Nieuwe straat wordt Karabiniersstraat

 

Aalter wil de grens van de 30.000 inwoners passeren. De gemeente wil groter worden, onder meer via verkavelingen. 24 nieuwe kavels situeren zich in de buurt van de Hooiestraat. De nieuwe straat, een zijtak van de Hooiestraat, krijgt de naam ‘Karabiniersstraat’. Ze loopt van het monument van de Zwarte Duivels tot net voor de Aalterseweg, waar wel een fietsersdoorgang komt. Een stuk met wat vlees aan, want iets meer over naam, koop- en bouwinfo, bouwstop en karabiniers.

Aalter krijgt er twee straten bij: de Karabiniersstraat in Knesselare en de Zonnedauwstraat in Aalter. De Karabiniersstraat wordt de naam van de nieuwe verkaveling in Knesselare, nabij de Hooiestraat. Daar gaat het in eerste instantie om 15 loten. Een “zijtak” tot dichtbij de Urselseweg zou nog eens 9 loten tellen, maar dat is een ander project.

Het Monument van de Zwarte Duivels in de Hooiestraat

De naam

Eerst iets over de naam. Straatnaamgeving is vaak een zoeken naar de goeie insteek. De naam werd “meegedeeld” na een korte bevraging. Niet geheel tot vreugde van de Cultuurraad, omdat de straatnamen waren toegewezen zonder het raadplegen van adviserende organen. Schepen Herlinde Trenson repliceerde dat er na goedkeuring van een verkaveling “soms tijd te kort” is om dan nog gefundeerde voorstellen voor straatnaamgeving op te vragen.

Hoe dan ook, oude toponiemenkaarten – vroeger dé bron voor straatnaamgeving – zorgden niet altijd voor sprankelende inspiratie. Het “aanbod” bleef beperkt tot zeer archaïsche termen (zoals Heudenhoek, Den Berwaan, Den Beunt of De Beunten). Andere suggesties waren Klaverstraat (naar Klavertje Vier), het meer lyrische Poezenhoekstraat, maar de verkaveling ligt daarvoor te ver van de destijds tot uren in het rond bekende naam van het kruispunt waar veel herbergen met mooi jong vrouwvolk voor veel toeloop zorgden.

Nog een suggestie was geïnspireerd op de Zwarte Duivels, de Belgische soldaten die – even verderop in de Hooiestraat – de Duitsers nog enigszins konden tegenhouden en er uiteindelijk ook hun monument kregen (zie korte historische toelichting verderop).

Die laatste piste leidde uiteindelijk naar de naam Karabiniersstraat. Een verwijzing naar de Karabiniers-wielrijders die in 1940 in de omgeving toch fel weerstand boden. De laatste oud-strijders, zolang die er waren, bezochten die locatie op 11 november, dag van de Wapenstilstand (na WO1).

Plan van de eerste negentien kavels

De “zijtak” van de verkaveling (nog negen loten) is voor een andere bouwmaatschappij en komt er later tussen Karabiniersstraat en Urselseweg

Zuidelijk zicht op Knesselaarse velden

De verkaveling is een project van Ascot, een projectontwikkelaar van residentiële woningen. Het gaat om 13 halfopen woningen en 2 bouwloten voor open bebouwing. Ascot vermeldt als troeven de rust, met “royaal zicht op de velden”, de zuidelijke oriëntatie en de “bijzonder goede ligging”, met nabije winkels en vlotte verbinding naar het centrum en de snelwegen richting Antwerpen-Knokke en Oostende-Brugge. “De hardwerkende tweeverdiener kan hier snel het hele land bereiken en tegelijk in alle rust wonen”, zo klinkt het in verkopersjargon.

De meeste kavels zijn er voor halfopen woningen, te bouwen op oppervlaktes die variëren tussen de 223 en 345 m². De meeste tuinen zijn zuidelijk georiënteerd. De woningen zijn ruim en beschikken over twee volwaardige verdiepingen plus ruime zolder.”

“Elke woning wordt hoogwaardig, naar eigen smaak, afgewerkt en beschikt over mooie budgetten voor de afgewerkte keuken, de inbegrepen badkamer en vloeren. Doorheen de keuze van materialen en bouwproces wordt de koper begeleid door een persoonlijke bouwadviseur.

De start van de werken is voorlopig gepland midden 2021 de werken duren één jaar voor de eerste kopers op plan. “De prijzen variëren van 295.000 tot 350.000 euro”, aldus Vic Huys van Ascot. Er zijn al een drietal loten verkocht.

Meer info: HIER

Geen bouwstop

Het gewestplan

Toen het nieuws over deze en nog een veel grotere Aalterse verkaveling uitlekte, ging het in de Aalterse politiek even over een bouwstop.

Groen dringt er vorig jaar al op aan dat de gemeente een nieuwe studie zou laten uitvoeren naar de woonbehoefte, maar die studie komt er niet. Mieke Schauvliege (Groen) verwees naar de opvallende leegstand en wou laten onderzoeken of nieuwe verkavelingen de waterhuishouding niet te veel zouden verstoren.Waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V) antwoordde dat de vraag naar woningen en appartementen in Aalter nog altijd groter is dan het aanbod. “Een bouwstop zou de prijzen op de immobiliënmarkt alleen maar drastisch verhogen”, besloot hij.

Op de gemeenteraad van 8 februari 2021 pleitte Groen voor een nieuwe visie Ruimte Aalter 2040. Aanleiding is een aanvraag voor een nieuwe verkaveling van 219 woningen aan de rand van Aalter. Opnieuw kantte Groen zich tegen het aansnijden van openruimtegebieden voor nieuwe verkavelingen. De partij noemt de 20 jaar oude Ruimtelijke Structuurplannen “niet aangepast aan de klimaatverandering”. De ondoordachte uitbreiding van Aalter moet stoppen, vindt Groen. Nieuwe verkavelingen kunnen voor Groen enkel als ze “op de juiste plaats” liggen en zo weinig mogelijk open ruimte aansnijden. “In een rapport over de betonstop staan we op de 24 ste plaats van meest ruimteverslindende gemeente. Dat moet stoppen”, aldus Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege. “Corona heeft ons ook allemaal onze stapschoenen doen aantrekken. Laten we ervoor zorgen dat er voldoende groen op wandelafstand beschikbaar blijft.

Ze verwees naar de nog “meer dan 900″ beschikbare kavels. Daarom vraagt Groen bij elke verkaveling een bouwverplichting en een activeringsheffing om lege percelen te bebouwen. Groen stelt ook voor om geen woonuitbreidingsgebied meer aan te snijden.  Dat is bedoeld als reserve, maar dat hebben we absoluut niet nodig

Voor zover we dat op dit moment kunnen beoordelen zijn de gemeenten niet meer strikt gebonden aan de Gewestplannen, voor zover ze Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP) hebben als alternatief. De fusie maakt dat verhaal wat ingewikkeld. Knesselare maakte in 2017 een Gemeentelijk RUP Centrum Knesselare 13.09.2017 Daarin werden drie “projectzones” buiten het RUP gehouden. Daarvan werden “de contouren afgebakend die naar de toekomst toe een belangrijke potentie hebben voor de gemeente“. De grond ten zuiden van de Urselseweg, zie plan hierboven, vormden de eerste uitzondering, het binnengebied tussen Veldstraat en Molenstraat een tweede en de omgeving van de voormalige jongensschool, patronage  en jeugdhuis een derde.

Maar met het project van de Karabiniersstraat zit  (voor zover wij kunnen beoordelen) volledig binnen de rode woonzone van het Gewestplan.

Epiloog: een woordje over die karabiniers

De historiek van het gebied: maandag 27 mei 1940

De terugtrekkende Belgische troepen zijn in 1940 geen partij voor de veel sterkere Wehrmacht. De 11de en 12de infanteriedivisie wordt gevraagd stellingen in te nemen op de lijn Eentveld-Knesselare-Kanaal Gent-Brugge. De Duitsers volgen op korte afstand en ontwikkelen hun aanval in de richting van Ursel en het Drongengoedbos.

Het 4de Cyclisten moet daarna de zone Eentveld Knesselare voor zijn rekening nemen en zal aan de rechterflank worden gesteunde door het 1ste Cyclisten. Kolonel Jadot stuurt zijn regiment uit. Hij brengt zijn commandopost onder in het klooster.

Maar de Duitsers zijn Ursel al voorbij en willen snel doorstoten, met luchtsteun van de Luftwaffe. Het Belgische commando beslist over te gaan tot een lokale tegenaanval, waarna de Duitsers door velden en tuinen de dorpskern van Knesselare proberen te bereiken. En hier begint de tegenaanval. Er sneuvelen Duitse en Belgische soldaten, ter hoogte van de Hooiestraat. Er is ook veel materiële schade (wapens,fietsen …).

Nabij de kerk worden weer vier Duitsers gedood, onder meer door geschut van een C47 anti-tankkanon, opgesteld op De Plaats. Drie pantserwagens van het Belgisch leger komen ter hulp en trekken de Duitsers tegemoet, richting Urselseweg. Tientallen Duitsers in het centrum lijken door dat manoeuvre te zijn afgesneden van hun hoofdmacht en omstreeks 19 uur geven velen zich over. Het gaat om Duitse infanteristen (eerst 26, dan nog eens 52). Met de handen in de lucht stromen ze toe op De Plaats.

Knesselare wordt aan een intense artilleriebeschieting onderworpen terwijl ten noorden van Eentveld een nieuwe aanval op touw gezet wordt, in de richting van Oostveld. Opnieuw vallen enkele doden.

In de wijdere omgeving is de weerstand tegen de Duitsers minder efficiënt en de Belgische militaire top beslist tot een verdere aftocht. De tactische ‘overwinning’ te Knesselare kan daar niets aan veranderen en de Belgische cyclisten moeten uiteindelijk mee achteruit.

Op dinsdag 28 mei beseffen de militairen dat het einde van de veldtocht nabij is. Om 7.30 uur wordt kolonel Jadot formeel op de hoogte gesteld van de capitulatie. Veel soldaten zijn soldaten waren al op de vlucht geslagen. De anderen werden uiteindelijk door de Duitsers naar Boekhoute en naar Luik gebracht en daar gedemobiliseerd.

Lees hier meer over de laatste dagen van de oorlog in Knesselare (algemeen) of verderop wat meer info over de toch dramatische laatste oorlogsdag in Knesselare lees hier

Achter de hovingen van dokter Kluyskens (en vanzelfsprekend voor de Knokseweg er lag) werd in “de Hooide” – centraal in beeld – in 1940 fel gevochten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s