De geknipte week (3-10 september)

Over kastelen in het Drongengoed, boze Hindoes en Banddate hebben we het elders. Hier nog wat kort nieuws over Eekloseweg, Drongengoed en Hoppeschuur.

Veiliger Eekloseweg

In Ursel moeten nogal wat schoolkinderen elke dag over de druk bereden Eekloseweg (N499), de doortocht door Ursel. Daar is het volgens de deelnemers van ons Groot Verkeersonderzoek het gevaarlijkst. De gemeente gaat de Eekloseweg herinrichten, zegt schepen van Mobiliteit Fons De Neve (Groep 9910) in Het Laatste Nieuws, met onder meer groenvakken, een uitgebreide zone dertig. Wat andere maatregelen betreft is het nog zoeken naar de beste opties tussen diverse mogelijkheden (aangepaste signalisatie op het kruispunt van de Eekloseweg en De Briel, driekleurige lichten, intelligente lichten die op rood springen bij te hoge snelheid, ‘smileys’, permanente flitspalen,…). In 2018 zou een en ander worden gerealiseerd. (Het Laatste Nieuws, 8 september)

Het geheim van de Cuesta

In het Drongengoed opende onlangs een nieuwe permanente tentoonstelling,  ‘Het geheim van de Cuesta’. De tentoonstelling is een attractiepunt binnen het Landschapspark Drongengoed en vertelt het verhaal van het typische ‘Cuesta-landschap’. Dat is de kleiheuvel die loopt van Zomergem tot Oedelem. De tentoonstelling heeft aandacht voor geologie, archeologie, natuur(beheer) en ecologie. “Drie jaar lang werd eraan gewerkt. Ze is gehuisvest in de schuur naast de cafetaria, waar ook het toeristisch infopunt nu ondergebracht is. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling de uitvalsbasis wordt voor een wandeling of fietstocht in het gebied”, aldus schepen van Toerisme Herlinde Trenson (Groep 9910). De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag gratis te bezoeken. Info: Toerisme Meetjesland

Voor de begeleiding van groepen (vooral scholieren) is men nog op zoek naar “enthousiastelingen die willen gidsen”. Uitgebreide voorkennis van de thema’s is geen vereiste. Personen met belangstelling voor de thema’s krijgen een beknopte opleiding en nadien een vrijwilligersvergoeding per gidsbeurt. Meer info: www.facebook.com/LandschapsparkDrongengoed

Van bier naar gin

Hildegard Overmeire, biochemisch ingenieur met specialisatie brouwerij en de Nederlanse marketeer Bas van Ostaden vonden mekaar amoureus en professioneel. Het begon in 1999 toen hij werd gevraagd om het biermerk La Trappe wat beter in de markt te plaatsen en zij op zoek mocht om de smaak van het bier te verbeteren. Uiteindelijk startte het koppel met een eigen brouwerijtje in Ruiselede. Niet zonder succes brouwden ze er onder meer Urthel. Het merk werd in 2011 verkocht aan Bavaria. Ze experimenteerden verder met nieuwe bieren. De twee begonnen in onze gemeente met een eigen restaurant De Hoppeschuur. Klassieke bieren werden er vervangen door hun eigen brouwsels. Drie jaar geleden kochten ze een stookinstallatie om zelf gins te maken. Een ontmoeting met Sergio Herman en Syrco Bakker, de chef van Hermans sterrenrestaurant Pure C, leidde tot het stoken van een eigen gin (Summerfest 2016, gelanceerd in Cadzand). En binnenkort volgen er nog meer experimenten. (De Krant van West-Vlaanderen, 30 aug.)