Zo scoorden kandidaten Aalter/Knesselare op 26 mei

 

Het telraam dicht bij huis. Hoe hebben de Knesselaarse/Aalterse kandidaten gescoord? Alle cijfers op een rijtje.

De verkiezingen zijn voorbij, de stemmen geteld. Een op de vijf kiezers (19,04 procent) in het kanton Aalter stemde voor Pieter De Crem. In Oost-Vlaanderen kreeg hij 36.118 stemmen. Over het resultaat van zijn partij is de uittredende minister van Binnenlandse Zaken in geen geval content. Van 18,6 naar 14,2 procent, het is inderdaad een historisch dieptepunt.

Hij zelf behaalde op de Oost-Vlaamse Kamerlijst 36.118 voorkeurstemmen. Ter vergelijking: in 2010 behaalde De Crem 39.666 voorkeurstemmen, in 2014 waren dat er 47.036. Ook hij deelt dus in de klappen.

Voor Pieter De Crem (CD&V) is het duidelijk: “Ik ga niet hengelen naar een post als minister, ik wil zo snel mogelijk weer burgemeester worden”, zegt hij in Het Nieuwsblad. Tot er een nieuwe regering is, blijft hij minister, en stelt hij zich bescheiden op. “Ik sta zeker niet te hengelen achter een of ander nieuw ministerieel mandaat. Ik wil zo vlug als mogelijk weer burgemeester worden van de fusiegemeente Aalter die ik als mijn kind beschouw”, klinkt het.

Over zijn kansen om federaal minister te blijven valt momenteel weinig te zeggen. Blijft CD&V in een regering? Zet de partij zelf een stap opzij? En indien niet, wie wordt er dan geroepen om minister te worden? Als CD&V na de nederlaag kiest voor een wat rechtsere koers, zijn de kansen van De Crem niet klein. Blijft in de partij Beweging.net (ACW) de baas, dan wordt het wat lastiger. Voorlopig blijft hij minister in “lopende zaken”, en in dit gespleten land, op zoek naar een nieuwe regering, kan dit nog efkes duren.

Nek-aan-nek

Opvallend is toch dat CD&V en N-VA afwisselend eerste en tweede zijn. Op de lijst voor de federale Kamer (lijst waarop De Crem stond) wint CD&V nipt (23,7 procent), op de lijst voor het Vlaams Parlement is het net andersom. Daar is N-VA de grootste partij met 22,4 procent (zie grafiek)

Uitslag kanton Aalter, links voor de Kamer, rechts voor het Vlaams Parlement

Andere kandidaten

Hoe zit het met de uitslagen van de anderen kandidaten uit Knesselare (en Aalter) in het kanton Aalter?  Voor de Kamer blijft CD&V in Aalter met kopman Pieter De Crem nog nipt de grootste partij, met 23,7 procent of twee procent meer dan N-VA. Voor het Vlaams Parlement is dat net andersom. Daar kreeg de N-VA in Aalter 22,4 procent, CD&V 22,3 van de stemmen. En dat is toch wel een opvallend contrast met de gemeenteraadsverkiezingen. Op de lijsten moest je de N-VA-kandidaten vrij ver achterin gaan zoeken. En bij het uitreiken van de prijzen/mandaten viel die kloof nog meer op. Een aantal toppers in de Aalterse N-VA hebben zich toen zwak opgesteld.

Hoe zit het met de score van de andere Knesselaarse kandidaten? Er waren op zondag 26 mei drie verkiezingen. We geven u de resultaten op een rijtje.

KAMER

Voor de Kamer waren er alleen Aalterse kandidaten. Over Pieter De Crem hebben we het al gehad. Die fietst met straten voorsprong. In eigen kanton kreeg hij 3.109 stemmen. Dat zijn er een paar duizend minder dan in de gemeenteraadsverkiezingen. Maar die lage score in eigen kanton is een algemeen verschijnsel. Veel mensen geven bij Vlaamse of federale verkiezingen geen voorkeurstem. En veel mensen die er wel een geven kleuren duidelijk veel bolletjes, ook buiten het kanton waar men woont.

Op ruime afstand vinden we op de Kamerlijst: Paul Beheyt, gemeenteraadslid van Vlaams Belang met 6973 stemmen (268 in de eigen gemeente = kanton Aalter/Knesselare), de jonge Aalterse N-VA’er en gemeenteraadslid Michael Ally met 6709 stemmen (801 stemmen in eigen gemeente), Jesse De Meulenaere van Groen 3418 stemmen (470 in eigen gemeente), Kathy De Jaegher-Mortelmans van Open Vld met 3786 stemmen (185 in eigen gemeente). Voor N-VA stond Jelle Tillieu op de opvolgerslijst. Hij kreeg 3381 stemmen (234 stemmen in eigen gemeente). Geen van die kandidaten werd verkozen.

VLAAMS PARLEMENT

Mieke Schauvliege (Groen) is Vlaams Parlementslid

Voor het Vlaams Parlement mag Groen tevreden zijn met het resultaat van Mieke Schauvliege. Zijn stond op een tweede, verkiesbare plaats en werd ook verkozen met 13.109 stemmen. Ook hier eerder een bescheiden aantal in eigen gemeente (1252 voorkeurstemmen in Aalter/Knesselare). Hier kunt u meer lezen over Mieke Schauvliege

De Knesselaarse Sophie Van Eeghem die op de 21ste plaats voor Vlaams Belang nog 6.143 stemmen (in eigen gemeente maar 146).

Dan waren er nog enkele kandidaten op de opvolgerslijsten. Die moet je dus al een eind verderop gaan zoeken op de stembrieven. De Aalterse “opvolgers” op een rijtje: Geert De Neve (Vlaams Belang, 4058; in eigen gemeente 221), Femke Deroo (Groen, 2819; in eigen gemeente 246), Magda De Baets (CD&V, 2088, in eigen gemeente 406).

EUROPA

Frederik Roose: in kieskring Vlaanderen goed voor 35.000 stemmen

Ten slotte was er nog de Europese lijst. Hiervoor is er maar één lijst voor alle Vlamingen, van De Panne tot Maaseik. Daar moet je al gauw 50.000 stemmen halen om één van de twaalf Vlaamse zetels in het Europees Parlement binnen te halen. De Knesselarenaar Frederik Roose stond er op de negende plaats en kreeg er een opvallende 35.139 stemmen. Roose staat op de algemene rangschikking van voorkeurstemmen voor de Europese verkiezingen (alle partijen samen) op de 47ste plaats. Een vergelijking met de 36.118 stemmen van Pieter De Crem is niet aan de orde, want De Crem moest zijn stemmen in de Oost-Vlaamse kieskring Oost-Vlaanderen halen, Roose  kon dat doen in heel Vlaanderen.