Op straat voor de koning (Stoeten 6 – 1945)

 

Stoeten waren er niet alleen voor religieuze of vrolijke aangelegenheden. Vaak stapten de mensen op in optochten waar ze hun hart luchtten, samen met gelijkgezinden. Of daartoe werden aangepord. Ook het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945) bracht mensen op de been.

Dat verliep ingetogener en emotioneler. In mei 1945 eindigde WO2. In de Vlaamse dorpen werd dat ook op straat gevierd. Er was ook commotie over koning Leopold III (De Koningskwestie), van wie velen – vooral ter linkerzijde en in Franstalig België – vonden dat hij in de fout ging tijdens de oorlog (zijn capitulatie, zijn tweede huwelijk, zijn ontmoeting met Hitler). De lagere school, maar ook de studentenbond en zowat heel katholiek Vlaanderen stond aan de kant van de in Oostenrijk bevrijde vorst.

Eerst nog een paar portretten over de grote Bevrijdingsstoet van mei 1945. Hiervan brachten we al een aantal archieffoto’s in een vorig bericht ‘Bevrijdingsfeest in Knesselare 75 jaar na V-day

Eerste bevrijdingsstoet die wellicht in mei 1945 georganiseerd werd. Een meisje draagt een fotocollage van de Knesselaarse overledenen, waarvan er honderden kopies terechtkwamen in de fotodoos van Knesselaarse gezinnen. Aan de zijkanten de gebroeders Mortier waarvan men in mei 1945 nog altijd niet wist wat er met hen was gebeurd.

De studentenbond van Knesselare draagt het portret van de pas “bevrijde” koning Leopold III door de Kloosterstraat (ter hoogte van waar kort nadien het postkantoor werd gebouwd). Let op de fietsende vrouw in de Klissestraat.

Jonge meisjes zwaaien met vlaggetjes en hebben duidelijk oog voor de fotograaf (huis Speeckaert in de Kloosterstraat). Het moet een prachtige zonnige dag geweest zijn, je zou bijna denken in augustus, ware het niet dat de patatjes en de bonen in de lochting in de Kloosterstraat (waar iets later het postgebouw werd gebouwd) nog moeten opschieten.

Optocht van de school

In het najaar van 1945 werd er nog een tweede stoet georganiseerd, deze keer van de schoolkinderen. Mogelijks naar aanleiding van de herdenking van de bevrijding, een jaar eerder, in september 1944. Foto’s over de “opstelling van de kinderen op de speelplaats in de Kloosterstraat, met koterijen en al, zullen een herinnering zijn voor de 60-plussers van vandaag, die er hun kinderbroek versleten.

“Formatie” van de schooltroepen op de speelplaats, met de meesters André Van Hooreweghe en Edgard Van de Casteele. Zeldzaam zicht op de “overdekte” speelruimte “onder ’t afdak” naast de oude parochiezaal. Links de achterkant van de herberg Dancet

Juffrouw Irene Rodts, die in de aangenomen jongensschool lesgaf van 1920 tot 1954, spreek met opgeheven vinger de kinderen toe. Twee dragers staan “paradeklaar” (herkent iemand die jongens?) in de houding met de foto van koning Leopold III, enkele dagen voordien door de Amerikanen bevrijd na zijn deportatie naar Duitsland/Oostenrijk.

Irène Rodts speecht duidelijk ook aan “De Steen”. En maakt een wat rare beweging met de rechterhand. De onderwijzers kijken toe op de achtergrond.

Den drapeau uit het venster (gedeelte van de jongensschool gebouwd in de jaren 1920, vandaag nog altijd overeind). Juffrouw Yvonne staat klaar voor haar toespraak

Optocht door de Kloosterstraat, onder de bevrijdingsboog ter hoogte van de huizen Buyse en Speeckaert. Links in de lucht de topgeneraal Montgomery, rechts een karikatuur van de verslagen Adolf Hitler. Vooraan de Aalterse onderwijzer meester De Doncker, toen even interimaris op school

De Steen aan de kerk, “bijgewerkt” na de Tweede Wereldoorlog

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s