Aalter wellicht nu ook in het Vlaams Parlement

 

De kans is groot dat Aalter na de parlementsverkiezingen van einde mei naast Pieter De Crem in de Kamer ook in het Vlaams Parlement een verkozene heeft. Groen gaf Mieke Schauvliege een mooie tweede plaats op de Oost-Vlaamse lijst.

Mieke Schauvliege (46), fractieleider voor Groen in Aalter, zal bij de verkiezingen in mei op de tweede plaats staan van de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement. Björn Rzoska staat op de eerste plaats en Elisabeth Meuleman op de derde plaats. De Gentenaar Fourat Ben Chikha staat op de vierde plaats en de Gentse schepen Filip Watteeuw zal de lijst duwen.

Mieke Schauvliege, bio-ingenieur en directeur van de ferm uit de kluiten gewassen Groendienst van Gent (350 medewerkers), is al sinds 2000 gemeenteraadslid in Aalter. Ze was al twee keer lijsttrekker met telkens een resultaat van meer dan 20% voor Groen.

In 2012 kreeg ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van de Aalterse kiezers 1176 stemmen, zes jaar later van die van Aalter en Knesselare samen 1707. Ze kreeg in beide gevallen 8 procent van het totaal van de uitgebrachte stemmen. Ter vergelijking: Pieter De Crem kon in Aalter in 2012 rekenen op 3926 stemmen (28 procent), vorig jaar op 5056 (24 procent).

“We voeren al jarenlang een stevige, constructieve en kritische oppositie in Aalter “, aldus Schauvliege.

Om nogal evidente redenen is ze vooral bezig met natuur, klimaat en milieu “Vergis u niet, er is al een (Joke) Schauvliege die veel spreekt over het klimaat. Ik wil de Schauvliege zijn die er ook effectief iets aan doet”, probeert ze de verwarring te beperken met haar naamgenote en huidig Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

Kans

Groen behaalde bij de vorige Vlaamse verkiezingen van 2014 in Oost-Vlaanderen twee zetels, met 9 procent van de stemmen. Rekening houdend met de recente goede decemberpeilingen en mogelijks ook met de recente klimaathype (al kan nog veel gebeuren voor de verkiezingen) kan Groen rekenen op drie zetels, en bij een score van om en bij de 14 procent zelfs op vier. Al zegt men bij Groen

De verdienstelijke ancien Bjorn Rzoska kreeg de koppositie. De concurrentie komt voorts van Elisabeth Meuleman (een stemmenkanon en dus een zekerheid, in 2014 veruit de meeste stemmen). Filip Watteeuw – net niet burgemeester in Gent – is dat mogelijks ook. Mocht hij verzaken gaat zijn plaats wellicht naar een opvolger.

Voor Mieke Schauvliege wordt het dus hopen op voldoende lijststemmen (de “pot”) en op een vierde zetel voor Groen.

Mieke Schauvliege staat op de lijst voor het Vlaams Parlement en is zo in Aalter geen rechtstreekse concurrent van Pieter De Crem. Die trekt de Oost-Vlaamse CD&V-lijst voor de Kamer.

De kans is reëel dat Aalter na Jef Tavernier opnieuw een groen parlementslid krijgt (Tavernier werd senator in 1991, Kamerlid in 1995, minister in 2002, Vlaams minister in 2004 en na enkele maanden opnieuw Vlaams Parlementslid tot 2009).