De geknipte week (16-23 en 23-30 sept.)

Misschien hebt u het gemist, dat goede nieuws over ons kerkhof? Dat over de zatten “Hollander”, uw waterprijs, het kermisnieuws van WIK, bouwwoede rond De Plaats en sport in onze bossen? Een KORT overzicht

Een pluim voor ons kerkhof

????????????????????????????????????

 

Uit de meest recente Gemeentetest van Het Nieuwsblad blijkt dat Knesselare uitstekend scoort voor het onderhoud van zijn kerkhof. De gemeente haalt zelfs een 10 op 10. Schepen Sabine Van Wonterghem (GROEP 9910) blijft met beide voeten op de grond. “We zijn heel trots op het resultaat én op ons team, maar we zijn ons er ook wel van bewust dat het Grote Groenonderzoek een momentopname was en dat er nog werk aan de winkel is”, zegt ze in Het Nieuwsblad. Knesselare heeft iemand in dienst die zich voltijds bezighoudt met de twee begraafplaatsen. De aanpak van het onkruid blijft volgens Van Wontreghem een grote uitdaging. Op termijn zullen de zijdpaadjes anders worden aangelegd. De jongste tijd worden er op het kerkhof regelmatig (vet)plantjes weggepikt.

Wildgroei appartementen aan banden?

Knesselare legt in een reglement (aanzet tot ruimtelijk uitvoeringsplan) een aantal voorschriften vast waar bouwheren in het centrum van Knesselare rekening mee moeten houden.

Het gaat onder meer om bepalingen over bouwdiepte, bouwhoogte, afmetingen  geveluitsprongen en terrassen, minimum aantal garages per wooneenheid bij meergezinswoningen en minimale oppervlakte van de appartementen. De voorschriften gelden bij uitbreiding, nieuwbouw en vervangingsbouw. Verbouwingen vallen er niet onder, tenzij het gaat om nieuwe toevoegingen aan bestaande structuren.

“Zoals in zo veel gemeenten merken we dat er steeds meer appartementsgebouwen bijkomen en met die regels willen we een wildgroei tegengaan en vermijden dat er mastodonten gezet worden die niet passen in het landelijk karakter van Knesselare”, aldus burgemeester Erné De Blaere (GROEP9910). Stedebouw zal de voorschriften meenemen bij de beoordeling van bouwprojecten. Maar vooraleer ze “dwingend” worden moet het dossier nog voorbij de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, een openbaar onderzoek en de gemeenteraad. (Het Nieuwsblad, 28 september)

“Den Hollander” was hier graag

De West-Vlaamse acteur Sam Louwyck (50) kennen we als ‘Den Hollander’ uit de tv-serie Eigen Kweek. Welwel, de man had pech… Loowyck werd door de politierechtbank in Brugge veroordeeld voor rijden onder invloed toen hij op 5 december vorig jaar na een theatervoorstelling in Knesselare bij een alcoholcontrole in Beernem werd betrapt met 2 promille alcohol in zijn bloed.

sam-louwyckVolgens Louwyck had hij die avond in Knesselare “maar twee gin-tonics” gedronken. “Dat moeten heel zware gin-tonics geweest zijn. Een promille per stuk”, zei de politierechter gespeeld verbaasd.

Volgens zijn advocaat staat Louwyck “onder zware druk” in het artiestenwereldje. “De ontlading na zijn geslaagd optreden was groot en hij had weinig gegeten die dag. Hij heeft zijn voertuig nodig voor de verre verplaatsingen. Ik vraag de rechter dan ook om daar rekening mee te houden”, klonk het verweer. De politierechter legde Louwyck een geldboete op van 1.200 euro, waarvan de helft effectief. Zijn rijbewijs is hij voor twee maanden kwijt, ook de helft met uitstel. (Bron: Gazet van Antwerpen, 23 september)

 

Uw kraantjeswater (te) duur?

In Vlaanderen verschilt de waterprijs naargelang de watermaatschappij. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. Knesselare zit in de middenmoot. In Antwerpen is water merkelijk goedkoper, in de omgeving van Brussel heel wat duurder.

duur-water-4870818Sinds begin dit jaar is het gratis drinkwater afgeschaft. De factuur bestaat nu uit een forfaitair bedrag (overal 100 euro) en verbruikskosten. De laatste vijf jaar steeg de waterfactuur voor een standaardgezin met 15 procent. Per gedomicilieerde bewoner voorziet het forfait een korting van 20 euro. Zo betaalt een alleenstaande de volle pot (100 euro), een gezin van vier slechts 20 euro of 5 euro per persoon.

Ook in Knesselare schommelt de prijs van het water zo van 3,96 euro per m3 voor een gezin met 5 personen tot 5,63 euro per m3 voor een alleenstaande.

Wilt u uw verbruik even vergelijken met het gemiddelde? Een modaal Knesselaars gezin van 4 personen moet jaarlijks 523 euro opzij leggen voor water. Een eenpersoonsgezin betaalt gemiddeld 270 euro (48 m3 verbruik), een van twee personen 357 euro (75 m3), een van drie personen 452 euro (104 m3) en een van vijf personen 610 euro (154 m3).