Toen Knesselare nog met pijl en boog schoot

We hadden het hier eerder al over de Knesselaarse balpijpschutters Die sport verdween in het begin van de vorige eeuw, mede door de opkomst van het boogschieten. Tot einde de jaren 1970 ook die brok sportcultuur uit het dorp verdween. Een korte terugblik.

In Knesselare schoot men vooral op de liggende wip. Bij Maurice De Reu in de Hoekestraat. In café ’t Bolderschof bij Hilaire De Greve in Eentveld, waar de bolderstent werd omgevormd tot schutterstent. Hilaire Mestagh was er voorzitter van de club. In café de Willem Tell, bij Briek Van Hooreweghe op De Plaats, was er een schiettent. Schietingen waren er ook bij Van Heyste (later het café van Herman Martlé, Urselseweg), waar de grote garage werd ingericht als schutterstent. En nog op diverse plaatsen waren er buitenbanen.

Voor de Tweede Wereldoorlog

“In de vroegere jaren waren het meer zelfstandige burgers en welgestelden die de boog opnamen. Later evolueerde het meer naar de sport van de gewone man”, aldus Jozef Vanthuyne, die veel foto’s nam van de latere kampioenschappen boogschieten.

Er zijn maar weinig bronnen over de Knesselaarse boogschutters in de tussenoorlogse periode. Wel is er een mooie foto bewaard van Felix ‘Feelke’ Saintobyn, de grootvader van Ingrid (echtenote van voormalig burgemeester Erné De Blaere), blijkbaar genomen als aandenken na een opmerkelijke prestatie in 1920.

Maurice De Reu had een schiettent in Hoekestraat in zijn herberg aan “den boom”.

In Knesselare schoot men altijd op de liggende wip (horizontaal). Bij staande wip (verticaal) wordt op de wip geschoten op 28 meter hoogte en zo’n schiettoren of schietpaal heeft er in Knesselare voor zover wij weten nooit gestaan.

Foto collectie JuGo

 

 

De jaren na de oorlog: De Centralschutters (café Central, Urselseweg)

Foto 1968. In het lokaal Café Central bij Firmin Vanderstraeten had de kampioenenviering 1968 plaats van de ‘Central Schutters‘. Wilfried De Vlieger werd algemeen kampioen, terwijl de groene vogel werd gewonnen door Antoon De Meyer. De witte vogel ging naar Romain Neyt, de panachen naar Etienne Claeys, de uilen naar Remi Willems en de speciale naar Norbert Vanderstraeten. Vader Firmin en zoon Norbert Vanderstraeten haalden ook samen de krant toen de eerste schutterskoning werd bij de Smesseschutters in Sint-Maria Aalter, en de tweede won bij de Beverhoutschutters in Oedelem. “Beslist geen alledaags exploot”, schreef reporter Jozef Van Thuyne.

Nog een foto genomen in november 1968 in het schutterslokaal Café Central aan de Poezenhoek/Urselseweg bij lokaalhouder Firmin Vander Straete (nadien een tijd lang viswinkel en nu pittabar). Op de foto vlnr: Alfons Tanghe, Hilaire De Muynck, Ria Mouton (moeder van Kurt De Vlieger), Julien Wittouck (roepnaam: Vyncke), Oscar De Vlieger, koning van het voorbije seizoen, Raymond Claeys, Etienne Claeys, ?, ?, Marc Andries. Onderaan: Antoine Scheyving en cafébaas Firmin Verstraete.

Jaren 1970: De Vrije Schutters (café Rust der Wandelaars, Hellestraaat)

Foto uit ’t café Rust Der Wandelaars van Rachel Pieters en echtgenoot Remi Mouton in de Hellestraat (’t Sendjuuruurs kasseike), ergens begin de jaren 1970. Dit café was het lokaal van de schuttersclub De Vrije Schutters. Het café ging dicht in 1977. Op de foto: Wilfried De Vlieger (1), Antoine Scheyving (2), Oscar De Vlieger (3), Fons Tanghe (4), Albert Lameire (5), Michel Lammens (6), koning/kampioen Remi Willems (7), Leon Neyt (8), Julien Wittouck (9), Jozef Vredeman (10), ? (11), Eric Scheyving (12), Geert Scheyving (13), lokaalhoudster Rachel Pieters (14)  en haar kleinzoon Geert De Muynck (15)

Nog een foto van de schutters in Café Central: Jozef (Vredeman) Van Deynze (4) ), ?(5), ? (6), Julien Wittouck (7), Claeys Raymond (8), Gerald Scheyving (9), lokaalhouder Firmin Verstraete (10), Leon Neyt (11), ? (12), Alfons Tanghe (13), Briek Vlaeminck (14). Zittend: Miet Remi Wille of – volgens een andere bron André Bouché (15), bewoner van het molenhuis nabij de Molen Urselseweg, Antoine Scheyving (16) Patrick Vanderstraeten (17), Norbert Vanderstraeten (18), Etienne Claeys (19). Foto genomen in november 1971. Op de voorgrond zittend André Bouché, een van de laatst overgebleven schutters in Knesselare samen Antoine Scheyving en drie (voorlopig) onbekenden.

Schutter Etienne Claeys wordt gevolgd door Jozef Vredeman, en Wilfried De Vlieger. Kurt De Vlieger vertelt: “Etienne en Wilfried (en ik vermoed nog een derde persoon) waren midden de jaren 1970 betrokken bij een tragisch auto-ongeval langs de Watersportbaan in Gent, op de terugweg van een schieting. Etienne Claeys (chauffeur) liet hierbij het leven en Wilfried geraakte ernstig verwond.

Doelschieten

Naast het overheersende boogschieten op de liggende wip had Knesselare ooit ook goede schutters in andere disciplines. We beperken ons hieronder tot de Knesselaarse topper in het doelschieten, een olympische discipline.

“Jeanine Demuynck, een dame met heel wat pijlen op haar boog”, schreef De Uilenkrant hier in de jaren 1980, naar aanleiding van een gesprek met het koppel Marc Mestagh, zelf een goeie boogschutter en Jeanine Demuynck. Jeanine werd vijfmaal kampioen van België, was kort voordien sportlaureate geworden van Knesselare-Ursel en stond heel dicht bij een deelname aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles in het onderdeel doelschieten.

Acht jaar eerder had ze haar echtgenoot vergezeld toen dien in de weekends heel regelmatig deelnam aan schietingen. Op één van die momenten probeerde ze ook eens een pijltje te schieten, en dat viel zo goed mee dat ze almaar meer begon te trainen en naar wedstrijden ging.

In 1978 werd ze ontdekt door een Brugse trainer doelschieten. Ze deed het uitstekend, en ging almaar meer trainen. “Trainen, trainen en nog een trainen, zo’n vier dagen in de week en dan de competities. We trainden telkens een uur of drie, ook powertraining, eerst op onze zolder, in de tuin, ook op een schietstand in het Brugse, tot uiteindelijk het Knesselaarse gemeentebestuur ons op het plaatselijke sportveld de nodige ruimte ter beschikking stelde om onze sport in alle rust te kunnen beoefenen.

Jeanine kon gaan deelnemen aan vele buitenlandse wedstrijden in onder meer Rusland, Hongarije, Joegoslavië, Italië, Duitsland én de pre-olympics, nadat ze meerdere keren het Olympisch minimum voor deelname had gehaald. Maar een ticket voor L.A. zat er helaas net niet in.

Een herinnering aan mooie schuttersdagen, toen Marc en Jeanine allebei eerste eindigden in hun wedstrijd.

We kregen voor dit artikel informatie van Kurt De Vlieger, Jozef Claeys, Uilenkrant, Erné De Blaere, Erik Wille, Johan Gussé, Jozef Vanthuyne, Uilenkrant-uitgever Martin Demits, eigen archief.
Lezers die fouten opmerken of aanvullende info kunnen bezorgen mogen dat altijd doen. We corrigeren of vullen aan (mail naar janvdc@telenet.be)

Hentje Stokers (Henri Gussé), de grootvader van Jeanine De Muynck. Boogschieten zat “in de famielde” (Foto Jugo)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s