Een oog op Knesselare – 2016 augustus

Cogetamafest

Cogetamafest 0816Knesselare op z’n best. Zowat twaalf uur muziek, een massa volk, meer dan vijftig vaatjes bier getapt, verzorgde eettentjes van vooral lokale neringdoeners. Het eerste Cogetamafest was puik georganiseerd in de “hovingen” van de vroegere sigarenfabriek, rondom een gezellig soort tentenkamp. Amusement voor de kleine mannen, maar ook bezocht door alle leeftijdsgroepen, tot tachtigers inbegrepen. Een initiatief was een primeur, uitgetekend door een groep jongeren. En de zon, die was genadig…  Heel tof beeldmateriaal te vinden op facebookadres van de organisatoren: klik hier.

Verwijzing: op deze blog verschijnt in een vijftal afleveringen de HISTORIEK van de Knesselaarse sigarenfabriek.

Leerlingen verhuizen naar muziekschool

Basisschool ’t Klavertje Vier gebruikt het komende schooljaar wegens een tekort aan leslokalen twee klassen in de muziekschool. Tien jaar terug telde ’t Klavertje Vier aan de Aalterseweg amper 100 leerlingen, maar voor komend schooljaar staat de teller op 250. Een uitbreiding van de gemeenschapsschool op eigen locatie is niet evident. Volgens directeur Daan Terriere botst Klavertje Vier op een administratieve muur. “Het probleem is dat we hier in Knesselare niet in een stedelijke context zitten”, vertelt hij in Het Nieuwsblad. “Daar zit je met een divers schoolpubliek en bij investeringen in infrastructuur wordt daaraan de voorkeur gegeven. Een inschrijvingsstop ziet Terriere ook niet zitten en een stuk van de speelplaats opofferen, al evenmin. Na overleg met het gemeentebestuur viel een oplossing uit de bus. Vijfde en zesde leerjaar verhuizen voor de lessen naar klaslokalen van de muziekschool. Die worden immers vooral na de schooluren gebruikt. Volgens schepen van Onderwijs Hedeli Sassi gaat het om een tijdelijke oplossing. (Het Nieuwsblad, 24 aug.)

Vrijwilligers inventariseren kerkschatten

In 2014 hadden 10 van de 55 Meetjeslandse parochiekerken nog geen geactualiseerde inventaris. Dankzij de inspanningen van COMEET/Erfgoedcel Meetjesland, de Provincie Oost-Vlaanderen én hun vrijwilligers daalt het aantal kerken zonder geactualiseerde inventaris. Vier vrijwilligers uit het Meetjesland inventariseerde afgelopen jaar de stukken in de Sint-Willibrorduskerk van Knesselare. Ze fotografeerden, maten en beschreven ze alle voorwerpen uit de kerk. Het team leverde uiteindelijk een uitgebreide inventaris af van meer dan 300 voorwerpen. “De inventaris mag zeker gezien worden”, zegt Steffi Coppens, erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Meetjesland. Een dergelijke inventaris helpt de kerkfabriek het erfgoed in de kerk goed te bewaren. Een digitale versie van de inventaris is wordt ingevoerd in de databank erfgoedinzicht.be.” (HN, 23 aug.)

BMX-parcours achter sporthal Knesselare is schot in de roos

Het vorig jaar aangelegde BMX-parcours aan de sporthal van Knesselaere blijkt een schot in de roos te zijn. Zaterdag daagden 22 jonge liefhebbertjes op voor de allereerste BMX-instuif die de gemeente en KVC ’t Meetjesland organiseerden. “Het is een enorm succes”, zegt Pascal Dysserinck van KVC ’t Meetjesland. “Een twintigtal BMX’ers uit Knesselare en randgemeenten komt hier regelmatig trainen en hun leeftijd varieert van 5 tot 15 jaar. Er was dus zeker nood aan een BMX-parcours want anders moeten ze naar de Blaarmeersen in Gent trekken om hun sport te beoefenen. En zelfs daar lukt het niet altijd, want het parcours is daar vaak bezet door clubs. De sport zit ook duidelijk in de lift.” (HN, 22 aug.)

Happen en Stappen

Wie de streek van het Drongengoed in Ursel eens op een andere manier wil ontdekken, kan deelnemen aan ‘Happen en Stappen’. Hotel Eikenhof in Knesselare en de Drongengoedhoeve in Ursel lanceerden met ‘Happen en Stappen’ een soort permanente sneukeltoer door de groene long. “Naast de wandeling krijg je in de twee horecazaken ook lekkers voorgeschoteld”, zeggen Dorine en Mohamed Ali van Het Eikenhof. “Je wordt ontvangen met koffie, wandelt een stukje, maakt een tussenstop voor een lekker soepje, wandelt het tweede deel van de lus en sluit af met een maaltijd. ’s Middags is dat een luxebroodje en ’s avonds is dat een warme maaltijd. De totale tocht duurt daardoor zo’n vier uren. Een perfec uitstap voor het hele gezin.” Inschrijven kan op www.happenenstappen.be. (De Zondag, 21/8)

Minder parochies

Omdat er alsmaar minder priesters zijn, worden meer en meer priesters verantwoordelijk voor meerdere parochies. Hierdoor worden in sommige parochies de eucharistievieringen tijdens het weekend geschrapt of tot één herleid. Om dit alles organisatorisch beter in de hand te houden worden in het bisdom Gent dekenaten en parochies samengevoegd. Sinds 15 augustus zijn er in het bisdom Gent nog 10 in plaats van 34 dekenaten. Het dekenaat Maldegem van deken Stefaan De Paepe, waartoe ook de parochies Knesselare en Ursel behoorden, bestaat sinds 15 augustus niet meer. De parochies maken nu deel uit van het dekenaat Eeklo van deken Wilfried Van Wilder. Stefaan De Paepe (69) is dus niet langer deken, maar coördinerend pastoor voor alle Maldegemse parochies en de parochies Knesselare en Ursel; hij blijft die taak uitoefenen tot het bisdom een nieuwe pastoor voor de nieuwe grote parochie aanstelt. De fusie van dekenaten is een eerste stap in de reorganisatie van het parochiaal landschap. Dat er in de toekomst ook wijzigingen in de kalender van de erediensten komen, staat vast. Er wordt ook onderhandeld om de kerken vaker open te stellen voor andere (culturele) activiteiten. (Krant van West-Vlaanderen, 19/8)

Senne wint, Darly tweede

Senne De Loof won in Tielt de wielerwedstrijd voor juniores. Op 19 augustus was de Knesselarenaar de snelste van de 24 deelnemers. Hij legde de 85 kilometer af in 2 uur 13 minuten, goed voor een gemiddelde snelheid van 38,2 km per uur.

Darly tweede op BK Krulbollen

Op Doornzeledries werd een Belgisch kampioenschap krulbollen georganiseerd. Darly Claeys uit Knesselare werd er tweede met Beatricce Roegiers uit Waarschoot.

Kloosterstraat jaar dicht door werken

AR oudste panorama 1921 (62)Er komt stilaan schot in de opstart van de vernieuwing van de Kloosterstraat. Op de hoek van de Sportstraat met de Kloosterstraat werd eerder al het hoekhuis gesloopt en wordt een partkeerterrein aangelegd. De eigenlijke werken begonnen op de hoek van Kloosterstraat en Prinsengoeddreef, waar de doorgang is afgesloten, en het verkeer via de Bethunestraat wordt omgeleid. De werkzaamheden omvatten de vernieuwing van de rioleringen, de heraanleg van de weg en het veiliger maken van de omgeving van de twee campussen van de Sint-Franciscusschool. Die werken verlopen in vijf fazes. Een jaar lang zal in de Kloosterstraat geen doorgaand verkeer mogelijk zijn. (Het Nieuwsblad, 17 aug.) Voor veel meer details hierover: klik hier