Aalterse automobiel “aan den elektriek”

Een premie van 500 euro voor inwoners van Aalter die in Aalter een elektrische wagen kopen. Twee vliegen in één klap? Consumenten content, verkopers content. En voor de anderen, ’t en steekt op geene cent? Aalter wil op gemeentelijk vlak Groen de loef afsteken.

Aalternaren die een elektrische auto kopen bij een Aalterse garage- of concessiehouder krijgen voortaan een unieke aanmoedigingspremie van 500 euro. Een premie voor een ‘wagen van de toekomst’. Aalter gaat op die manier voor “honderd procent duurzaam”. Tegen 2030 wil de gemeente op haar grondgebied minstens 40 procent minder CO2 uitstoten. Om de klimaatproblematiek kordaat aan te pakken, plant het lokaal bestuur daarom heel wat klimaatacties op Aalter-maat. Elektrisch rijden is daar één van.

Wie zo’n campagne organiseert, moet zelf duurzaam rijden. En dat is wat Aalter meer en meer wil doen. 13 wagens van de gemeente worden vervangen door elektrische of hybride wagens of door voertuigen op aardgas, terwijl het gemeentelijk wagenpark nu al 22 ton minder CO2 per jaar uitstoot. Dat is een vermindering van 80 procent vergeleken met de vorige vloot.

Bedrijven die elektrisch rijden, konden al rekenen op fiscale stimuli van de federale/Vlaamse overheid. De (volledig) elektrische (bestel)wagens waarvoor kopers die 500 euro willen recupereren, moeten worden aangekocht bij Aalterse verkopers en dealers.De lokale autohandelaars zullen de campagne “Koop lokaal en duurzaam” nog zo gek niet vinden.

Twee vliegen in één slag, moeten de Aalterse bestuurders hebben gedacht. Kopers én verkopers content. Als veel mensen ingaan op dit aanbod is dat vreugde voor evenveel gezinnen. Maar – kleine keerzijde van de medaille – kost dat de andere Aalternaars geld. Want iedereen betaalt mee. De jaarrekening wordt pas later gemaakt en pas dan weten we hoeveel dat kost.

Laden

Maar de factuur loopt hoger op. Wie elektrisch rijdt moet ook kunnen snelladen. Nu al zijn er laadpunten aan het Sportpark Aalter-centrum, aan het gemeentehuis Aalter-centrum en op de parking Sportstraat in Knesselare. Nog dit jaar komt er in Aalter-centrum een laadpaal bij aan het Hoefijzer en starten de werken voor een nagelnieuw snellaadstation voor zes wagens op parking Aard. Dichtbij de E40.

Voor elektrische fietsers staan er aan de kerk op de Markt al vier elektrische laadpalen voor fietsen.

Scoren

Een dooddoener of een doordenker?

Er is voor de Kartelbestuurders van CD&V en N-VA nog een bijkomend voordeel. Met de hele actie steken De Crem en co Groen langs links voorbij. In het verkiezingsprogramma van Groen (2018, 40 blz) is sprake van meer laadpunten. Punt gemaakt. Extra overheidsgeld voor kopers en indirect verkopers. Nog een puntje erbij? Veel zal afhangen van de interesse van de burger.

Niet iedereen is overtuigd dat de doorbraak er zo snel komt (lees HIER de recente ervaring volgens Test-Aankoop). Een optimistischer visie vinden we – nogal vanzelfsprekend bij de Belgische Federatie voor Elektromobiliteit   en bij milieuorganisatie zoals de Bond Beter Leefmileu (Vlaanderen schakelt versnelling hoger)

Het nieuwe premiereglement gaat in op donderdag 1 april 2021, maar geldt met terugwerkende kracht, sinds 1 januari 2021.

Vooraleer iemand slechte gedachten krijgt over onze goeie wil, zeggen we het klaar en duidelijk: “Elektrische wagens komen eraan!“. Maar er vallen nog wel een paar nootjes te kraken vooraleer heel Aalter er mee rijdt.

Voilà, nu zijn de lezers gerust die dachten dat Knesselaars Nieuws “den elektriek” compleet zou afwijzen, zoals onze Knesselaarse bestuurders hier deden bij de komst van de elektriciteit in de eerste helft van de vorige eeuw. (lees dit verhaal in dit stuk: “Alleen Knesselare tegen den elektriek”

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s