Nog even kijken naar Cuesta-kunst en renovatie, maar maandag gaat Drongengoed weer dicht

Wie het vorig weekend heeft gemist, kan ook dit weekend nog naar de tentoonstelling van de Cuesta-mensen in de gerenoveerde schuur van het Drongengoed. Maar maandag gaat het Drongengoed onherroepelijk dicht voor (tenminste) een maand.

‘Met de K van Cultuur’. Onder die naam vindt de jaarlijkse tentoonstelling van de Cuesta-groep plaats in het mooie kader van de vernieuwde schuur van De Drongengoedhoeve. Alleen die renovatie eens gaan bekijken is al de moeite waard. Het is een jaarlijkse gewoonte en het is goed dat ze ook dit weekend in wat afgeslankte vorm nog kan doorgaan. De openingsreceptie moesten ze missen, maar de kunstenaars zijn present.

De pottenbakkers houden het warm

Gratis toegang met inachtname van de regelgeving, wat in dit kader geen probleem is. Verkoop ten voordele van de vzw Vrienden van het Drongengoed. “We zijn gelukkig met het feit dat ze middenin een uniek historisch kader -gelegen in een uitzonderlijk natuurgebied – de cultuur levendig willen houden”, aldus voorzitter Hugo Vermeren.

Het is bekend dat de vzw van de schuur ook een trefpunt wil maken, waar zeker ook plaats is voor kleinschalige culturele initiatieven en muzikale evenementen.

In samenwerking met de pottenbakkers zijn zeker mooie activiteiten mogelijk met een archeologisch, historisch of artistiek opzet. Dat was al het geval op de Open Monumentendag van 2016 (opgravingen). Ook het reconstrueren van pottenbakkersovens en het namaken van Romeinse (2018) en middeleeuwse (2019) aardewerkvormen waren interessante projecten waarin vzw en keramiekatelier Cuesta een grote rol speelden.

Parking

Sportieve mensen kunnen hun bezoek koppelen aan een flinke wandeling, voor de natuurliefhebbers bij voorkeur vanaf een van de schaarse parkings. Dat blijft een merkwaardig verhaal …

Vorige zondag waren die veel te schaarse parkeerplaatsen volledig bezet en telden we langs de Drongengoedweg tot aan het Jagershof en langs de Westvoordestraat 173 geparkeerde wagens. De”volle” parkings (op zowat 1 km en 4 km van de hoeve) niét inbegrepen.

Minder mobiele mensen kunnen terecht in de onmiddellijke omgeving van de hoeve, waar plaats is voor een paar tientallen wagens. Dan is het wel uitkijken op de versmalde toegangsweg naar de hoeve (de beuken staan er sinds oktober 1950, exact 70 jaar geleden. “De beukenbomen werden exact 70 jaar geleden aangeplant door ons vader zaliger, Rene De Coninck“, meldde ons lezer Luc De Coninck. In het najaar van 1950, werkte hij als tijdelijk arbeider, voor de toenmalige eigenaars van het Drongengoed, de familie Van Damme uit Eeklo.

In deze zeventigjarige dreef geen parkeerplaats meer. Al kunnen minder mobiele mensen wel parkeren voorbij de Poort. Opgelet: tweerichtingsverkeer in de dreef is lastiger dan dit breedbeeld doet vermoeden

Mooi zicht op het gerenoveerde hoevegebouw (dak, vloer, etc.)

Nog een mooi beeld op het fraaie gebinte

De Pottenbakkers in beeld

Een beeld van het bubbelbezoek van vorige week (Foto’s Hugo Vermeren)

La tristesse … Maandag is het weer zo ver. De cafetaria gaat volledig dicht. Over het terrasgebruik als “rustplek” wordt nog onderhandeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s