Knesselare peddelde op de wildste wateren. Rafting!

 

Een vriendengroepje uit Knesselare kwam in 1996 op het vreemde maar lumineuze idee aan rafting te doen. Wie kon vermoeden dat zij in de volgende jaren het Belgisch raftingcircuit volledig zouden beheersen ?

Rafting kan je omschrijven als met een opblaasbare rubberboot om het snelst een bepaalde afstand afleggen op wildwaterrivieren of in de zeebranding. Daarbij moeten hindernissen overwonnen worden waarbij je straftijden kunt oplopen. De raft is gemaakt uit duurzaam rubber met verschillende lagen en luchtkamers. De lengte varieert tussen 3,5m en 6m op een breedte van 1,8m tot 2,5m. Er wordt gevaren met teams van 4 of 6 personen. Er zijn wedstrijden voor debutanten en voor gevorderden. De sport is in België opengebloeid sinds midden de jaren 80.

Terug naar onze Knesselaarse vrienden. Luc De Muynck trok daarvoor naar Stefaan De Neve, één van de bezielers van het team.

Stefaan: “Wij begonnen in 1996 als raftingteam “Tantje bei” met geleend, gehuurd of tweedehands materiaal, wat niet bevorderlijk was om goede resultaten te behalen. Vanaf 2000 werden we gesponsord door De Kijkuit Outdoorsport Beernem en we veranderden de naam van het team in “De Kijkuit”. Met het betere materiaal en intensievere trainingen werden we steeds beter in onze sport.

De competitie bestaat uit twee delen: de Belgische Rafting Cup, een tweedaagse wedstrijd op de Ourthe in de Ardennen en de Gladiators Raft Race op de wildwaterpiste in Arras (Frankrijk)

Een aantal jaren was de Coast Raft Cup met jaarlijks een drietal wedstrijden in de branding van de Noordzee ook een onderdeel van de competitie, maar wegens gebrek aan interesse werden die races afgevoerd.

Wie aan alle wedstrijden deelneemt en daarin de beste resultaten kan voorleggen mag zich Belgisch kampioen noemen.

Nog eens Stefaan: “Onze eerste titel behaalden we in 1999. Toen we in 2009 stopten als raftingteam stonden acht Belgische titels op ons palmares!”

Maar meer nog dan die acht titels sprak één exploot tot de verbeelding, namelijk de overtocht van de Noordzee , van Dover naar Cap Gris Nez. Het was Stefaan die het idee in de groep gooide, maar het dient gezegd, alle leden namen de uitdaging enthousiast aan. Stefaan en Bavo De Neve , Gino De Keere , Wim Boone , Danny De Schuyter en Pascal Wayaert zouden de boot bemannen terwijl Rik De Schuyter en Eddy Van Landeghem als stand-ins fungeerden.

In onderstaand artikel beschrijft Bavo De Neve de voorbereidingen , de overtocht en de emoties van de teamleden. Maar ook de vreugde om het slagen van de expeditie! Vijftig kilometer aan vijf km per uur. Een pittig verhaal over een straffe stoot.

Luc De Muynck

PS: van de overtocht zijn videobeelden beschikbaar. Geen evidentie om die te plaatsen op een blog, maar we hopen binnen afzienbare tijd wel enkele fragmenten online te kunnen krijgen. Specialisten in die materie mogen zich melden bij KnesselaarsNieuws, want er liggen nog veel meer beelden te wachten om ooit gedeeld te worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s