Koen naar WK kusthengelen in Zuid-Afrika

 

In Knesselare hadden we Jens Almey en hebben we Bjorg Lambrecht. Jonge snaken die via hun sport de hele wereld zien. We hebben nog een wereldreiziger. Koen Timmerman, bezeten kust- of strandhengelaar zul je geen lijntje zien gooien aan de Zwaaikom langs de Oude Vaart. Hij vist op verre stranden.

Koen Temmerman op het WK 2018 in Italië

Koen woont in De Wijngaard. Hij is administratief medewerker bij onze sportdienst. Vissen en vissen is twee. Koen trekt deze maand naar de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika. Een link onderaan dit artikel even aanklikken, en u ziet meteen dat het om een behoorlijk indrukwekkend gebeuren gaat. Met tal van competities.

Hoe ben je tot het wedstrijdvissen gekomen? Sinds wanneer?

Ondertussen vis ik een kleine veertig jaar. De eerste jaren waren dit uiteraard nog geen wedstrijden, maar mocht  ik regelmatig mee met mijn vader wanneer hij ‘vrij’ ging vissen. Ik herinner me nog goed dat ik mijn allereerste vis ving in Groede-Nederland. Mijn vader viste vanop de golfbreker op kabeljauw en ik viste naast de golfbreker op meuntjes. Meuntjes zijn kleine bruine visjes die destijds veel gevangen werden en voornamelijk door de jeugd, omdat die altijd dicht onder de kant te vangen waren. Door de jaren heen zijn ze wat verdwenen…

Het begon met deze meuntjes

Bij welke ploeg ben je aangesloten?

Ik vis voor het Robbyfish-Tronixpro team. Beide zijn bekende namen in de vissport. Robbyfish is hoofdverdeler van het Tronixpro-materiaal in Vlaanderen.

Koen (tweede van rechts) en zijn team

In 1995 plaatsten we ons met vijf man voor het WK in Wriclov-Ierland. Als team behaalden wij daar brons. Omdat het zo goed klikte tussen de mannen besloten wij als team verder te gaan. Het Arca-team was geboren. Verschillende co-sponsors passeerden de revue: Fox (Engeland) , Penn (USA) en Zeehengelsport (Nederland).Hoe verloopt een wedstrijd?

Uiteindelijk is wedstrijdvissen een individuele sport. We vissen op het strand 4 uur met één hengel, maximum voorzien van drie haken. Over het algemeen wordt het deelnemersveld in vijf gelijke zones opgedeeld en staat er één iemand van elk team in een zone. De bedoeling is zoveel mogelijk vis te vangen. Een aantal ‘controleurs’ lopen langs het strand om de gevangen vis te meten en op de wedstrijdkaart te noteren. Gevangen vissen gaan altijd levend terug.

Hoe wordt de uitslag opgemaakt?

Na de wedstrijd worden de gewichten genoteerd. Van elke vissoort werd een aantal jaar geleden een lengte/gewichtstabel opgemaakt. Zo wordt voor een kabeljauw van 40 cm bij voorbeeld 650 gram genoteerd, voor een tong van 32 cm 291 gram, enzovoort… Binnen elke zone is er dus een winnaar. Zo heb je dus een winnaar in sector A, sector B, sector C,… De visser met het meeste gewicht van de zonewinnaars is eindwinnaar . Het totaal van de teamleden bepaalt het teamresultaat .

Aan de Belgische kust met een zeebaars

In welke landen heb je aan wedstrijden deelgenomen?

Ik heb momenteel aan 15 wereldkampioenschappen deelgenomen . Grotendeels binnen Europa, maar ook erbuiten. Ik heb gevist in Ierland, Engeland, Wales, Schotland, The Isle of Man, Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Montenegro, Italië en Zuid-Afrika.

Wat zijn jouw beste resultaten?

Individueel ben ik Belgisch kampioen geweest bij de senioren. Maar  mijn persoonlijke resultaten vind ik niet zo belangrijk. Ik probeer een echte teamplayer te zijn op de selecties voor het WK en het WK zelf. Daardoor hebben we in ons team zo’n 70 WK-medailles verzameld. Ik heb er zelf zeven (vier bronzen en drie zilveren). Mijn vader zaliger is in 1988 wereldkampioen geworden met het team in Frankrijk. Mijn grootste drijfveer is dus sowieso nog een gouden medaille te behalen. Wie weet in februari 2019 in Zuid-Afrika…

Vertel eens iets over de techniek en het materiaal.

We vissen op het strand uiteraard met een hengel die varieert tussen de 4 en 5 meter. Op deze hengel gebruiken we een molen waarop ongeveer 300 à 400 meter lijn kan opgespoeld worden. Naargelang de weersomstandigheden en de vissoort gooien we onze ‘onderlijn’ uit. Een onderlijn is een stuk lijn waarop 1, 2 of 3 haken bevestigd zijn. Om deze onderlijn op de juiste afstand te krijgen, hangen we onderaan een werplood dat kan variëren tussen 50 en 200 gram. Aan de haak of haken hangen we natuurlijk zeepieren.

Op  2 februari 2019 vertrokken Koen en zijn teamleden naar Zuid-Afrika. De kampioenschappen beginnen op 9 februari.

Meer info via de website van de organisatie: https://www.fishingworldgames2019.co.za/ – volgen kan via instagram: @robbyfishtronixpro en via Facebook: @RobbyTronixprosurfcastingteam

Tekst: Luc De Muynck

Vissen in Zuid-Afrika. Een haai van 25 kilogram bij voorbeeld