Hindoes kwaad op Urselse brouwers

Hindoes kwaad op Ursels bierbrouwers

De hindoes zijn boos op de Urselse brouwerij The Musketeers. Sommige hindoes pikken het niet dat op het etiket hun god Ganesha om commerciële redenen is afgebeeld met in zijn handen een kapmes en een worst. Kapmes en worst?

The Musketeers werd in 1999 opgericht. Troubadour is met een jaarproductie van twee miljoen flesjes veruit hun bekendste bier van de brouwerij. In maart werd het speciaalbier Jack’s Precious IPA (India Pale Ale) gelanceerd. Op het etiket de Indische god Ganesha, een olifant, een kapmes en een worst…

Ganesha werd door zijn vader Shiva onthoofd toen hij na lange afwezigheid thuiskwam, zijn zoon niet herkende en dacht dat zijn vrouw een minnaar had. Nadien werd een olifantenhoofd op het lijf van de zoon geplaatst… De Urselse brouwers zeggen dat zij inspiratie haalden in de Aziatische olifant Jack die na het sluiten van de Gentse zoo in 1906 door de eigenaar verkocht werd aan een Nederlandse worstenfabriek. Kapmes en worst verwijzen naar Jack.

ganeshaRajan Zed, voorzitter van de Universal Society of Hinduism (Nevada, VS) die hindoes van over de hele wereld vertegenwoordigt, schreef op woensdag 7 september op zijn blog dat Hindoes zich beledigd voelen. Ganesha moet aanbeden worden en mag niet gebruikt worden uit commerciële hebzucht. Ganesha verbinden aan alcohol is respectloos, vindt hij. De brouwerij moet zich verontschuldigen en het etiket terugroepen, aldus nog Rajan Zed (Punjab News Express).

Frederik Picard van The Musketeers reageerde verbaasd. Mochten wij hiermee iemands gevoelens gekwetst hebben, dan bieden wij onze verontschuldigingen aan, maar het etiket blijft behouden en het bier verdwijnt alvast niet uit de rekken, schrijven sommige kranten.

Onder meer op Knack reageerden nogal wat lezers tegen deze vorm van politieke correctheid. Nog eentje erbij, dus…