Onze RVT’s houden goed stand

 

In onze rust- en verzorgingstehuizen valt de situatie voorlopig mee. In Aalter testten een zestal personeelsleden positief, in Ursel zeven. In Ursel Onderdale zijn een viertal bewoners besmet, in Aalter zijn er voorlopig nog geen.

Burgemeester Patrick Hoste was alvast (voorzichtig) optimistisch voor wat de situatie in Aalter betreft. Hij wou en kon niet in detail gaan, maar de toestand in de residenties Veilige Have (600 bewoners) en Ursel Onderdale noemde hij positief.

Nancy Sturtewagen van Veilige Have deelde mee dat er “voorlopig onder de bewoners geen besmettingen zijn”. Veilige Have pakte al vroeg uit met een algemeen bezoekersverbod (12 maart 2020). Bewoners mochten vanaf toen de gebouwen van WZC Veilige Have NIET verlaten.

“Voor de personeelsleden die zich lieten testen op paasmaandag 13/4 en dinsdag 14/4 zijn alle resultaten gekend. Zes van de meer dan 300 personeelsleden testten positief. Ze werden naar de huisarts verwezen en zeven dagen van de werkvloer verwijderd. Personeelsleden bij wie geen virusdeeltjes werden teruggevonden in de test zijn ofwel niet besmet, ofwel al genezen. Mogelijks waren bij de test niet voldoende virusdeeltjes aanwezig.  Een  negatieve test mag geenszins een reden zijn om nonchalant te worden. “Dit is eigenlijk een resultaat waar jullie als team ongelooflijk trots op mogen zijn”, aldus Lien Kerckvoorde, Coördinerend Raadgevend Arts en de directie.

Bezoek

In Aalter werd al voor die hele hetze over RVT-bezoek naar een originele aanpak gezocht: vanaf volgende week woensdag wil men er beperkt bezoek mogelijk maken in de tuin, zegt directeur Nancy Sturtewagen in Het Laatste Nieuws. “Bij mooi weer een bewoner naar buiten brengen, en drie meter verder met een tafel en nadarhekken tussen kan een vast familielid twintig minuten een praatje maken. Per bewoner is er één vast familielid dat op bezoek mag komen, en uiteraard enkel op afspraak… Bezoek is bij velen het enige lichtpuntje dat ze nog hebben.”

Onderdale

WZC Onderdale (102 bewoners, een 100 personeelsleden) publiceert regelmatig de cijfers op de website, en daar sprak men van “een besmetting door Covid-19 op de tweede verdieping van het woonzorgcentrum”. Alle bewoners in de nieuwbouw van de tweede verdieping werden getest. Zeven testen kwamen positief terug. De families werden verwittigd. Intussen testten ook drie medewerkers positief. “Vandaag is die situatie ongewijzigd”, aldus directrice Elke Vastiau vrijdagavond.

Aan alle bewoners van de tweede verdieping werd gevraagd preventief op de kamer te blijven. “We willen benadrukken dat wij alle richtlijnen van het Agentschap Zorg & Gezondheid strikt volgen. Er is geen reden tot paniek”, schrijft men daar. “Onze prioriteit is nu vooral het garanderen van goede en veilige zorg voor zowel de bewoners als de medewerkers. Daarnaast zijn wij heel erkentelijk voor de gulle giften en steunbetuigingen die wij op vandaag nog steeds mogen ontvangen.
“In Ursel doen we wat kan om de contacten tussen bewoners en familie zo goed mogelijk te organiseren. Bezoek is natuurlijk uitgesloten. We volgen hiermee het bezoekverbod van de minister (tot 3 mei), maar we proberen de faciliteiten te voorzien voor raamcontact, een gesprekje op afstand, ophalen en aanleveren van de was, en natuurlijk ook via skype, whatsapp, etc.”, aldus nog de directrice. (Foto website WZC Onderdale)

Algemene cijfers: stand van zaken 17 april

Dat de situatie hier relatief meevalt, blijkt ook uit de dagelijkse cijfers van de overheid, per gemeente geteld. Toch voorzichtig zijn, want elke dag lopen die in alle gemeenten nog wat op, al gaat het om vastgestelde besmettingen, een erg lastig te interpreteren criterium.

Aalter zit ondertussen met 70 besmettingen (cijfers 17 april) of 24,2 per 10.000 inwoners). Van de omliggende gemeenten doen alleen Maldegem (16,8 per 10.000) en Deinze (14,5) beter. Ter vergelijking: in de streek van Mons is dat 50 en in Sint-Truiden 120 per 10.000. Lees hierover: Coronacijfers: lopend vuurtje nog niet met vakantie

Triage in Knesselare

We hadden het hier eerder al over het triage-centrum in de sporthal in Knesselare. Van een grote drukte is daar volgens de burgemeester voorlopig geen sprake. Een paar noodgevallen zijn er genoteerd, en voor het overige werden wat zieken met een andere aandoening doorverwezen. Dat gaat dus om patiënten uit het hele gebied Aalter-Beernem.

Mondmaskers en ander

Ondertussen kan niemand nog volgen wat er aan de hand is met mondmaskers (gebruiken of niet, wie wel en wie niet, welke, waar gebruiken en waar niet). Maar goed, de Veiligheidsraad roept nu de burgers toch op om zich te voorzien van maskertjes en die te gebruiken op plaatsen waar veel volk is (openbaar vervoer, winkels, etc.) Voormalig minister Inge Vervotte (CD&V) zei het in De Afspraak zo: “Ik betreur dat men die zelfgemaakte mondmaskers op een bepaald moment geblameerd heeft. De bocht terug maken, en mensen aansporen mondmaskers zelf te maken en te dragen, is heel moeilijk nu”.

Volgens burgemeester Hoste is er in onze RVT’s voorlopig geen probleem met de beschikbaarheid van mondmaskers, kledij en ander medisch materiaal. “Er was ter plaatse een reservestock en er werden er nieuwe aangeleverd. Daarmee behoren onze rusthuizen tot de toch nog altijd overgrote meerderheid van RVT’s die vooruitziend waren”.  Er zijn ook maskers beschikbaar in onze strategische reserve (voor politie, kinderopvang, OCMW, etc…).

Daarnaast, aldus een insider, werden er via bemiddeling aan de RVT’s enkele duizenden kwalitatieve mondmaskers bezorgd. Zo’n 8.000 werden aangeleverd in Veilige Have, een 3.000 in Onderdale Ursel. Daarnaast waren er ook particuliere initiatieven, onder meer van Rotary Aalter (4.000 maskers voor Familiezorg Aalter en Thuiszorg De Zon) en van gemeenteraadsleden Paul Beheyt en Mieke Vertriest (1.500 chirurgische mondneusmaskers voor de zorginstellingen).

Incidenten

Nog een woordje over de incidenten die zich in Aalter voordeden. Hierover wil Hoste kort zijn: “Het ging om een in deze tijd niet gepaste bijeenkomst van een tweetal gezinnen en een tiental personen, met nachtlawaai en met wat frictie tussen de buren als context. De politie deed het nodige”. Volgens de lokale pers zou de klagende buur de pers hebben gemobiliseerd met uitspraken over  een ‘mini-Tomorrowland‘. “De voorschriften over verplaatsingen etc. werden en worden hier in Aalter voor het overige goed nageleefd”. Onze politie doet in deze trouwens goed haar werk”.

Onderwijs

Volgens schepen van Onderwijs Kristof De Blaere kwam voor de paasvakantie nog zo’n 5 à 6 procent van de kinderen opdagen in de Aalterse scholen. Dat percentage werd geregistreerd in alle scholen en netten. Tijdens deze aflopende paasvakantie is er wel noodopvang, maar kwamen er nog minder kindjes opdagen. De situatie van voor de paasvakantie komt wellicht terug tot ten vroegste 3 mei.

Wanneer terug naar school? In Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk is al een concrete datum geprikt voor die heropening. Bij ons komt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) volgende week met een datum.

Aalter voorzag in de paasvakantie ook voor opvang in de buitenschoolse opvang, maar ook hier kwamen maar een handvol kinderen opdagen. “Er werd goed samengewerkt met de basisschool Sint-Franciscus, die gedurende een deel van de dag mee instond voor de opvang” (Klavertje Vier heeft een eigen opvang).

Cultuur

De Academie voor Muziek, Woord en Dans van Aalter geeft de leerlingen via digitale weg ondersteuning. “Er zijn al heel wat filmpjes te zien van oefenende leerlingen op de Facebookpagina van onze Academie”, zegt Kristof De Blaere nog.

Aalter zoekt kunstenaars uit de gemeente die in deze coronatijden willen deelnemen aan een virtuele tentoonstelling. “Daarom starten wij volgende maand met een ‘virtuele expo’ op de Facebookpagina van Cultuur Aalter”, aldus schepen van Cultuur Herlinde Trenson. De schepen mikt op deelname van Aalterse kunstenaars (schilders en tekenaars, beeldhouwers, “keramiekers”, woordkunstenaars, muzikanten). Kandidaten kunnen zich tot 1 mei melden. Meer info en praktische afspraken: cultuur.toerisme@aalter.be.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s