Heb je een minuutje? De jeugd van de Hoekestraat (3)

 

Recent werd beslist dat de kermissen in Aalter worden geschrapt tot 30 juni. Geen kermis in Knesselare dus op “vierde zondag”. Als we geluk hebben komt er een kermis op de eerste zondag van juli. De kermistraditie kreunt onder corona, maar heeft het al langer lastig. De huidige jonge generaties hebben er allicht geen weet meer van dat ook de wijkkermissen van hun (groot)ouders zeer populair waren. Daarvan getuigen alleen nog wat verhalen, krantenknipsels en kermisfoto’s. Eentje ervan halen we graag van onder het stof.

Het gaat om een beeld van een kleine vijftig kinderen, die maar al te graag in de Hoekestraat samentroepten voor de lens van de fotograaf. In dat geval was dat de Knesselaarse perscorrespondent Jozef Vanthuyne. Nog interessanter werd het toen we van Johan Gussé en Monique De Vylder recent ook alle namen kregen van de jongens en meisjes op de prent. De kinderen  van de fifties, de jeugd van de sixties.

De foto werd genomen op een “kermis met koers”. De wijkkermissen waren toen bijzonder populair. Op een lijst van 1957 staan er twintig wijkkermissen vermeld: Tramstatiekermis (toen 5 mei), Kloosterstraatkermis (26 mei), Veldstraatkermis (9 juni), Westvoordekermis (16 juni), Hulhoekkermis (23 juni), Nieuwstraatkermis (21 juli), Kapellekermis (28 juli), Hoekestraatkermis (4 augustus), Buntelare- en Drieskermis (11 augustus), Eentveldkermis (18 augustus), Hellestraat- en Geuzestraatkermis (25 augustus), Maldegemweg en Zandekeskermis (1 september), Maldegem-Noord kermis (8 september), Lijsterhoekkermis (15 september), Blaktekermis (22 september), Vaartkermis (13 oktober) en Molenstraatkermis (20 oktober).

Op de populairste en grootste wijkkermissen – voorop die van Hoekestraat –  werd ook van alles georganiseerd voor de kinderen van de buurt. “Mannen en vrouwen zagen mekaar voor hun duivenvlucht, voor kaartingen, vinkenzetting, bolling (ook voor dames!)… en het feest werd afgerond met een dansavond met het toen bekende duo “Hilaire en Marietje” in Café Munckhove, het centraal punt van de kermis. Bij Martha De Prest. Voor de kinderen was er steevast een spelnamiddag, met zaklopen, lopen met in de mond een lepel met een marbel in, met emmertjes water dragen, met een fietszante en een stokje racen, kegelen …enz.”, aldus Johan.

De foto wordt een stuk interessanter met alle namen van de jonge kinderen op de foto (met dank aan Monique en Johan). Alle namen, op ééntje na. Wie zoekt, die vindt. Nummer 41, wie ben je? (*)

(*) Ondertussen volgende info ontvangen: nummer 41 zou Liliane Cooreman zijn. We wachtten op bevestiging en die is er intussen. Met dank aan Marinella VH en Chris H

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s