Rosalie: 100 geworden “met de kanker aan de borst” (Stoeten 3, 1909)

 

Honderd jaar worden was honderd jaar geleden nog zo uitzonderlijk dat een eeuweling het dorp op stelten zette. Rosalie De Neve werd 100 in maart …1909. Knesselare pakte het groots aan. De dorpskom liep vol voor de grote stoet. Enkele mooie foto’s en een uitvoerig verslag uit ‘t Getrouwe Maldeghem.

Rosalie, hier nog op haar 90ste, omringd door drie dochters, zoon en schoondochter. Let op de specifieke haartooi, lange kledij en siersels van de vrouwen rond 1900

Het wordt een feest met kanonnengeschut en klokkengelui, gendarmen, fanfares, de Rookersmaatschappij, de Oud-Soldaten, praalwagens van de Hoekstraat, van de Duivenmaatschappij en de Wielrijdersmaatschappij. De Sint-Elooisgilde speelde een groep Pruisische kanonniers (een verwijzing naar de slag van Waterloo, toen Pruisen ook in Knesselare waren). De Strijdbroeders droegen dan weer de uniformen van “de vrijwilligers van 1830”…

Rosalie werd geboren in Knesselare op 9 maart 1809, toen onze gewesten nog vanuit Parijs werden bestuurd. Vijf van haar zes kinderen stierven in de jaren 1860 van de “kropziekte”. Het eeuwfeest van Rosalie mocht er anders wel zijn. “Van ’s morgens vroeg indrukwekkend kanongeschut en klokkengelui. Rosalie wordt in een rijtuig aangebracht, drinkt gulzig een ruimer wijn, lacht als het muziek de Brabançonne speelt, laat zich welgezind naar de kerk voeren, die ‘propte van het volk’.”  Het feest voor Rosalie was een van de grootste ooit in Knesselare georganiseerd. Meer details in het uitgebreide knipsel verderop. Voorop enkele sprekende foto’s, genomen door Alfons Hooft senior, vanuit zijn woning op De Plaats.

Knesseloare Ploatse, zwart van ’t volk

Detail uit vorige foto: Dit is de afbeelding van het eerste hutje, gebouwd in de wijk Zevecote, op één nacht, door de vader van de honderdjarige, toen Rosa nog een klein kind was. Dit hutje werd later vervangen door een huisje, waarin de honderdjarige de rest van haar leven is blijven wonen.

Imposante foto van de eeuwfeeststoet, met vooraan in beeld de Knesselaarse “rookersmaatschappij”. Mooi beeld ook van de kledij en kapsels van mannen en vrouwen in het begin van de jaren 1900

Ook de schoolkinderen speelden hun rol. Hier een deel van de kinderen van de groep van “negen Belgische provinciën”

De massa kijklustigen op De Plaats, met een van de mooiste praalwagens.

Tekening van Rosalie De Neve in ‘t Getrouwe Maldeghem

Rosalie in haar zetel, omringd door familie De Neve.Foto genomen naar aanleiding van haar eeuwfeest. Toen “lachen” nog niet in het woordenboek van de fotografen stond

Hieronder het ruime verslag van de eeuwfeeststoet, genoteerd in ’t Getrouwe Maldeghem. Gelijkaardige verslagen zijn te vinden in Weekblad van Oost- en West- en Zeeuwsch-Vlaanderen, de Gazette van Eecloo en Het Fondsenblad (maart 2009). Foto’s: Alfons Hooft sr., verzameling JuGo en KN.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s