Nieuwstraatbomen: deel twee

Het artikel over de Nieuwstraat heeft wat stof doen opwaaien. Voorstanders van het ingrijpen van de gemeente hebben op een correcte manier hun argumenten op een rijtje gezet. En we geven ze graag mee, ten bate van het open debat.

Storm op straat

De Nieuwstraatbomen zorgen in Knesselare al langer voor ongenoegen bij de burgers. Komt in de beste families voor. Dus ook in Knesselare. Overlast is er zeker. Maar er zijn pro’s en contra’s.

Voormalig gemeenteraadslid André Martlé toonde zich al jaren geleden een voorstander van de kap, maar meteen ook van het vervangen van de eiken bomen, door een soort die in een woonwijk beter past. Hij was destijds een van de drijvende krachten achter een petitie.

André Martlé: “Ik sprak met 95% van hen en iedereen was het eens dat de bomen echt een probleem zijn. Met veel overlast op opritten en terrassen van de bewoners. De meeste bewoners kijken uit naar de herfst, wanneer de kap door de gemeente is gepland. Dit soort eiken hoort niet thuis in een drukke straat. In de zomer is – mede door de dichte en zware bomen – de straatverlichting nul. Er worden trouwens na de kapping andere bomen aangeplant, die beter passen bij een drukke straat.”

“De meeste bewoners vinden de bomen in de zomer en overdag mooi. Wij zijn zeker niet tegen bomen en groen, de nieuwe aangepaste bomen zijn zeker van harte welkom. Maar ’s avonds en in de winter is dit een heel ander verhaal. Opritten en verhardingen aan onze woningen raken sterk vervuild door het pek dat de bomen verliezen in de herfst en winter. Op zomeravonden belemmeren de grote takken en bladeren de straatverlichting en is het dus pikdonker in de straat, wat de veiligheid in het gedrang brengt. Maar het ergst is de herfst. Een massa aan eikels en bladeren brengt de veiligheid van de fietsers in gevaar. We hopen met heel de buurt dat deze zaak in elk geval sereen wordt aangepakt en opgelost geraakt”.

Een reactie kregen we ook van David Geens, ook bewoner van de Nieuwstraat en eveneens voormalig gemeenteraadslid. “De brief van de gemeente kwam als een verrassing. Toen wij hier kwamen wonen in 2002 waren dat nog bescheiden bomen, nu zijn dat volwassen, grote eiken. Daarmee is de draagbare last van een boom een overlast geworden. In de zomer trekt het een pak bladluizen aan wiens afscheiding de oprit en auto’s bedekt met een vieze plaksmurrie. In de herfst zit je met een pak bladeren en vooral eikels, die toch ook schade aanrichten aan de auto’s voor wie geen garage heeft.”

Ook Geens verwijst naar de petitie: “De eerste vraag om de bomen te beperken in hun groei, bleek onhaalbaar te zijn omwille van de aard van een eik. Als alternatief werd voorgesteld om de eiken te vervangen door een boomsoort die niet de gekende overlast zou hebben, zoals bv in de Eentveldstraat. Want bomen in de straat, dat zorgt voor een aangename sfeer. Niemand hier is tegen bomen, wel tegen de overlast. De gemeente Aalter heeft er wel voor gezorgd dat sinds de fusie de straat in de herfst wekelijks werd schoongemaakt met de veegwagen. Dat was zeker al een verbetering. De brief was een aangename verrassing. Er is bij mijn weten geen recent overleg geweest, maar het feit dat schepen Kristof De Blaere elke zomer en herfst de overlast zag, heeft dit misschien opnieuw onder de aandacht gebracht. Heel wat inwoners zijn opgelucht dat er een oplossing komt: de eiken verdwijnen maar er komen nieuwe bomen in de Nieuwstraat. Eind goed, al goed,” besluit Geens.

Er kwamen ook reacties van mensen die liever anoniem willen blijven: “Word jij nu opeens zo groen? Ik ken een aantal mensen die in de Nieuwstraat wonen en die zeggen zot te worden van die overlast. Dagen lang eikels oprapen en glijden in het vuil, niet plezant. Moeilijk om te fietsen ook. Vreselijk… Niet te doen die straat. Er staan er veel te veel Voilà, da’ s mijn gedacht.

 

Dendrofobie

Eikeloogst

Een andere lezer, die al een tijd geleden Knesselare verliet, vraagt zich dan af of de Vlaming lijdt aan dendrofobie? “Als hij een boom ziet, moet hij weg. Ik maak dat ook hier mee. In een laan aangelegd in het begin van de 20ste eeuw vielen tijdens de zware storm van 1990 enkele bomen om. Men was toen van plan om alle bomen te rooien, wat op een enorm protest van de bewoners stuitte, met uitzondering van enkele chique dametjes die ze weg wilden omwille van de bladeren in de herfst. Men heeft het gelaten bij de zieke bomen, maar aan de overkant, langs een andere laan, zijn ze allemaal voor de bijl gegaan. Resultaat: een afschuwelijk uitzicht op lelijke gevels… Ook Knesselare lijdt reeds lang aan dendrofobie. Daar zijn langs veel wegen mooie bomenrijen gekapt. Denk maar aan de weg naar Sint-Joris (bedoeld wordt het Knesselaars gedeelte, de Hellestraat – red.). Het recentste voorbeeld is de kaalslag in het Drongengoed.”

Nog een ander, uit het buitenland zelfs, roept op tot revolutie: “Rebellez-vous, godverdomme“.

Een uitgebreide reactie kregen we ook van Tijs Planckaert, die een paar jaar geleden in de Nieuwstraat is komen wonen. Hij zegt voor nuance te gaan, maar  “De Nieuwstraat zal niet langer de Nieuwstraat zijn zonder deze bomen, we kunnen enkel hopen op een boomsoort die even mooi en groot kan worden, maar zal dit niet dezelfde wrevel opwekken bij de tegenstanders? De kleine ergernissen omwille van pek, bladluizen, plaksmurrie, eikels en uitglijden, valt dit op te lossen met iets meer onderhoud? Sinds ik in de Nieuwstraat woon, heeft de gemeente het probleem van de plaksmurrie op een biologische manier proberen bestrijden met behulp van larven van lieveheersbeestjes. Ik heb sindsdien nauwelijks nog plaksmurrie gezien.”

Tijs herinnert eraan dat bomen een fantastische eigenschap hebben: “In de zomer hebben ze een dicht bladerdak, in de winter dan weer niet. Dit valt toevallig goed samen met de momenten waarop er meer of minder verlichting nodig is, fantastisch toch? Of hebben we werkelijk in de zomer een perfect verlichte straat nodig om 2u ’s nachts? Moest iedereen zich in de Nieuwstraat aan de snelheid houden zie ik daar niet veel gevaarlijks aan. En laat ons niet vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als lichtvervuiling. Kan het zijn dat dit dichte bladerdak in de zomer schaduw werpt op iets anders, namelijk zonnepanelen? Gaan we bomen kappen om de opbrengst van zonnepanelen te verhogen? Werkelijk? En nog zoiets: Bladeren zijn voor sommigen blijkbaar een gigantische doorn in het oog, voor anderen een deel van de herfst wat ook schoonheid met zich meebrengt… Zelfs een deel van de bomen weghalen is naar mijn mening de straat verminken… We zijn de verkeerde discussie aan het voeren. De vraag zou moeten zijn, welke boomsoort gaan we in de andere straten van Knesselare aanplanten?

Laat ons tot slot nog een ander punt erbij halen, de recente hete zomers. Ik kan u alvast vertellen dat terwijl het in sommige straten niet te doen was van de hitte, ons gras er mooi groen bij lag en het in onze straat heerlijk vertoeven was. Gaat mijn pleidooi iets uitmaken? Waarschijnlijk niet. Maar reken mij alvast niet bij dat blijkbaar torenhoge aantal mensen in de Nieuwstraat die deze bomen weg willen.”

Repliek (Jan VdC)

Wij hebben over de bomenkap bericht omdat het “nieuws” over de kapping toch onverwacht kwam. Dat wekt de nieuwsgierigheid.

Het probleem beroert al jaren de gemoederen. In 2007 was er al miserie over de “essen” in de straat. Hun stevige groei belemmerde de doorgang voor vrachtwagens. Ook de openbare verlichting functioneerde niet goed. Knesselare moest toen ingrijpen met de minder goed uitgeruste groendienst die de gemeentelijke aanplantingen moest snoeien en onderhouden.

In sommige reacties werd gesproken over een raadpleging. Dat gaat over een enquête, een hele tijd geleden georganiseerd door Nieuwstraatbewoners. Meer dan 80 procent van de bewoners zou ze toen hebben goedgekeurd.

Compromis?

Het kappen en heraanplanten zal in één beweging gebeuren”, zegt schepen Kristof De Blaere in de krant (24 maart). Denkt een stevig gemeentebestuur nog aan een compromis? Er zijn wel wat opties te bedenken. We duidden hierboven de punten van de critici aan in het blauw. Maar bij elk punt kan ook een nuance worden aangebracht. Valt er een oplossing te bedenken waarmee de twee standpunten min of meer kunnen worden verzoend? Het gaat om misschien wel de mooiste straat van het dorp.

  • essen, eiken… en nu: krijgt de Nieuwstraat (al dan niet gedeeltelijk) zijn “grandeur” terug of kiest men voor boompjes van een paar meter hoog?
  • pek, bladluizen, pluksmurrie, uitglijden: valt dit op te lossen met iets meer onderhoud?
  • overlast bomen voor straatverlichting: zijn er alternatieven voor een correctie (verlaging) van de woonwijkverlichting?
  • bladeren op oprit, terrassen: op welk niveau van overlast begint en eindigt de boomkap (ook elders in de gemeente)?
  • eikels, schade auto’s, etc: is dit soort schade niet beperkt tot het eerste deel van de straat?
  • moeten de bomen er allemaal uit? Of de hinderlijkste? Of om de twee bomen één?
  • etc…

Stof voor een babbel in een bubbel. Of is de boom al helemaal verdronken?

Moet de hele rij tegen de vlakte? Of volstaat het (korte) eerste deel, waar de meeste woningen dichtbij de straat staan? We hoorden niet één klacht over de degelijke werking van de gemeentelijke veeg- en onderhoudsdiensten in de straat. Die dienstverbetering wordt in Knesselare erg gewaardeerd. Misschien kan de frequentie van de reiniging nog worden opgevoerd?

Als men toch werken uitvoert in het najaar, moet er in één beweging dan ook wat gedaan worden aan de snelheid waarmee nu en dan door de Nieuwstraat wordt gereden? Ondanks het plateau en de verkeersremmer ergens halfweg. Wandelaars en fietsers, maar ook bewoners, hebben ook daar een mening over. Een drukke weg met afgescheiden fietspad en zonder voetpad is – zeker “bij donker” – geen luxe. Daar zullen ook wel wat mensen voorstander van zijn. Beste mensen van de Nieuwstraat, kom overeen en maak er het beste van.

Met dit overzicht ronden we op zijn minst voor even dit debat af.

Kwaliteit van wegen is relatief. Het kruispunt Nieuwstraat/Sacramentstraat enkele decennia geleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s