En toen waren ze met vijf… Ook Vlaams Belang doet mee

 

Toen waren ze dan toch met vijf… Een paar weken voor de verkiezingen diende ook Vlaams Belang een lijst in voor de verkiezingen op 14 oktober. De vijfde. Een onvolledige lijst waar nogal wat Knesselaarse kandidaten op staan.

Voor Knesselare is het de eerste keer dat Vlaams Belang erbij is voor gemeenteraadsverkiezingen. In Aalter kwam de partij wél op. Ze behaalde er met een lijst van drie man 774 stemmen  (5,5 procent), maar dat volstond niet om één van de 25 zetels in de wacht te slepen. Nu zijn er meer kandidaten (elf), en meer zetels (29).

Of de deelname van een vijfde lijst goed nieuws is voor de Kartellijst van Pieter De Crem (verdeelde tegenstand) valt nog af te wachten. Vlaams Belang hoopt alleszins de N-VA te verzwakken, zo valt af te leiden uit de partijfolder waarin ze zich in een rubriekje ‘Als een leeuw in een kooi…’ rechtstreeks richten tot de N-VA-sympathisant. “U bent bedot… Net als 6 jaar geleden hangt de N-VA haar karretje noodgedwongen aan de locomotief van de CD&V… In plaats van de ‘Kingmaker’ te zijn of zelfs de ‘Joker, is de N-VA thans de ‘Piekenzot” en spreidt ze het bedje opnieuw voor de De Crem-dynastie”. De stadspeilingen van Het Nieuwsblad tonen aan dat Vlaams Belang aan een remonte bezig is.

Annick De Baets (Aalter), Andy Vandevelde (Knesselare bestuurslid), Frederik Roose (Knesselare), Jirarat Khutham (Knesselare, ex-Ursel), Frederik Cattoor (Knesselare), Paul Beheyt (Aalter, lijsttrekker), Geert De Neve (Aalter), Dominique Buidin (Knesselare), Sophie Van Eeghem (Knesselare), Geert De Laere (Aalter), Peggy De Sutter (Aalter, bestuurslid), Filip Dierickx (Aalter). Kandidaten niet op de foto: Peter Vercruysse (Knesselare), Virginie Mareel (Aalter)

De VB-lijst wordt getrokken door Paul Beheyt (55, zelfstandig kantoorhouder, Aalter).

Op de lijst nogal wat Knesselaarse kandidaten: zes om precies te zijn:  Sophie Van Eeghem (33, plaats 2 – kapster), Dominique Buidin (38, plaats 4 – bediende), Jirarat Khutkham (21, plaats 5 – huisvrouw), Peter Vercruysse (53, plaats 6 – bediende-tekenaar), Frederik Cattoor (34, plaats 10 – meubelplaatser), en lijstduwer Frederik Roose (40, plaats 11 – bediende)

Vlaams Belang noemt zichzelf “koele minnaar van de fusie die pas geslaagd is als iedereen betrokken en gehoord wordt. De partij pleit voor decentralisatie (bib, sport, containerpark, jeugdhuizen…), wil dat er een plaatselijke infopunt komt voor gemeentelijke diensten. Voor Vlaams Belang mag de bestemming van het Urselse vliegveld alleen bij referendum worden gewijzigd.

Voorts ook hier de vrij algemene punten, met hier en daar ook groen-linkse tinten. Dat gaat van verkeersveilige dorpskernen, over aandacht voor de landelijke wegen, tot uitbreiding sociale huisvesting, lokaal onderwijs, steun voor middenstand en KMO’s, aandacht voor de sport, toegankelijk openbaar (ouderen)vervoer, burger-inspraak waar politieke kleur geen rol speelt, of betere dienstverlening,

Veiligheid, criminaliteit, asiel en migratie zijn natuurlijk de meest bekende programmapunten van de partij, maar in het landelijke Knesselare is de werfkracht van dat verhaal vermoedelijk beperkt. VB wil wel “doelgerichte camerabewaking” en  een “drugsvrije gemeente”.