Kazerne niet in Ursel, wel bij de blauwe concurrentie

 

De nieuwe legerkazerne van de toekomst, toegewezen aan Oost-Vlaanderen, komt niet in het Drongengoed in Ursel (Aalter), maar wel in Geraardsbergen. Dat besliste de federale regering (kernkabinet). Zou het kunnen dat De Croo die liever in zijn buurt heeft?

De federale regering heeft de knoop doorgehakt en kiest in Oost-Vlaanderen voor Geraardsbergen als locatie voor de nieuwe grote legerkazerne te die er in Vlaanderen moet komen. Volgens Het Laatste Nieuws was ook Aalter “kandidaat” en had Pieter De Crem de duizend jobs graag naar het militair domein van Ursel zien komen. Of Aalter zichzelf effectief “kandidaat” stelde is niet zo duidelijk.

Groen Aalter en Groen Maldegem vonden zo’n kazerne niet ok in een “natuurgebied” en haalden bijna 9.000 handtekeningen binnen met een online petitie Ook dat vraagt enige nuance. Een inplanting van een kazerne in Ursel zou er gekomen zijn op een militair domein. Maar het klopt natuurlijk wel dat het militair domein aansluit bij het unieke natuurgebied van het Drongengoed.

Volgens Groen bewijst de succesvolle petitie dat 8.840 handtekeningen “het verschil kunnen maken” en dat ”de wil van De Crem in Aalter toch niet altijd wet is”. Achtduizend handtekenigen is veel, maar een digitale petitie wordt in ruime kringen verspreid dan in de betrokken gemeenten Aalter en Maldegem. Hoeveel inwoners van de gemeente die petitie tekenden, is niet bekend.

Volgens Vlaams-parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), gemeenteraadslid in Aalter, hebben bijna 9.000 ondertekenaars gezegd “wij zien dat niet zitten. Wij hebben dat aan de minister duidelijk gemaakt en blijkbaar heeft ze daar echt rekening mee gehouden. De kazerne komt niet in het Drongengoed”.

Andere redenen

Wie op 21 juli de nieuwsbulletins volgde zal hebben gehoord dat er best wel andere redenen konden zijn die verklaren waarom Ursel uiteindelijk niet werd weerhouden. De nu gekozen vestigingsplaats (Schendelbeke, Geraardsbergen) werd gelinkt aan de nabijheid van het politieke speelveld waar premier Alexander De Croo in verkiezingstijd een thuismatch speelt. Schendelbeke en omgeving liggen op een blauwe boogscheut van Brakel…  De komst van een kazerne betekent immers de komst van veel militairen, en dat is dan weer een goede zaak voor al wie leeft van tering en nering. En voor de volledigheid … de Waalse kazerne komt er in … Charleroi, waar Paul Magnette burgemeester is.

Ondertussen verbaast het niet dat ook in Schendelbeke niet iedereen zit te wachten op de komst van een kazerne. Maar volgens de regering is de site bij Geraardsbergen dus de beste optie. “Het is de bedoeling dat er ook in de buurt van de kazerne allerlei bedrijfsactiviteiten ontstaan”, meldt de VRT. De kazerne zal 120 miljoen euro kosten. Het actiecomité Red De Godsbergkouter reageert ontgoocheld. ‘We dachten dat het dossier toch nog naar Ursel zou kantelen omdat burgemeester De Crem daar zo stellig beweerde dat hij de kazerne zou binnenhalen… We zijn strijdvaardig. We zullen er alles aan doen om dat juridisch te voorkomen én te betwisten. Dit wordt een procedureslag van jaren’, zegt Johan Verbruggen van het actiecomité.

De zaak is dus ingeblikt. Of mag De Crem in de toekomst nog rekenen op een kleinere compensatie?

Epiloog

Ondertussen bouwt het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB) verder aan de site van het Drongengoed. “Het waren woelige jaren in het Drongengoed (discussie over heide of bos, kappen van bomen, parkeersituatie … – red.). De voorbije vier jaar werden grote natuurherstelwerken uitgevoerd in het gebied. Momenteel werken we de laatste ingrepen af op terrein, zetten we verder in op de beperking van de damhertenpopulatie en werd tegelijk ook heel wat nieuw bos aangeplant in en rond het Drongengoed, aldus ANB”

ANB organiseert een informatiewandeling op dinsdagavond 6 september 2022, om 19u. Tijdens deze wandeling geeft Natuur en Bos, samen met enkele specialisten, uitleg over de resultaten van de werken en hoe het toekomstige beheer eruitziet. In deze uitnodiging leest u alle concrete informatie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s