op om iets aan de verkeersveiligheid in de bocht te doen. (Het Laatste Nieuws, 5 jan.)

 

Weer een brouwerij in Knesselare

bierIn Knesselare komt er opnieuw een brouwerij. Op 1 juli lanceren Bruno & Ellen Van Renterghem – Vanduynslager een eigen blond bier, een tripel. Van Renterghem begon al in 2000 te experimenteren en te zoeken naar een recept waarmee hij hoopt te scoren. Bier was al langer zijn passie. Het zoeken en experimenteren en proefbrouwen gebeurde eerst kleinschalig, in de keuken van zijn toenmalig huurhuis in Zomergem, nadien in zijn woning in Knesselare (Waterstraat). Op 1 september vorig jaar richtte Van Renterghem een bedrijfje op en vandaag zijn alle nodige vergunningen beschikbaar. De merknaam wordt nog niet vrijgegeven, maar zou iets te maken hebben met zijn West-Vlaamse roots.

Meer info: http://brouwerijvanrenterghem.blogspot.be