Straks naar één parochiekerk in Aalter?


Van de acht Aalterse kerken hebben er maar twee nog een toekomst als locatie voor zondagse eucharistievieringen: die van Aalter en die van Knesselare. En dan spreken we voor Knesselare nog over een “beetje” toekomst. Op langere termijn ziet het bisdom een evolutie naar 1 parochiekerk voor Groot-Aalter.

Alle kerken blijven tot 2025 zeker open, beloofde Pieter De Crem eerder. Maar in zes van de acht worden de zondagse eucharistievieringen afgeschaft. Die blijven enkel overeind in Aalter en Knesselare. Het valt af te wachten hoe lang die situatie dan blijft, want de trend om almaar meer en sneller wekelijkse eucharistievieringen te zien verdwijnen is duidelijk.

Alle parochies zonder weekendmis kunnen wel nog eucharistievieringen hebben op bijzondere momenten  (vb kermissen). En alle kerken blijven wel beschikbaar voor doopsels, huwelijken, uitvaarten.

Naar zaterdag

Vanaf 1 oktober, de dag waarop Jef De Bodt (75) met pensioen gaat, zal er op zondag geen mis meer zijn in Knesselare. Die verhuist naar de zaterdagavond. Dat heeft te maken met de ruimere herschikking en de schaarste aan beschikbare priesters. Die Knesselaarse wissel van zondag naar zaterdag komt er omdat op zondagvoormiddag de Aalterse zondagmis blijft gehandhaafd. Dat betekent meteen ook dat de zaterdagmis in Maria-Aalter wordt geschrapt. Ook Ursel zal vanaf dan geen zondagse eucharistieviering meer hebben.

Wat voorafgaat heeft natuurlijk veel te maken met de algemene terugval van de kerkelijkheid, met het tekort aan priesters en religieuzen, met een snelle daling van het aantal kerkgangers. Vermoedelijk werd die situatie nog slechter na twee jaar corona.  Het feit dat pastoor Jef De Bodt met medische problemen te kampen kreeg speelde ook een rol, al blijft hij hopen dat er in Knesselare ten minste veertiendaags een eucharistieviering kan blijven. 

Meehelpend

Helemaal weg is pastoor Jef De Bodt daarmee niet. Hij zal in de rol van een ‘meehelpend’ of ‘meewerkend’ priester nog ingeschakeld worden om de Aalterse pastoor Balcaen te vervangen als die niet beschikbaar is (reis, ziekte, andere verplichtingen).

Bij deze is het ook duidelijk dat het geen zin meer heeft de pastoor van Knesselare als particulier of met een vereniging aan te spreken voor bijzondere activiteiten in de kerk, aangezien alles nu via de pastoor van Aalter moet verlopen. Er zou voor Jef De Bodt als “parochiepriester” een afscheidsviering komen einde september.

Pastoor De Bodt verhuisde onlangs naar de Kouterweg 25. Daar is tijdelijk nog een bureau voorzien om de administratie van kerkfabriek en parochie verder te behartigen. Er komt later een secretariaat in de weekkapel in de Sint-Willibrorduskerk.

In de marge

Ook het “Knesselaarse” (en Urselse) parochieblad (de eerste pagina’s in Kerk en Leven) verdwijnt. Er komt één parochieblad voor de nieuwe groot-Aalterse parochie ‘Marta en Maria’.

Wat wordt de toekomst van het kerkkoor Sint-Willibrordus? Er wordt gehoopt dat de samenvoeging van de kerkzangers van de verschillende parochies een doorstart zou kunnen zijn.

Met dit alles verdwijnt binnenkort opnieuw een ferme hap van het lokaal kerkelijk leven, nadat eerder al de weekmissen, de tweede en zelfs derde zondagmis werden geschrapt. Eerder nog verdwenen de Vespers, het Lof, de biechtvieringen, religieuze verenigingen als Sint-Vincentiusgenootschap, de Xaverianen, de Gilde van het Heilig Sacrament, en andere genootschappen. Hetzelfde gebeurde met de twee onderpastoors, de suisse van de parochie, de misdienaars, de processies, de proosten in bonden en organisaties. Zelfs de “C” of de “K” sloop weg uit de naam van katholieke (vrije) scholen, de voormalige “christelijke” volwassenen-verenigingen en jeugdbewegingen.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s