Van boom naar paviljoen

 

Van de boom naar dit paviljoentje. We blijven nu en dan eens de aandacht trekken van onze lezers op mooie en wat onbekende of vergeten stukjes landschap, gebouwen, sporen van het verleden of vergane glorie. Dit prachtig paviljoentje, bij voorbeeld. Voor wie het antwoord kent, een herinnering. Voor wie het niet kent volgende keer een vertellement over deze locatie en de buurt.

Een gebouwtje, verstopt achterin

Den boom

Den boom

Vorige keer stopten we een mooie boom/locatie in onze enveloppe. Hij staat vooraan in de Geuzestraat. Velen zullen die plek hebben herkend, anderen misschien niet. Maar als passanten er even op letten, zullen ze wel snappen waarom onze fotograaf, die in Knesselare al duizenden foto’s trok, zo gecharmeerd was door deze treurwilg.

Waarom boeit die boom Paul? “Ten eerste, hij staat daar heel eenzaam in een weide met een toch wel indrukwekkend decor achter hem, een schijnbaar grote groene leegte die door geen enkel storend gebouw geschonden wordt. Je kan kijken tot in Oostveld-Oedelem. Je kan ook vooraan blijven en letten op de vorm van de boom. Wellicht is het knabbelend vee dat er een mooie driehoek van maakte.

Twee: hij staat op ‘historische’ grond, nabij het Prinsengoed, het domein waar middeleeuws Knesselare zowat is geboren. Natuurlijk staat er vandaag een vrij jong exemplaar, maar hij staat in de “omgeving” waar de graven van Vlaanderen destijds een optrekje hadden. “Je kunt er heel even wegdromen, en in je fantasie teruggaan naar de tijd toen de hoeve aan de basis lag van de stichting van ons dorp. De boom en het omliggende wijdse landschap zijn dus tijdloos, alhoewel je tezelfdertijd beseft dat er niet veel nodig is om deze mooie plek te doen verdwijnen”.

Paul denkt nog aan een ander aspect: de boom staat ook symbool voor een oude traditie. Vroeger moesten boer en paard af en toe rusten na enkele uren hard labeur, bv. ploegen. Ze konden beide niet blijven doorgaan of ze vielen er bij neer. Nu hoeft dat niet meer, er wordt gewerkt met een tractor en die kan blijven rijden. De boer blijft dus werken. De dieren die nog kunnen maken er wel gebruik van, om te rusten en schaduw op te zoeken.

Dat wordt geïllustreerd door één van de foto’s in de prentenbak.

Rust en koelte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s