Van moord tot film: terugblik op sterk initiatief

Overspel, doodslag, mysterie, roddels over notabelen, het volk van Beernem en omgeving wist decennia lang waarover het “een klapke” te doen… In een periode van 30 jaar noteerde Beernem zes moorden of verdachte overlijdens. De Knesselaarse onderwijzer en later onderwijsinspecteur Alfons Ryserhove wilde er alles over weten. Zijn ouders waren ooit pachters van de ridder-burgemeester, werden door hem uit hun huis werden gezet… Zijn dochter Katrien ­erfde zijn fascinatie en maakte de film Zaak: De Zutter. In de lente even de meest bezochte Vlaamse film. Een heel mooie prestatie voor een productie die er alleen maar kon komen met een minimum aan professionelen, maar meer dan 200 vrijwilligers, waaronder ook veel uit Knesselare.

In drie weken tijd gingen 14.500 mensen naar de film kijken. Via andere circuits (onder meer culturele centra) komen er daar nog een pak bij. Eind dit jaar brengt Katrien Ryserhove de film op dvd uit.

Moorden van Beernem krant JvDC 1986 aCathérine De Kock was in De Standaard (11 mei) erg kritisch (“Zaak: De Zutter is te traag en te lang, en er wordt zo houterig in geacteerd dat je er een paar extra bossen in Vlaanderen mee zou kunnen aanleggen”), maar sprak anderzijds wel over “indrukwekkende amateur­cinema”, in de goede betekenis van het woord en was onder de indruk van “hét filmmysterie van het moment”. Dat Katrien Ryserhove een voet tussen de deur kreeg bij Kinepolis, was sterk. De langspeelfilm stond bij Kinepolis begin mei op de vijfde plek van meest bezochte films in Vlaanderen en op dat moment voor de superheldenfilm Batman vs Superman: Dawn of justice. Waarmee nog maar eens bewezen is dat het publiek al eens anders oordeelt dan filmcritici.

Ook Anneleen Van Troos van Kinepolis sprak van een succes. Schellebelle 1919, de film die Johan Heldenbergh maakte met amateuracteurs uit Schellebelle, was goed voor 13.000 Kinepolis-bezoekers. Zaak: De Zutter deed het beter.

In Zaak: De Zutter focust producer en scenariste Katrien Ryserhove op de moord op boerenzoon Hector De Zutter in 1926. Een van de geruchtmakende moorden van Beernem. “De film is een uit de hand gelopen hobbyproject van producer en scenariste Katrien Ryserhove. Haar vader, Alfons Ryserhove, schreef vier boeken over de mysterieuze moorden en gaf talloze voordrachten over de zaak. Met De bossen van Vlaanderen kwam er zelfs een tv-reeks op ­basis van zijn onderzoek”, aldus De Standaard.

Katrien Ryserhove kon het gerechtelijk dossier van de moord op Hector De Zutter inkijken, iets wat haar vader niet werd toegestaan. Ze verwerkte eerder al oude en nieuwe informatie in een boek en nu dus in een scenario, maar wou koste wat het kost de controle over de film behouden. Onder meer omdat de vroegere TV-serie De bossen van Vlaanderen te sterk afweek van de historische werkelijkheid. Nog volgens De Standaard werd de film gedraaid met 300.000 euro – amper een tiende van het budget van de gemiddelde Vlaamse film. Katrien Ryserhove en haar man Jan Bollen investeerden behoorlijk wat eigen middelen, maar konden rekenen op veel sponsoring en vooral veel medewerking van zo’n 220 vrijwilligers.

SAMENVATTING

Moorden van Beernem krant JVdC 1986 bIn de twee op deze pagina afgedrukte documenten (krantenknipsels) grijpen we nog even terug naar wat Alfons Ryserhove ons zei in een interview voor Het Nieuwsblad, bij de publicatie van zijn derde boek over de moorden (1986). (Klik op de afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

 

 

 

Knesselaarse acteurs in Zaak De ZutterKnesselaarse acteurs in de film: Geert Van Ryckeghem, Dirk Andries, Tim David, Geert De Grootte, Steven Kersse, Nancy Van Parys, Lut Depauw (bib Knesselare). (Foto: Actuali/Beernem Blog, klik om te vergroten)

Het project is/was te volgen op de webstek zaakdezutter

 

 

 

Voor wie het verhaal een beetje “kwijt” is, hier een korte samenvatting: korte-samenvatting-van-de-moorden-van-Beernem

ticket_4Trailer van de film met Katrijn Govaert, Bob De Moor en Kurt Defrancq en ook een aantal Knesselaarse figuranten, klik hier